Sektor startowy ( tzw. Master Boot Record) to pierwszy sektor każdego dysku twardego. To z niego BIOS czerpie wiedzę na temat tego, jaki system uruchomić. GRUB nie jest w stanie się zmieścić do tego sektora, zresztą został tak pomyślany (podobnie jak LILO i wiele podobnych boot loaderów) iż w sektorze startowym są jedynie odwołania do GRUBa znajdującego się na dysku twardym (konkretnie: w instalacji Linuxa).
GRUB zainstalował ci się (zresztą prawidłowo) w pierwszym sektorze dysku, z którego uruchamiasz wszystkie systemy operacyjne i z którego, w pierwszej kolejności, BIOS zczytuje informacje o systemach znajdujących się na dyskach.
Są trzy sposoby na ominięcie tego problemu (oczywiście teoria, a o praktyce raczej spróbuj poszukać na googlach):
1)
Instalujesz swoje systemy na ulubionych dyskach, ale w momencie instalacji, czy uruchamiania ich odłączasz drugi dysk (nierealne i niewygodne).
2)
Na dysku dla ciebie i komputera ważniejszym (tym z windowsem) instalujesz innego boot loadera - np. tego z partition magic. GRUBa zaś instalujesz na pierwszym sektorze partycji, lub dysku linuxowego.
Efekt: Komputer uruchamia pierwszego boot loadera, a ty wybierasz między linuxem, lub windowsem. Jeśli wybierzesz linuxa, uruchamia ci się drugi boot loader (GRUB - w twoim przypadku) i uruchamiasz linuxa.
3)
Instalujesz linuxowego boot loadera na dyskietce. Gdy chcesz uruchomić windows, niech używa swojego standardowego boot loadera. Jeśli linux, to wkładasz dyskietkę z LILO lub GRUBem i po kłopocie.
Nie wiem, czy po zamianie tych dwóch dysków na taśmie, by dysk linuxa był uruchamiany w pierwszej kolejności, czy windows się będzie chciał uruchomić. Więc może czwarty sposób:
Dysk z linuxem jest dyskiem "master". GRUB ze swoimi wpisami musisz zainstalować na MBR dysku z linuxem. Z niego możesz wybrać uruchomienie dysku z windowsem.
Jak znajdę coś przystępnie napisanego jak tego dokonać, to podam linki. Prywatnie miałem podobne problemy, ale na czystych systemach i nigdy nie musiałem przenosić LILO czy GRUBa miedzy dyskami, czy partycjami gdy już znajdowały się na dysku.
Dodano po 18 [minuty]: Tu masz trochę o instalowaniu gruba. Zainstaluj go sobie na dysku z linuxem. Z MBR windowsowym powinieneś sobie dać radę sam.
http://pl.docs.pld-linux.org/bootloader_grub.html