logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil Voyager 200 - charczenie dolnego głośnika basowego, co robić?

vmt_1982 23 Mar 2007 13:57 3075 11
REKLAMA
  • #1 3710384
    vmt_1982
    Poziom 10  
    Witam

Zaobserwowalem jedna rzecz a mianowicie gdy wlaczylem sprzet audio z jednej z kolumn zaczal sie wydobywac dziwny dzwiek zaczela tak jakby charczec gdy sie zblizylem do kolumny stwierdzilem ze to charczenie wydobywa sie z dolnego glosnika basowego. Gdy go dotknalem zaczal normalnie grac. Czy to jakas znak ze glosnik zaczyna sie psuc czy raczej drobny przypadek.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3710462
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Jest to objaw ocierania cewki o nabiegunnik co mogło być spowodowane odklejeniem górnego bądż dolnego resora.
    Dalsza eksploatacja grozi uszkodzeniem cewki a co za tym idzie również wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #3 3710569
    vmt_1982
    Poziom 10  
    da sie to jakos naprawic samemu czy trzeba wymienic glosnik ?
  • Pomocny post
    #4 3710614
    patrykdud
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Rozbierz i obejrzyj, jeśli to tylko odklejony resor dolny to odrobina kleju dwuskładnikowego, setka żeby się ręce nie trzęsły i po robocie. Jeśli cewka to gorzej, ale też można pokombinować - bardziej go już nie zepsujesz. Najgorzej jeśli cewka wykrzywiła się od przegrzania lub uderzania w nadbiegunnik - wyedy tylko wymiana układu drgającego.
  • #5 3710711
    vmt_1982
    Poziom 10  
    a moze ktos zna symbol tego glosnika to bym sie nie bawil tylko kupil nowy i wymienil.
    Bo szczerze mowiac z resorem to bym dal sobie rade ale z cewka to nie wiem.

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
  • #6 3714345
    paker_bor
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    z tego co mi wiadomo to GDN 20/60/3 15Ω
  • REKLAMA
  • #7 3716556
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    I jest z tym poważny kłopot, bo Tonsil się wycofał z produkcji tych głośników, Ja mam taki kłopot ze Scherzo 200. Mam tam GDN 20/60 15ohm. W końcu zdecydowałem się wysłać głośnik do Tonsila, do regenracji. Cena to połowa nowego gośnika (w tym przypadku poszukaj ceny 8ohm). Kontakt z nimi to: zjasinski(_at_)protonsil.pl

Trzeba niestety poczekac troche czasu az odpowiedza, ale w koncu odpisują.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • REKLAMA
  • #8 3805083
    vmt_1982
    Poziom 10  
    No wlasnie od kilku dni staram sie zakupic ten glosnik i nigdzie go nie ma.
    co do regeneracji to czy czasem glosnik nie straci na jakosci ??

Pozdrawiam
  • #9 4801363
    sflorian
    Poziom 2  
    siema
    moje zapytanie , to czy nie da sie tych 15 ohm zastapić 4 ohm, jestem zielony w tym temacie i czy ta zamiana obniży tak znacząco charakterystykę i brzmienie?
  • #10 4801697
    michalll2604
    Poziom 11  
    Witam.
    Ja mam scherzo 200 , i włożyłem zamiast 15 ohm to 4 ohm i działa nawet niezły bass , lecz teraz zakupiłem 8 ohm ale jeszcze mi nie przysłali .
    A jak przyślą to dam znać jak chodzą .
  • #11 5000475
    TMK_wroc
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Chciałbym zabrać się do zmodyfikowania posiadanych kolumn Voyager200 i proszę o Waszą pomoc :)

DANE TECHNICZNE
    Moc max 250 W
    moc nom.130W
    Impedancja 8 ohm
    Pasmo częstotl. 35-22000 Hz
    Efektywność 89dB
    Wymiary 350 x 980 x 310 mm
    Masa 8 kg

Schematu zwrotnicy nie mam, Google milczą na jej temat.

Głośniki w kolumnie:
    1szt GDWK 10/80/19 8 omów
    1szt GDM 16/80/1 8 omów
    2szt GDN 20/60/3 15 omów (połączone czyli po 7,5 oma)

2szt bas refleksu z tyłu

Komora jest dosyć dobrze wyklejona pianką, ale bez żadnych przegród. Największą wadą jak dla mnie jest ich "przymulone" i dudniące brzmienie. Obecnie są podpięte pod amlituner yamaha rx-v450 i dvd, mam jeszcze amplituner Grundiga R2000.

Z wygooglowanych pomysłów:

1. wymiana wysokotonowca na Tonsil GDWK 11/100 (ok.90zł/kpl)
    2. wytłumienie komory
    3. usztywnienie kolumny
    4. przegrody oddzielające basowe od reszty i modyfikacja BR
    5. modyfikacja zwrotnicy - wg jednej z opinii oryginalnie mają "idiotyczny" podział częstotliwości i lepiej wstawić nową zwrotnicę trójdrożną
    6. kolce

Duże pomieszczenie, kawał kolumn, stan przetworników bardzo dobry. Jak się za nie zabrać?
  • #12 5002291
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    2 głośniki basowe daj GDN 20/60/3 4om w szereg lub GDN 20/80 + Bass reflex. GDM będzie dobry. Można dać tam do środka powiedzmy GDN 16/50 zamiast GDM z osobną komorą i z dwóch 20-stek zrobić zintegrowany subwoofer.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W kolumnie Tonsil Voyager 200 pojawiło się charczenie dolnego głośnika basowego, co jest objawem ocierania się cewki o nabiegunnik, najczęściej spowodowanym odklejeniem górnego lub dolnego resora. Dalsze użytkowanie bez naprawy grozi uszkodzeniem cewki i wzmacniacza. Naprawa może polegać na rozebraniu głośnika i przyklejeniu odklejonego resora klejem dwuskładnikowym. W przypadku uszkodzenia cewki konieczna jest wymiana układu drgającego lub całego głośnika. Model głośnika basowego to GDN 20/60/3 15Ω, jednak produkcja tych głośników została wycofana przez Tonsil, co utrudnia zakup nowego egzemplarza. Możliwa jest regeneracja głośnika w serwisie Tonsil, choć wiąże się to z oczekiwaniem i potencjalną utratą jakości. Dyskutowano także o zamianie impedancji głośnika z 15Ω na 4Ω lub 8Ω, co wpływa na charakterystykę i brzmienie. W kontekście modyfikacji kolumn Voyager 200 proponowano wymianę wysokotonowca na Tonsil GDWK 11/100, wytłumienie komory, usztywnienie obudowy, modyfikację zwrotnicy oraz zastosowanie różnych konfiguracji głośników basowych, np. GDN 20/60/3 4Ω w szeregu lub GDN 20/80 z basrefleksem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA