logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdobyć kabel do programowania Simatic OP3 z RS232 na RJ 6-pin?

crafenberg 24 Mar 2007 05:01 4405 6
REKLAMA
  • #1 3713099
    crafenberg
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich
    Mam pytanie związane z panelem Simatic OP3 -jak zdobyć kabel do programowania op3 z komputera?
    Na panelu opisane jest wejście RS232 a gdniazdo to RJ (telefoniczne) z tym że ma 6 pinów
    Kabel ma jakiś przetwornik czy jest to tylko kwestia ułożenia przewodów w odpowiednich pinach?
    Jeśli nigdzie nie sprzedają takich kabli to jaki jest rozkład pinów we wtyczce RJ[/b]
  • REKLAMA
  • #2 3713108
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    Proste połączenie jak na obrazku
    Załączniki:
    • op3_kabel.gif (18.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3725984
    crafenberg
    Poziom 11  
    Dzięki za schemat
    Niestety nie działa!
    Panel OP3 zasilam z kabla komunikacyjnego ze sterownika -czy to ma jakiś wpływ?
    Próbowałem odwrotnie podłączyć we wtyczce RJ12 -też nic
    Co można jeszcze zdziałać
  • REKLAMA
  • #4 3726217
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    1. lepiej byłoby żebyś zasilił OP osobnym napięciem.
    2. ustawić Transfer-Mode (poprzez "SYSTEM-OPMode-Transfer"
    3.możesz również wykorzystać istniejące MPI połączenie (OP - CPU) dołączając się poprzez MPI adapter i ustawiając oczywiście "TransferMode"-
  • REKLAMA
  • #5 3749015
    crafenberg
    Poziom 11  
    andy1955 napisał:
    1. lepiej byłoby żebyś zasilił OP osobnym napięciem.
    2. ustawić Transfer-Mode (poprzez "SYSTEM-OPMode-Transfer"
    3.możesz również wykorzystać istniejące MPI połączenie (OP - CPU) dołączając się poprzez MPI adapter i ustawiając oczywiście "TransferMode"-

Niestety nie działa. panel jest podłączony do s7-200 i działa pod PPI
    próbowałem zamienić stronami przewody we wtyczce RJ12 bo myślałem że źle określiłem numeracje pinów -ale też nic
    co do kabla to w OP3 nie można wykorzystać kabla sterownik_op3 do komunikacji z laptopem bo wtyk do sterownika jest męski tak jak w laptopie
    Trudno szukam dalej
    dzięki za pomoc

Dodano po 2 [minuty]:

może to wina programu
    próbowałem używać pro/toola V6.0 demo
  • #6 3755175
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    W załączeniu przesyłam szczegółową instrukcję do panela OP3 - niestety po angielsku. Jest tu szczegółowo opisany sposób komunikacji z programem ProTool/Pro, schematy kabli, a nawet podane jest, jak zniszczyć istniejące oprogramowanie za pomocą kombinacji trzech klawiszy.
    Pozdrawiam.

Przepraszam, ale załącznik chyba nie przeszedł. Wysyłam jeszcze raz Op3_e. zip.
    Załączniki:
    • Op3_e.zip (321.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3782423
    crafenberg
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za wskazówki
    z instrukcji zrozumiałem o co chodzi w ustawieniach transferu w OP3
    poprostu tak jak Andy pisałeś "SYSTEM-OPMode-Transfer" i wszystko lata
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu uzyskania kabla do programowania panelu Simatic OP3 z portu RS232 komputera, gdzie złącze na panelu to 6-pinowe gniazdo RJ12. Pytanie obejmuje, czy kabel wymaga przetwornika, czy wystarczy odpowiednie ułożenie przewodów. W odpowiedziach podano schematy połączeń oraz wskazówki dotyczące zasilania panelu osobnym napięciem i ustawienia trybu transferu w menu "SYSTEM-OPMode-Transfer". Zasugerowano także wykorzystanie istniejącego połączenia MPI z CPU poprzez adapter MPI. Próby zamiany przewodów i użycia kabla sterownik-OP3 do komunikacji z laptopem nie przyniosły efektu ze względu na różne typy wtyków. Udostępniono szczegółową instrukcję panelu OP3 z opisem komunikacji i schematami kabli. Ostatecznie poprawne ustawienie transferu w panelu OP3 umożliwiło nawiązanie komunikacji z programem ProTool/Pro.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA