logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić Windows XP bez GRUB po odłączeniu dysku z Ubuntu?

pyby 02 Maj 2007 02:51 2061 2
REKLAMA
  • #1 3840362
    pyby
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    witam. mam 2 dyski. na pierwszym jest XP, a na drugi pokusilem sie o zainstalowanie Ubuntu. Wszystko fajnie - jako bootloader jest GRUB i moge wybierac pomiedzy systemami. Ale jest jedna rzecz niefajna - jak odlacze ten dysk z Linuxem (albo gdyby sie uszkodzil) i zostawiam tylko dysk z XP to wystepuje GRUB error no21 lub 22.

1. Nie da sie tego ominac? np. w sytuacji gdy dysk 2 mi pada, chce aby z 1. normalnie sie XP uruchomil.
    2.Jak oszukac GRUB aby nie chcial na sile tego dysku 2. z linuxem ?
    3. i czemu przy odlaczonym dysku 2. z linuxem w ogole uruchamia sie GRUB ? czy instaluje sie on na kazdym dysku ?

bede wdzieczny za wszelkie informacje, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3840435
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Sektor startowy ( tzw. Master Boot Record) to pierwszy sektor każdego dysku twardego. To z niego BIOS czerpie wiedzę na temat tego, jaki system uruchomić. GRUB nie jest w stanie się zmieścić do tego sektora, zresztą został tak pomyślany (podobnie jak LILO i wiele podobnych boot loaderów) iż w sektorze startowym są jedynie odwołania do GRUBa znajdującego się na dysku twardym (konkretnie: w instalacji Linuxa).

GRUB zainstalował ci się (zresztą prawidłowo) w pierwszym sektorze dysku, z którego uruchamiasz wszystkie systemy operacyjne i z którego, w pierwszej kolejności, BIOS zczytuje informacje o systemach znajdujących się na dyskach.

Są trzy sposoby na ominięcie tego problemu (oczywiście teoria, a o praktyce raczej spróbuj poszukać na googlach):

1)
    Instalujesz swoje systemy na ulubionych dyskach, ale w momencie instalacji, czy uruchamiania ich odłączasz drugi dysk (nierealne i niewygodne).

2)
    Na dysku dla ciebie i komputera ważniejszym (tym z windowsem) instalujesz innego boot loadera - np. tego z partition magic. GRUBa zaś instalujesz na pierwszym sektorze partycji, lub dysku linuxowego.
    Efekt: Komputer uruchamia pierwszego boot loadera, a ty wybierasz między linuxem, lub windowsem. Jeśli wybierzesz linuxa, uruchamia ci się drugi boot loader (GRUB - w twoim przypadku) i uruchamiasz linuxa.

3)
    Instalujesz linuxowego boot loadera na dyskietce. Gdy chcesz uruchomić windows, niech używa swojego standardowego boot loadera. Jeśli linux, to wkładasz dyskietkę z LILO lub GRUBem i po kłopocie.

Nie wiem, czy po zamianie tych dwóch dysków na taśmie, by dysk linuxa był uruchamiany w pierwszej kolejności, czy windows się będzie chciał uruchomić. Więc może czwarty sposób:
    Dysk z linuxem jest dyskiem "master". GRUB ze swoimi wpisami musisz zainstalować na MBR dysku z linuxem. Z niego możesz wybrać uruchomienie dysku z windowsem.

Jak znajdę coś przystępnie napisanego jak tego dokonać, to podam linki. Prywatnie miałem podobne problemy, ale na czystych systemach i nigdy nie musiałem przenosić LILO czy GRUBa miedzy dyskami, czy partycjami gdy już znajdowały się na dysku.

Dodano po 18 [minuty]:

Tu masz trochę o instalowaniu gruba. Zainstaluj go sobie na dysku z linuxem. Z MBR windowsowym powinieneś sobie dać radę sam.

http://pl.docs.pld-linux.org/bootloader_grub.html
REKLAMA