logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć czułość wejścia we wzmacniaczu? Potencjometr 22K czy rezystor 1K?

mockba 25 Mar 2007 18:40 1628 9
REKLAMA
  • #1 3718282
    mockba
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam
    Chcialem zwiekszyc czulosc wejscia we wzmacniaczu mniej wiecej wiem jak to zrobic ale chcialem sie poradzic....
    Sa dwie opcje:
    albo wymiana potencjometru glosnosci na wiekszy (wiekszej wartosci w tej chwili jest 22 K)
    albo wymiana rezystora zaraz za wejsciem sygnału...
    I tu moje pytanie bo podobno gdy zmienie potencjometr na wiekszy to moze zbierac wiecej zaklucen tak mi ktos powiedzial.
    A na jaki rezystor zmienic ten na wejsciu ? w tej chwili jest okolo 1K ohm...
    prosze o rade.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3718289
    Mamber
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Potencjometr zostaw w spokoju... zmiejsz obdu RC na wejsciciu zmniejszajac rezystancje i zwiekszajac pojemnosci.
  • REKLAMA
  • #3 3718302
    mockba
    Poziom 15  
    w tej chwili mam 1k ohm i 22uF ... jakie wartosci zastosowac aby zwiekszyc czulosc o okolo 50% ? abo nawet i powiedzmy o 100% ?
  • Pomocny post
    #4 3718721
    Mamber
    Poziom 21  
    470ohm 68uF/63v mozna by jeszcze tranzystor wejsciowy zmienic.
  • REKLAMA
  • #5 3719008
    mockba
    Poziom 15  
    a jezeli chodzi o tranzystor to na jaki? w tej chwili jest IRF630N...
    Zalezy mi na tym aby zwiekszyc czułosc lub ewentualnie wzmocnic przedwzmacniacz (nie wiem co lepsze i prostsze) przy mozliwie jak najwiekszej jakosci...
    Pozdrawiam :)
  • #6 3719033
    Mamber
    Poziom 21  
    No mowimy o zwiekszeniu tutaj czółosci przedwzmacniacza.

Nie chodzi mi o tranzystor końctówy tylko sa takie małe na zaraz na wejsciach jako piersze tranzystry stopnia przedwzmacniacza.
  • #7 3719219
    mockba
    Poziom 15  
    zle podalem od kondensatora w kolejnosci jest jeszcze rezystor i dochodzi do scalaka...TL0802P

Dodano po 9 [minuty]:

a jezeli chodzi o tranzystory to ten co podalem jest jedynym w poblizu przed wzmacniacza.. Chyba ze sie myle bo elektronik zemnie zaden... :)
  • #8 3719613
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Zmiana filtra rc na wejsciu nic nie zwiekszy czułosci wzmacniacza Tranzystor wejsciowy takze nie ma na to wplywu. Powiedz najpierw co to za sprzet, i jaka koncowka mocy tam pracuje. Jesli juz to trzeba by ingerowac w sprzezenie zwrotne ale z tym to ostrożnie. Powiem co i jak ale powiedz cos o sprzecie i czemu nie odpowiada Ci obecna czulosc.
  • REKLAMA
  • #9 3719706
    Mamber
    Poziom 21  
    chaka napisał:
    Zmiana filtra rc na wejsciu nic nie zwiekszy czułosci wzmacniacza Tranzystor wejsciowy takze nie ma na to wplywu. Powiedz najpierw co to za sprzet, i jaka koncowka mocy tam pracuje. Jesli juz to trzeba by ingerowac w sprzezenie zwrotne ale z tym to ostrożnie. Powiem co i jak ale powiedz cos o sprzecie i czemu nie odpowiada Ci obecna czulosc.

Po co ma ingerowac w sprzęzenie zwrotne?? po kiego wzmocnienie przecierz ma dobre. Wystarczy ze sie pobawi wejsciem w preampie i wtedy poleci mu wiekszy sygnał.
  • #10 3719990
    mockba
    Poziom 15  
    narazie wolal bym zrobic tak jak mowil Mamber. niestety niejestem elektronikiem a wymiana rezystoraka i kondziorka nieprzysporzy mi trudnosci a dalej to niewiem czy sobie dam rade, zrobie najpierw wersje prostrza pozniej jak nieda efektow bede myslal o czym innym...
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W celu zwiększenia czułości wejścia we wzmacniaczu rozważano dwie opcje: wymianę potencjometru głośności na większy (obecnie 22 kΩ) lub zmianę rezystora na wejściu (obecnie około 1 kΩ). Zalecano pozostawienie potencjometru bez zmian i modyfikację filtra RC na wejściu poprzez zmniejszenie rezystancji i zwiększenie pojemności kondensatora. Przykładowo, zamiast 1 kΩ i 22 µF sugerowano użycie 470 Ω i 68 µF, co może zwiększyć czułość o około 50-100%. Wskazano również możliwość zmiany tranzystora wejściowego, jednak podkreślono, że w tym układzie (z tranzystorem IRF630N i wzmacniaczem operacyjnym TL0802P) zmiana tranzystora końcowego nie jest istotna dla czułości przedwzmacniacza. Dyskusja zwróciła uwagę, że ingerencja w sprzężenie zwrotne jest ryzykowna i niekonieczna, a najlepszym rozwiązaniem jest dostosowanie elementów filtra wejściowego. Autor planuje najpierw prostą wymianę rezystora i kondensatora, a w razie braku efektów rozważy dalsze modyfikacje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA