logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kilka podstawowych pytań. Hobbystyczna naprawa RTV.

jan-stan 24 Mar 2007 19:57 1128 4
REKLAMA
  • #1 3715348
    jan-stan
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Witam.
    Naprawę RTV traktuje jako hobby / dla domowych potrzeb / więc proszę się nie dziwić poziomowi pytań.
    Po przestudiowaniu kilkudziesięciu postów zrodziły się takie oto pytania:
    - czy sprawdzając elementy płyty w zakresie "do trafa" / pewnie nie jest to ścisłe określenie ale myślę, że zostanę dobrze zrozumiany / można płytę wymontować z obudowy i sprawdzać na stole podłączając tylko zasilanie ; głównie chodzi mi oto czy bez podłączenia wszystkich zespołów TV można sprawdzać elementy zasilacza - czy to nie spowoduje jakiejś awarii oraz czy można sprawdzać wszystkie elementy;
    - bardzo często w postach można przeczytać coś w rodzaju : wymieniłem "i tu długa lista elementów"; zastanawia mnie w tym to :
    - czy pod słowem "wymieniłem" należy rozumieć "sprawdziłem i niesprawne wymieniłem " czy też " profilaktycznie / bez sprawdzenia / wymieniłem "; pewnie to wynik swoistego żargonu ;
    - czy faktycznie często aż tak dużo elementów jest niesprawnych / wiem, że bywa różnie /, ale z postów wynika, że najczęściej dużo, wiąże się to z problemem wyżej opisanym ;
    - jak " odpalić zasilacz na żarówce " / np w Trilux 2533 /;
    - jak " zamiast BU podpiąć żarówkę ", w miejsce których elektrod podpiąć żarówkę.
    Na koniec jeszcze prośba o podanie jakiejś dobrej książki dla początkujących.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3715559
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 3724026
    jan-stan
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Czy to znaczy, że sprawdzanie kondensatorów elektrolitycznych miernikiem nie jest do końca wiarygodne ?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3724038
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam .

Nie jest wiarygodne ponieważ w układzie inaczej się zachowują , mogą zmieniać parametry .
  • Pomocny post
    #5 3724629
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Elektrolit wylutowywany zostaje podgrzany do temperatury topnienia cyny - przynajmniej jego nóżki, i od tych nóżek wyższą temperaturę przejmuje cały. Poza tym często w czasie wylutu końcówki podlegają naprężeniom mechanicznym. Tak więc wylutowany (i podgrzany przy tym) zachowuje się inaczej niż w warunkach dynamicznych w układzie.
    Ekektrolity, szczególnie po pierwotnej stronie zasilaczy impulsowych na skutek wyschnięcia i utraty pojemności mogą doprowadzić do samouszkodzenia zasilacza na skutek zwiększenia napięcia wyjściowego, lub, w najlepszym przypadku, do niestabilnej pracy. :cry:
    Tak więc przy profesjonalnych naprawach należy, tak jak wyżej Koledzy pisali, wymieniać elki na nowe, (najlepiej na 105 stopni) szczególnie przy naprawie przetwornic, przy zawyżonym napięciu wyjściowym i w przypadkach uszkodzeń niewiadomego pochodzenia w stopniach zasilania i Wysokiego Napięcia.
    Pozdrawiam!
REKLAMA