logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sagem MY X6-2 - nie włączy się, proszę o pomoc.

piotrek power 25 Mar 2007 21:22 1423 9
REKLAMA
  • #1 3718940
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    Witam wszystkich.

Tydzień temu kupiłem telefon Sagem MY X6-2, był bez ładowarki bateria była na prawie max naładowana, telefon działał jeszcze 3 dni, kupiłem ładowarkę w serwisie za 15 zł, naładowałem telefon i po 2 dniach telefon się wyłączył i już się nie chce włączyć. Przy próbie włączenia zaświecą się diody na 2/3 sek i gasną, nie reaguje na ładowarkę. Podczas gdy się wyłączył z wskaźnika baterii ubyła jedna kreska, ale wcześniej znikły wszystkie kreski zanim się wyłączył.

Czy to może być wina baterii ??
    Mogła łądowarka coś uszkodzić ??

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #2 3719021
    tomhel1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    w tych sagemach bordzo czesto odskakuja od płyty złącza systemowe, rozkrec telefon i sprawdz czy wszystkie piny złącza są przulutowane bo to moze być przyczyną braku ładowania.
  • REKLAMA
  • #3 3719076
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ale tutaj wygląda na to że bateria powinna być jeszcze naładowana. Ale jeśli bateria by się uszkodziła to mogło by się tak wyłanczać, jest to realne ??
  • REKLAMA
  • #4 3719109
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 22
    Jest to realne. Sprawdz pierw na innej bateri.
  • #5 3721861
    piotrek power
    Poziom 27  
    Na każdej baterii dzieje się tak samo.

Telefon po próbie włączenia, zaświeca się wyświetlacz gaśnie i tak cały czas, bez końca 2 sek świeci, 2 sek przerwy.

Niestey w Krośnie jest tylko jeden serwis i najpierw chcieli za 100 zł wgrywać oprogramowanie ale za 2 min stwierdzili że płyta główna się spaliła.

I mam pytanie.
    Czy oby się niemylili fachowcy z serwisu, i może jednak to być soft ?

Pamiętam jak wgrywałem 10 razy soft do Motki E-365 to czasami działo się tak samo albo podobnie, ale jak już doszedłęm do wprawy to wychodziło za każdym razem, wgrywałem też do Siemensa, przy S 65 przerywało już myślałem że sobie nie porawdzę poszedłęm do serwisu i 80 zł powiedzieli, no to pożyczyłem inny kabel od kolegi i wgrało bez problemu soft, niby dwa kable przerabiałem i jeden sprzedałem koledze i był dobry a ten mój nie nadaje się do softu, ale trochę wybiegłem z tematu.

Jest możlwiość wgrania softu do tego Sagema ??
    Może wystarczyć czymś wyczyścić ?? (przemyć jakimś denaturatem) ??

Dodam że telefon ten leżał nie wiadomo ile na ulicy, był wylany wyświetlacz i po wymienia wyświetlacza działał bez najmniejszych problemów 1 tydzień. Proszę o pomoc.
  • #6 3721886
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    Coś słabi Ci fachowcy w tym Krośnie :|
    Nie ma narazie żadnego sprzętu co by flashował ten model, ostatnia zabawka sagmaster team zowie sie SMTi ale ona też jeszcze nie robi tego modelu, więc czym oni to chcieli wgrywać?
    Proponuję rozebrać telefon i zafundować mu kompanie w wanience. Jeżeli coś padło to z naprawą będzie problem :(
    pozdr
  • #7 3722346
    piotrek power
    Poziom 27  
    Telefon po kąpieli w denaturacie i suszeniu, przy próbie włączenia zachowuje się identycznie, to chyba już nic z tego nie będzie ??

Dodano po 46 [minuty]:

A płytę główną gdyby chciał kupić, to dostanie gdzieś ??
  • #8 3723584
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Sprobowałbym najpierw te pcb przeprogramowac SMTi. Moze pomoc ale nie musi, uszkodzenia hardware softowo nie naprawisz. Ale jezeli jest to tylko uszkodzenie software to SMTi jak najbardziej naprawi ten telefon.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 3724747
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    @stokłosy SMTi robi X6-2?
    pozdr
  • #10 3724808
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    od kiedy ?

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Sagem MY X6-2 przestał się włączać po kilku dniach użytkowania i naładowaniu nową ładowarką. Objawy to krótkie zapalenie się diod i wyświetlacza na 2-3 sekundy, po czym urządzenie gaśnie i nie reaguje na ładowarkę. Możliwe przyczyny to uszkodzona bateria lub problemy z połączeniami na płycie głównej, zwłaszcza przylutowaniem pinów złącza systemowego. Próby uruchomienia na różnych bateriach nie przyniosły efektu. Serwis lokalny stwierdził uszkodzenie płyty głównej, jednak brak jest dostępnych narzędzi do programowania (flashowania) tego modelu, co wyklucza łatwą naprawę softwarową. Próba oczyszczenia płyty denaturatem i suszenia nie poprawiła działania. Istnieje narzędzie SMTi (Sagmaster Team), które może programować niektóre modele Sagem, ale obecnie nie obsługuje MY X6-2. W przypadku uszkodzenia hardware naprawa jest trudna, a dostępność części, takich jak płyta główna, jest wątpliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA