logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips FW548c - Koszt wymiany lasera CD i serwis we Wrocławiu?

zorro1234 25 Mar 2007 10:46 2773 6
REKLAMA
  • #1 3716705
    zorro1234
    Poziom 2  
    Witam mam problem z wieżą Philipsa FW548c
    http://img86.imageshack.us/my.php?image=wieza001sizedyk3.jpg

Chodzi o prawdopodobnie wymianę lasera. Odtwarzacz Cd przeskakuje często (około co 30 -40 sekund).
    Przeskoki nagrałem także można posłuchać:)
    http://kijek.vivaldiego.wroclaw.pl/error.mp3

Czy można wiecie jaki jest koszt wymiany lasera. Może znacie kogoś we Wrocławiu kto by to zrobił???? :|

Dodano po 2 [godziny] 45 [minuty]:

Słuchajcie a nie ma jakieś śrubki którą sie dokręca i laser ma większą moc???'

proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3718646
    yooras
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    witam, do wymiany jest blok optyki, model jest napisny na boku lasera, model lasera to VAM2201.
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3718675
    Mamber
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Witam

Prosze podkrecic trymer na laserze powinno pomóc.
  • #4 3720213
    zorro1234
    Poziom 2  
    yooras napisał:
    witam, do wymiany jest blok optyki, model jest napisny na boku lasera, model lasera to VAM2201.
    pozdrawiam.

A ile blok optyki może kosztować , czy opłaca sie to naprawiać ??
  • REKLAMA
  • #6 3720831
    zorro1234
    Poziom 2  
    A powiedzcie proszę czy ciężko coś takiego wymienić, nigdy czegoś takiego nie robiłem . Jak zacząłem rozkręcać wierzę to trochę sie za głowę złapałem. Jakoś to nie wygląda super. I nie wiem czy dalej coś probować czy samemu rozkręcać wszystko co popada ??
  • REKLAMA
  • #7 3720944
    robert klimowski
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    laser w philipsie nie jest trudno wymienić ,jednak z uwagi na regularność przeskoków radziłbym jeszcze obejrzeć dokładnie zębatki napędzające posuw lasera . co do porady kolegi mamber, żeby kręcić laserem zalecałbym sceptycyzm ,bez przyrządów do pomiaru mocy lasera może to się żle skończyć dla sprawnego być może jeszcze lasera

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wieży Philips FW548c, w której odtwarzacz CD przeskakuje co 30-40 sekund, co wskazuje na konieczność wymiany lasera. Model lasera to VAM2201, a do naprawy wymienia się blok optyki. Koszt części można sprawdzić na podanych stronach internetowych. Wymiana lasera w tym modelu nie jest trudna, jednak zaleca się ostrożność przy regulacji trymera lasera bez odpowiednich przyrządów pomiarowych, aby nie uszkodzić sprawnego elementu. Dodatkowo warto sprawdzić mechanizm zębatek napędzających posuw lasera, gdyż mogą one również powodować przeskoki. Autor pytał także o możliwość zwiększenia mocy lasera przez dokręcenie śrubki, jednak taka regulacja jest ryzykowna bez profesjonalnego sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA