logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar liniowy do 4mm. Jakie urządzenie będzie odpowiednie?

Rubik 24 Mar 2007 10:43 2691 11
  • #1 3713559
    Rubik
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam
    Potrzebuję w miare prosto zmierzyć długość pręta fi 2,5 wystającego z maszyny. Chodzi o pomiar w zakresie 0-4 mm z dokładnością 0.1mm lub lepszą o ile "wystawanie" się zmieniło względem wartości początkowej. Urządzenie nie musi być bezgranicznie tanie ale zdrowy rozsądek mile widziany. Pomiar nie musi byc ciągły - wystarczy kilka na sekundę. Wszelkie sugestie mile widziane. Pozdro RUBIK
  • #3 3715927
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Lub przetworniki na www.simex.com.pl Wada takich przetwornikow na kolkach jest to iz na materiale ktory jest zaoliwiony powstaje blad.

Albo zaloz jakis optyczny czujnik lub poprostu dobrze ustawiona baze
  • #4 3717510
    Rubik
    Poziom 15  
    fantasta napisał:
    Albo zaloz jakis optyczny czujnik lub po prostu dobrze ustawiona baze

Może poprosze o rozwinięcie tego zdania.

Osobiscie myślałem o wypolerowaniu czoła pręta i świeceniu na niego transoptorem refleksyjnym o położeniu zmienianym silnikiem krokowym. Czy to nie za bardzo zawodne?? Pomimo zastosowania przemysłowego w tym miejscu jest dość czysto dla optyki. Transoptor myslałem wykonać samodzielnie (w sensie ślusarz fachowiec a nie wyrób gotowy) z dużym kątem padania >60 stopni co mi da dodatkowe wzmocnienie pomiaru (dla 71 stopni x3) tylko czy taka optyka nie zacznie sie za bardzo rozjeżdzać (chodzi mi o drobne niedokładności montażu i wszech obecny niestety kurz)??

Pozdro RUBIK

PS
    Czujnik liniowy z WOBIT wydaje się rewelką tylko ta cena. Grubo powyżej 1500zł to już ma znaczenie a ja potrzebuję takich przyrządów pomiarowych kilka.
  • #6 3722194
    Rubik
    Poziom 15  
    Witam
    Jasne że pomogłeś. Rozwiązania są naprawde profesjonalne ale ceny również i dlatego caly czas szukam i myślę. Jak wymyśle to się podzielę koncepcją. Pozdro RUBIK
  • #7 3725094
    WaldekPrzybyłek
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Podsumowując :
    czujnik np.smk - 100 Euro + 10 cm taśmy Mt50 za parenaście PLN + np.Atmega8 za 6PLN + wyświetlacz za 25PLN + kawałek płytki uniwersalnej+ obudowa,przewody= ok 450PLN netto .
    Myślę , że za te pieniądze nic lepszego nie znajdziesz. A soft do małych przeróbek jest na Elektrodzie.
    Pozdrawiam.
  • #8 3725450
    fantasta
    Poziom 29  
    Mozesz przyblizyc jak to ma dzialac ?? To bazowanie danej odleglosci ma byc pozniej gdzies przec cos obrabiane, opdczytywane czy tylko do precyzyjnego ustawiania preta.

Nie mozesz zastosowac bazy jakies metalowej precyzyjnie raz na zawsze ustawionej ??
  • #10 3725815
    Rubik
    Poziom 15  
    fantasta napisał:
    Mozesz przyblizyc jak to ma dzialac ?? To bazowanie danej odleglosci ma byc pozniej gdzies przec cos obrabiane, opdczytywane czy tylko do precyzyjnego ustawiania preta.

Nie mozesz zastosowac bazy jakies metalowej precyzyjnie raz na zawsze ustawionej ??

No to uwaga:
    Wkładam klucz do zamka (hipotetycznego) i ten klucz ma zestw nacięć poruszających zestaw wodzików. Zamiast wodzików mam zestaw wystających poza bloczek pręcików które się proporcjonalnie do jakiegoś zestawu nacięć wysunęły. Mierząc o ile się wysunęły od stanu umownego zero wiem jaki to nr nacięcia i jaka tolerancja wykonania (matryca tolerancji np w atmelu). Klucz jest zaliczany do jakiejś klasy tolerancji lub wogóle odrzucany. Generalnie jet ciasno - 8 sztuk pręcików co 3 mm.
    Pozdro RUBIK
  • #11 3726211
    fantasta
    Poziom 29  
    Hmmm...no to ja odpadam. Nie mialem jeszcze przyjemnosci takich zabaw.
  • #12 3726309
    pazde
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam, może przetworniki przesuwu f-my balluff - micropulse (BTL), lub smartsens (BIL; BAW)
    sprzedają całe kompletne systemy "pod Klucz"

Mogę dać namiar na przedstawiciela.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru urządzenia do pomiaru liniowego wysunięcia pręta o średnicy 2,5 mm w zakresie 0-4 mm z dokładnością co najmniej 0,1 mm. Proponowane rozwiązania obejmują przetworniki drogi linkowe optoelektroniczne (np. z oferty Wobit), czujniki magnetyczne z taśmą magnetyczną (np. SMK z taśmą Mt50), a także przetworniki przesuwu firmy Balluff (micropulse BTL, smartsens BIL, BAW). Wskazano na potencjalne problemy z czujnikami optycznymi w obecności zanieczyszczeń i konieczność precyzyjnego ustawienia bazy odniesienia. Rozważano także samodzielne wykonanie transoptora refleksyjnego z dużym kątem padania światła dla wzmocnienia sygnału, jednak z obawą o stabilność pomiaru przy drobnych niedokładnościach montażu i obecności kurzu. Koszty urządzeń są istotnym czynnikiem, dlatego rozważane są rozwiązania o rozsądnej cenie, w tym samodzielne konstrukcje z mikrokontrolerem Atmega8 i wyświetlaczem. Pomiar nie musi być ciągły, wystarczy kilka odczytów na sekundę. Propozycje obejmują także wykorzystanie gotowych systemów "pod klucz" z firm oferujących kompletne rozwiązania pomiarowe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA