logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak menu GRUB po instalacji XP i Linuxa na dwóch dyskach – jak ustawić bootloader?

Michał__21 24 Mar 2007 16:45 1312 6
REKLAMA
  • #1 3714698
    Michał__21
    Poziom 15  
    Mam nastepujacy problem:

Mam w komputerze dwa dyski, na jednym na poczatku zainstalowalem XP Prof, na partycji NTFS. Na drugim dysku zainstalowalem Linuxa, i dodalem gruba na /dev/hda, czyli na dysku z XP. Niestety po restarcie nie pojawia sie menu i startuje XP. Jak zrobic aby pijawialo sie menu wyboru systemu?
  • REKLAMA
  • #2 3715435
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Bez konieczności reinstalacji po prostu ustaw drugi dysk jako aktywny i na nim zainstaluj gruba.

Problem jest taki, że początek dysku nie powinien być jako NTFS żeby bez problemu działał linux (tzn linux robi na początku dysku partycję startową, a nie może to być ntfs...)
    Ja instaluję zwykle windowsa na innym dysku (drugim), albo na końcu dysku (tak, da się zmusić XP żeby zainstalował się na końcu dysku) ;-)
  • REKLAMA
  • #3 3717226
    m-Q
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Grub powinien być zainstalowany na hda0.
  • REKLAMA
  • #4 3717539
    kinek81
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Zainstaluj sobie gruba na dysku z Linuxem, i ustaw w biosie by z tego dysku startował, natomiast w grubie ustaw Winde jako pierwszy system do odpalenia i po kłopocie :)
    Jak nic nie klikniesz to i tak się winda odpali :)
  • #5 3722273
    Michał__21
    Poziom 15  
    no ok juz mi sie udalo :-)

To przy okazji mam jeszcze jedno pytanko...

otoz chce pod ta fedora zainstalowac modem sagem x800.mam stery itd .a le jest pewnien blad ktorego nie potrafie przejsc. chodzi o kernel-source. robie dowiazanie

ln -s /usr/src/kernels/numer jadra /usr/src/linux

niestety podczas konfiguracji pojawia sie error ze nie odnaleziono kernel-source

co z tym zrobic?
  • REKLAMA
  • #6 3722845
    tropicalBula
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Może trochę OT ale...
    Dlaczego początkowa partycja na dysku nie może być typu NTFS?
    Ja tak mam i wszystko działa. Używam nie Gruba, a lilo, ale czy to ma znaczenie? Oczywiście botloadera mam wpakowanego w mbr dysku
    IMO problem pojawił by się tylko gdybym chciał boootloadera ulokować na początku partycji XFS.
  • #7 3723425
    kinek81
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    tropicalBula napisał:
    Może trochę OT ale...
    Dlaczego początkowa partycja na dysku nie może być typu NTFS?
    Ja tak mam i wszystko działa. Używam nie Gruba, a lilo, ale czy to ma znaczenie? Oczywiście botloadera mam wpakowanego w mbr dysku
    , moim zdaniem, problem pojawił by się tylko gdybym chciał boootloadera ulokować na początku partycji XFS.

To ja pociągnę ten OT :)
    jak masz Lilo to nie ma problemu :) Lilo ładuje sie TYLKO do BootLoadera, natomiast Grub już pcha się na partycje (znaczy też bootloader, ale tylko część, która odpowiada za odesłanie do partycji)
    A z tego co się orientuje Linuxy nie mają pełnej obsługi NTFSa - mogą tylko czytać, nie zapisują (no chyba że specjalnymi programami jakimiś, których nie masz podczas instalacji systemu Linux)
    I tu jest pies pogrzebany - masz NTFSa to nie zapiszesz Gruba i nie zadziała, ale zapiszesz LILO i on będzie chodził (co prawda LILO dedykowane jest raczej pod KDE a Grub pod Gnoma, ale bez problemu można stosować zamiennie - ja tak robiłem i działało)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku menu GRUB po instalacji Windows XP na jednym dysku i Linuxa na drugim. GRUB został zainstalowany na dysku z XP (/dev/hda), ale po restarcie system uruchamia się bez wyboru, bezpośrednio Windows XP. Rozwiązaniem jest instalacja GRUB na dysku z Linuxem i ustawienie w BIOS-ie tego dysku jako pierwszego do bootowania. Ważne jest, aby partycja startowa Linuxa nie była typu NTFS, ponieważ GRUB wymaga partycji startowej innej niż NTFS do poprawnego działania. Alternatywnie można użyć LILO, który jest mniej wrażliwy na system plików partycji startowej. Linux ma ograniczoną obsługę NTFS, głównie do odczytu, co może powodować problemy z instalacją bootloadera na partycji NTFS. W GRUB można ustawić Windows jako domyślny system do uruchomienia, co pozwala na automatyczny start XP, jeśli nie zostanie wybrany inny system.
Dodatkowo pojawiło się pytanie o instalację modemu Sagem X800 pod Fedory, gdzie problemem jest brak odpowiedniego linku do kernel-source podczas konfiguracji sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA