logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić Pentium III 500 MHz w HP i rozwiązać problem z RAM 133 MHz?

mareczek_ 09 Lip 2007 23:48 1397 7
REKLAMA
  • #1 4066811
    mareczek_
    Poziom 11  
    Mam stary komputerowy komputer firmy HP i mam w nim dwa istotne problemy po pierwsze:
    1. Jest tak biedny bios, że nie ma funkcji do zwiększenia napięcia a w konsekwencji podkręcenia procesora. co z tym zrobić żeby ten Pen III 500 mhz na socet I miał więcej siły?

2.Komputer nie przyjmuje ramów 133 mhz, max. 100 mhz i to jest dla mnie duży problem ?

P.S. Proszę mnie nie zjechać to mój pierwszy temat :P
  • REKLAMA
  • #2 4067046
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Określ się bardziej w konfiguracji, trudno pomagać nie wiedząc co masz na pokładzie. Podaj pełna konfigurację: jaka płyta (model, typ), może zasilacz słaby - podaj jaki. Powiedz do czego ma służyć podkręcony komp? Być może jest już tak stary, że nie nadaje się już do tej czynności.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4067134
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Cytat:
    komputerowy komputer firmy HP
    ? - to co to jest - dwa w jednym ?
    Cytat:
    Jest tak biedny bios, że nie ma funkcji do zwiększenia napięcia
    Niestety, tzw. markowe PC mają to do siebie, że są raczej ubogie w opcje - prawie wszystko na default. Do podkręcania raczej się nie nadają, chyba że znajdziesz jakiś nowszy lub zmodowany Bios ?
    Cytat:
    Komputer nie przyjmuje ramów 133 mhz, max. 100 mhz i to jest dla mnie duży problem ?
    W czym tu widzisz problem ? - mam w firmie całe mnóstwo PC pracujących z pamięciami na 100 MHz i wcale nie pracują gorzej od tych na 133 - różnice są nieistotne - nie tu problem !
    Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #4 4067819
    mareczek_
    Poziom 11  
    Tzn. jak montuje 100% sprawne sdram 133 mhz komputer się nie włącza :/

mobo: KZM-6120
    zasilacz 200 vat
    procek Pen 3 na socet I z pasywnym chłodzeniem

śmieszny sprzęd nawet ma cd-rom od laptopa nie zwyczajny
  • #6 4068122
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Może już czas na nowy sprzęt? Do czego potrzebna Ci moc?
    Pozdrawiam
  • #7 4068276
    mareczek_
    Poziom 11  
    Dało by radę upgrade bios-a, żeby podkręcić ten komputer czy nie mam to sensu ??
  • REKLAMA
  • #8 4068336
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Sensu to za wiele nie ma - możesz i bez upgrade'u spróbować. Max co z niego wyciągniesz to 110 MHz x 5 => 550 MHz. Masz na płycie zworki, możesz przestawić taktowanie CPU i zobaczyć co z tego wyjdzie bez podnoszenia napięcia. Nawet jak będzie chodził, to pewnie trzeba będzie dodać wentylator do chłodzenia CPU, bo teraz masz pasywne.
    Pozdrawiam :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer HP z procesorem Pentium III 500 MHz na socket 1 oraz płytą główną KZM-6120 i zasilaczem 200 W. Głównym problemem jest brak opcji w BIOS-ie do podkręcania CPU poprzez zwiększenie napięcia oraz niemożność uruchomienia pamięci RAM SDRAM 133 MHz – komputer działa tylko z pamięciami 100 MHz lub niższymi. Płyta główna oficjalnie obsługuje pamięci 66/100 MHz, co wyjaśnia problem z RAM 133 MHz. Podkręcanie jest możliwe jedynie poprzez zmianę zworki na płycie, co pozwala na zwiększenie taktowania do około 110 MHz przy mnożniku x5, co daje około 550 MHz CPU, jednak bez podnoszenia napięcia i z pasywnym chłodzeniem może być niestabilne. Zalecane jest dodanie aktywnego chłodzenia. Aktualizacja BIOS-u raczej nie przyniesie znaczącej poprawy, a markowe komputery HP często mają ograniczone możliwości podkręcania. Wskazano również, że różnica między pamięciami 100 MHz a 133 MHz jest niewielka i nie powinna znacząco wpływać na wydajność. Sugerowano rozważenie wymiany sprzętu, jeśli potrzebna jest większa moc obliczeniowa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA