logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BT Synergy 2150 - brak sygnału, migający napis searching na ekranie

tua1 24 Mar 2007 16:53 3149 6
REKLAMA
  • #1 3714727
    tua1
    Poziom 2  
    Witam!

Posiadam telefon przywieziony z Anglii firmy BT model Synergy 2150.
    Problem polega na tym, że:
    -nie slychac sygnalu w sluchawce
    -na ekranie sluchawki ciagle miga napis "searching", non stop sluchawka sie laduje po odlozeniu jej do bazy.

Szukalem rozwiazania problemu z migajacym napisem "searching"
    Znalazłem taki text:

Has your synergy 2150 just started randomly displaying "Searching" on the display, even when the handset is sat in the cradle?

When this happens try a "reset" to the handset and the base station by
    taking the batteries out of the handset and turning off the power to the
    base. Leave them in the power-off position for at least 30 seconds before
    powering them again. If this does not fix your problem than your system is
    aging and most like the RF shielding cans on the handset (or base) is
    corroding (or dry solder joints). If this fixes the problem, then simply
    repeat this procedure whenever the problem manifest.

If this does not fix your problem try a” hard reset”
    1. Turn off the mains power.
    2. Press the 'page' button and power on whilst pressing the
    'page' button. Keep holding the button after power on until base starts bleeping
    3. Release the 'page button when the base unit stops bleeping.
    4. Press the page button five times in quick succession.
    5. That's it ! Full factory reset completed.

Nie wpełni to rozumiem, ale starałem się zrobić tak jak kazali, rozumiem ze bleeping to wydawany dzwiek z bazy i tak sie działo, jednak nic to nie zmieniło po wypelnieniu wszystkich punktow.

czy taki tel bedzie wogule działał w Polsce?

dołaczam zdjecie telefonu.
    BT Synergy 2150 - brak sygnału, migający napis searching na ekranie

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3716513
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    aparat bedzie działał-z tym ze najprawdopodobniej trzeba mu dołożyć na 3 zyle kondensator aby dzwonił..
    niemniej wracając do tematu -słuchawka jest wylogowana z bazy-
  • REKLAMA
  • #3 3716815
    tua1
    Poziom 2  
    "na 3 zyle kondensator" mam rozumieć jako za 3 PLN kondensator do bazy?
  • #4 3716853
    Markatel2
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam na początek spróbuj zameldować słuchawke do bazy.A jak już będziesz miał sygnał po podłaczeniu do linii telefonicznej to rozbierz baze i podłącz między wolną żyłą a linią kondensator.Schemat znajdziesz na forum.
  • REKLAMA
  • #5 3716951
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Punkt pierwszy.
    A jak się słuchawką do bazy nie melduje to wywal to wszystko do kosza (na śmieci..)
    Punkt drugi
    A w skrócie to tak-
    reset bazy- wyjmij zasilacz z sieci, odczekaj 30 sekund,wcisnij i TRZYMAJ page na bazie , wsadź zasilacz i TRZYMAJ page aż przestanie bipać.
    Wyjmij zasilacz z sieci.
    Wyjmij baterie ze słuchawki, odczekaj 30 sekund wsadź z powrotem.
    Połóz słuchawke na bazie wsadź zasilacz. Czeeeekaj.
    Nawet kilka minut.
    Jak się zamelduje-to po naciśnięciu "słuchawki" na słuchawce zapali się coś na bazie. I będzie reagować na "page".
    Jak to będzie zrobione to wtedy zacznij manipulacje kabelkowe i kondensatorowe.
    Jak się nie uda meldowani słuchawki -patrz punkt pierwszy.
    To wyjątkowo badziewiasty telefon...
    WW
  • REKLAMA
  • #6 3717640
    tua1
    Poziom 2  
    Markatel2 napisał:
    Witam na początek spróbuj zameldować słuchawke do bazy.A jak już będziesz miał sygnał po podłaczeniu do linii telefonicznej to rozbierz baze i podłącz między wolną żyłą a linią kondensator.Schemat znajdziesz na forum.

Prosiłbym o link do tego schematu bo za cholerę nie mogę znaleźć.
    Chyba ze chodzi o ten link:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic381219.html

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Pozdrawiam
  • #7 4986389
    alex52
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam;
    jeśli posiadasz ten fonik w dalszym ciągu, to podam ci namiary jak zalogować słuchawkę, oczywiście jeśli jest nie uszkodzony, i ułożenie przewodów w końcówce do gniazda sieciowego. Mam taki sam aparat i miałem problemy nawet prosiłem na tym forum o pomoc, i o dziwo bez dodatkowych kondesatorków zalogowałem do bazy słuchawkę i wszystko działa! Tylko nie wiem czy dioda od Power ma pulsować (miga) czy nie bo u mnie miga cały czas, ale to nie taki problem, a może tak ma być?.A fonik jest naprawdę wspaniały!!!
    Pozdrawiam Alex
    Ps.
    Proszę o odzew!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu bezprzewodowego BT Synergy 2150 sprowadzonego z Anglii, który nie emituje sygnału dzwonka, a na ekranie słuchawki ciągle miga napis "searching" mimo umieszczenia jej w bazie. Słuchawka nie łączy się z bazą, co wskazuje na wylogowanie lub brak synchronizacji. Proponowane rozwiązania obejmują resetowanie zarówno słuchawki, jak i bazy poprzez odłączenie zasilania i wyjęcie baterii na co najmniej 30 sekund, a następnie ponowne ich podłączenie i próby ponownego zalogowania słuchawki do bazy. W przypadku braku efektu problem może wynikać z uszkodzeń fizycznych, takich jak korozja ekranowania RF lub suche luty. Dodatkowo sugeruje się montaż kondensatora między wolną żyłą a linią telefoniczną w bazie, co może przywrócić funkcję dzwonka. Schematy i szczegóły montażu kondensatora są dostępne na forach elektronicznych. Użytkownicy potwierdzają, że po prawidłowym zalogowaniu słuchawki do bazy telefon działa poprawnie, choć dioda zasilania na bazie może migać stale, co nie jest uważane za błąd.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA