logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Essen CR31 Nowy eeprom nie dziala w nim,wsady z El

artur4r7 24 Mar 2007 20:42 2043 8
REKLAMA
  • #1 3715498
    artur4r7
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam, od razu zaznaczam, ze czytalem juz wszystkie posty dot. tego radia, ale nie znalazlem rozwiazania mojego problemu.

Radio Blaupunkt Essen CR31. Tylko '---' na wyswietlaczu. Nie posiadam oryginalnego wsadu, bo oryginalna pamiec jest uszkodzona. Jej oznaczenie to "KM93C46 | KOREA | 126D30H". Kupilem wiec dwie nowe "93C46W6 | KOS405". Zaden wsad z elektrody nie ruszyl tego radia.

Wziąłem więc na stolik blaupunkta TRIER CC31 i tą samą zakupioną pamięć, i okazalo sie, ze kazdy wsad z elektrody do tego modelu [TRIER CC31] dziala. Wykluczam wiec problem z programatorkiem (z wtyczki LPT;).

Na próbę wlozylem oryginalną pamięć z TRIERa (identyczna jak w ESSEN) i, o dziwo, Essen działał. Zczytalem ją, i wsad wgralem do zakupionej pamieci. Radio nie ruszyło (---). Podejrzewam, ze nie wspolpracuje z tą zakupioną pamięcią. Ale dlaczego trier dziala zarówno z oryginalną jak i tą nową a essen nie? Przeciez to podobne konstrukcje.

Nr seryjny tego essen cr31 to: BP1771N6298027 procesor ST6154Q8/CB/5

Z góry dziękuję za wskazowki, moze inny wsad, moze utwierdzenie w przekonaniu, ze nie kazda pamiec będzie dzialac z tym modelem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3715844
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Sprawdź przejścia między nogami procka a eepromem, bo wydaje się to niemożliwe
    Na wszelki wypadek dołączam mój dump
    Załączniki:
    • BLAUCR31.BIN (128 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3715913
    artur4r7
    Poziom 13  
    sa wszystkie procz nozki 6 eepromu (jest zdaje sie wolna), choc czy przypadkiem nozka 6 nie powinna byc zwarta z nozka 5 (eepromu) ?

Za moment sprawdze Twoj dump

-------------------------------------------------------------------------------------

Niestety, nadal ---
  • #4 3716339
    andastar
    Poziom 17  
    Przez wiele lat pracy w radiach miałem 3 razy uszkodzoną kość EE - 2 razy SDE2506 i raz X24C16, oraz kilkadziesiąt razy uszkodzony procesor.
    Popróbuj z różnymi wpisami w eeprom, jeżeli przy różnych wpisach w licznik błędów oraz status kodu radio zachowuje się tak samo, to stawiałbym na procek.
    Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #5 3716586
    artur4r7
    Poziom 13  
    Pamięć jest sprawna na 100% (działa w TRIER z odpowiednim wsadem). Próbowałem już wszystkich wsadów z elektrody, z forum i od Ciebie. Jak też pisałem, po włożeniu oryginalnej pamięci z TRIERA (z wsadem z triera) radio działało (!). I pewnie by tak zostało, ale postanowiłem wgrać nowy wsad do tej oryginalnej pamięci i po pierwszym zapisie (nie był to właściwy wsad), nie mogę już nic zapisać (ciągle tylko zera, przy dobrych wiatrach odczytuje ją, ale nie daje się zpisać. Pozostaje mi więc tylko nowozakupiona pamięć.

Dodam, że wsad po włożeniu do radia, nie ulega zmianie.
  • Pomocny post
    #6 3716732
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Schemat, może być podobnego modelu z tą pamięcią i porównać połączenia z procesorem dokładnie, tam jest pułapka. Wsadu bym się nie czepiał skoro podobny model startuje na nim. A co do programowania w wynalazkach to nic dziwnego, takie wynalazkoprogi mają kłopoty z rodziną uWire.
    Pamięć bardzo rzadko trafia się uszkodzona i nie zawsze można zastąpić ją taką samą innego producenta!

SławeK
  • #7 3716795
    andastar
    Poziom 17  
    Dokładnie tak, microwire jest bardzo kapryśna, szczególnie, jeżeli chodzi o pracę w trybach 16 bitowym i 8 bitowym, różni producenci różnie to rozwiązują, chodzi o organizację array, i tak kość np CSI w trybie 8 bitowym będzie odczytana zupełnie inaczej, niż NS. Dodatkową przeszkodą jest różny sposób użycia nogi 6 i 7 jako hardwarowego ustawiania trybu. Spróbuj z różnymi kostkami, skoro radio dawało znaki życia, to procek raczej jest o.k. i wszystko wskazuje na nieodpowiednią EE.
  • REKLAMA
  • #8 3717720
    artur4r7
    Poziom 13  
    Dzięki SlaweK, sprawdzilem wg schematu i okazalo sie ze jest jedna zworka w niewlasciwym miejscu. Tak to jest, jak ktos inny lutuje podstawke. Sądzilem, ze byla przylutowana ok i nie sprawdzalem.

Pamięć programowala się ok, tylko wlasie przez tą kropelkę cyny w niewlaciwym miejscu... Co ciekawe, radio uruchomilo się z oryginalna pamiecia z modelu TRIER CC31

Pozdrawiam i dziękuję za pomc.

Artur
  • #9 3718574
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Bo oba te radia mają podobnie składujący w pamięci dane program ale to nie oznacza że wszystko jest tak samo, w pamięci poza stacjami i kodem jest sporo nieznanego dokładnie znaczenia danych i wsad owszem ożywia radio ale nie zawsze działa wszystko potem idealnie jak powinno. Ileż to krąży taką metodą okaleczonych radii a właściciele się potem dziwią lub narzekają.

SławeK

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy radia Blaupunkt Essen CR31, które po wymianie uszkodzonej pamięci EEPROM (KM93C46) na nową (93C46W6) wyświetla tylko "---" i nie uruchamia się. Nowa pamięć działa poprawnie w podobnym modelu Blaupunkt Trier CC31 z odpowiednim wsadem, co wyklucza problem z programatorem. Po włożeniu oryginalnej pamięci z modelu Trier do Essen radio działało, jednak próba wgrania nowego wsadu do oryginalnej pamięci spowodowała jej uszkodzenie. Analiza schematu i porównanie połączeń procesora ST6154Q8/C z pamięcią wykazały, że problemem była niewłaściwie przylutowana zworka na podstawce EEPROM, co uniemożliwiało poprawną komunikację. Microwire EEPROM są kapryśne, a różnice w implementacji pinów 6 i 7 oraz organizacji pamięci u różnych producentów mogą powodować niekompatybilność. Ostatecznie poprawne lutowanie i zastosowanie oryginalnej lub kompatybilnej pamięci pozwoliło na uruchomienie radia Essen CR31. Wskazano, że mimo podobieństw konstrukcyjnych obu modeli, wsady i pamięci nie zawsze są w pełni wymienne, co może prowadzić do problemów z działaniem radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA