logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Loewe ART 70 C9001 - zwężony obraz, linie i dźwięk trafopowielacza

slamo 24 Mar 2007 20:56 1260 7
REKLAMA
  • #1 3715554
    slamo
    Poziom 11  
    Witam
    Problem z Loewe Art 70 na C9001.
    Objawy: obraz zwężony od góry i dołu ok.10-15%, na górnej granicy obrazu poziome linie w różnych kolorach, chyba też problem z synchronizacją. W czasie pracy mocno słychać trafopowielacz i po pewnym czasie wywala klucz S2000AF.
    Sprawdziłem odchylanie pionowe – wygląda, że wszystko jest OK.
    Wymieniłem chyba wszystkie pojemności przy kluczu i dalej to samo....
    Proszę o pomoc, bo powoli zaczynają mi opadać ręce..... :cry:
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3715610
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam .

Sprawdź dokładnie zimne luty , potem wymiana elektrolitów w przetwornicy w +B i w odchylaniu V.
    Sprawdzenie sterowania tranzystora linii .
  • REKLAMA
  • #3 3715663
    slamo
    Poziom 11  
    Elektrolity w odch.V wymieniłem, w przetwornicy także (przy usuwaniu poprzedniej usterki)...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3715706
    slamo
    Poziom 11  
    Jest taki - podmieniłem, ale niestety nic to nie dało....
  • #6 3719988
    Fikszyn
    Poziom 19  
    Ocena: 84
    A elki w zasilaczu wymieniłes i elki zasilania HOT-a.Sprawdz czy napięcie HOT-a jest prawidłowe bo wygląda na zawysokie.
  • #7 3720257
    slamo
    Poziom 11  
    Napięcie zasilania jest prawidłowe ok. 155 V. Kondensatory w zasilaczu wymieniłem ok. rok temu podczas innej usterki, natomiast teraz wymieniłem chyba wszystkie pojemności na obciążeniu HOT-a.:cry:
  • #8 3722776
    Fikszyn
    Poziom 19  
    Ocena: 84
    A w ost/west nie zaszeroki?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Loewe ART 70 C9001, w którym obraz jest zwężony o około 10-15% od góry i dołu, pojawiają się poziome linie w różnych kolorach na górnej krawędzi obrazu oraz możliwe problemy z synchronizacją. Dodatkowo słychać głośną pracę trafopowielacza, a po pewnym czasie wyzwalany jest klucz S2000AF. Sprawdzono odchylanie pionowe, które wydaje się prawidłowe. Wymieniono większość kondensatorów przy kluczu oraz w przetwornicy zasilania +B i odchylaniu pionowym, jednak problem pozostał. Sugerowano sprawdzenie zimnych lutów, sterowania tranzystora linii oraz wymianę układu TDA8175, który został wymieniony bez efektu. Kondensatory w zasilaczu i na obciążeniu HOT-a zostały wymienione, a napięcie zasilania HOT-a jest prawidłowe (około 155 V). Pojawiła się sugestia sprawdzenia szerokości obrazu w poziomie (ost/west), czy nie jest zbyt szeroki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA