logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane po formacie dysku, gdy DOS nie widzi partycji XP?

klostazy 02 Paź 2003 07:00 2072 12
REKLAMA
  • #1 345857
    klostazy
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Witam
    Przez nieuwagę sformatowałem sobie dysk, DOS nie widział partycji XP. Czy jest możliwość odzyskania danych z twardziela?
  • REKLAMA
  • #2 345867
    bogsie
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Formatowanie to nic innego jak skasowanie całej zawartości dysku ( lub wybranej partycji) przykro mi ale dane które miałeś na nim to już historia. A swoją drogą po komendzie format komputer prosi o potwierdzenie, także przypadkowe sformatowanie jest nieco dziwne. Ale różne rzeczy się zdarzają. Pozdrawiam.
  • #3 345990
    Pfikusny
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    zaraz zaraz bo nie bardzo rozumie ten post...

znaczy sformatowales sobie dysk z poziomu DOSa???

Miales partycje NTFS (czyli ta WIN XP) - czy pytasz czy usunoles to co miales na tej partycji??? - moze i troche teraz nie kontaktuje bo mnie glowa boli ale wydaje mi sie ze nie sformatujesz partycji w systemie NTFS z poziomu dosa - najpierw musialbys usunac ta partycje...
    (dos nie widzi NTFS)....

Natomiast jesli juz cos sformatowales to znaczy ze usunoles zawartosc tej partycji...
  • REKLAMA
  • #4 345995
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    bogsie napisał:
    Formatowanie to nic innego jak skasowanie całej zawartości dysku ( lub wybranej partycji) przykro mi ale dane które miałeś na nim to już historia. A swoją drogą po komendzie format komputer prosi o potwierdzenie, także przypadkowe sformatowanie jest nieco dziwne. Ale różne rzeczy się zdarzają. Pozdrawiam.

Tu jesteś w błędzie. Jeżeli to był zwykły format to można porównać do wyrwania spisu treści z książki. Idzie to odzyskać.

:arrow: klostazy
    Poczytaj forum. Było już o odzyskiwaniu danych.
  • #5 346400
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Nawet poczciwy DOS miał zdaje się polecenie unformat. Na pewno poradzi sobie z tym co prostszy pseudo-automatyczny program w stylu Easy Recovery.
  • REKLAMA
  • #6 346407
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    odzyskasz to easy recovery jest na elektrodzie bo sam dodawalem
  • #8 346481
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Witam !
    Wszystko się "prawie" zgadza bo pominęli koledzy kwestię formatowania "pełnego" i "szybkiego".
    Po "szybkim" bez problemów powinno się dane odzyskać, oczywiście pod warunkiem nie dokonywania po formatowaniu żadnych operacji zapisu.
    Po formatowaniu "pełnym" raczej się nie odzyska danych, gdyż każda ścieżka i sektor są od nowa ustawiane.

Pozdrawiam !
    Marek

P.S. O pomyłkę w określeniu dysku do formatowania wcale nie jest tak trudno jeśli się posiada kilka dysków fizycznych lub logicznych.
  • REKLAMA
  • #9 346515
    tojaa
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    boshe!!!
    wszystko mozna odzyskac, jak formatujesz i wybierasz opcje format /q czyli quick, to po prostu zamazujesz tablice partycji (druga pozostaje bez zmian i odzyskasz to wiekszoscia programow), jezeli wziales pelne formatowanie to tablica leci oraz jest kasowany 1 znak calej nazwy pliku. teraz jedynym warunkiem zeby nic ci nie zginelo jest nie nagrywac zadnych nowych programow!!!
    caly czas masz to wszystko na dysku i tylko trzeba to znalezc, np easy recover bardzo ladnie znajduje, oczywisice tych programow jest duuuuzo wiecej.
  • #10 346527
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 346535
    klostazy
    Poziom 23  
    Witam
    Dzięki za pomoc.
    Zaczynam od początku. Miałem noteboka IBM-a i na nim posiadałem system Windows 98, twardy dysk przełożyłem do nowego noteboka DELL i tego twardziela nie widział. Po wielu próbach zainstalowania Windows98 na DELL-u zainstalowałem Windows XP, na partycji C: a partycja D: miałem wszystkie swoje dane i programy. Po nie udanej próbie instalacji 98 zainstalowałem XP. Doszedłem do wniosku że programy mi wszystkie nie działają na 98 przełożyłem twardziela do IBM-a i dałem format c:, lecz on nie zobaczył mi partycji c: tylko jako d: i w ten sposób ocalał mi XP a moje wszystkie dane uleciały. Teraz mam w DELL-u 98 i partycje D: po formacie. I w ten oto sposób muszę odratować część dysku.
    Pozdrawiam
  • #12 346548
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Ano, przed formatem trzeba dać polecenie "DIR", żeby zobaczyć co się formatuje.
    Też miałem taką sytuację pod XP, że na C: pokazywał to co jest na D:
    Związane to najprawdopodobniej z partycją NTFS.
  • #13 346570
    klostazy
    Poziom 23  
    Człowiek się uczy na błędach :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik sformatował dysk twardy, na którym znajdowała się partycja z systemem Windows XP (NTFS), jednak DOS nie widział tej partycji. Po formacie szybkim istnieje możliwość odzyskania danych, ponieważ formatowanie usuwa jedynie tablicę partycji, a dane fizycznie pozostają na dysku, o ile nie zostały nadpisane. Przy formatowaniu pełnym (normalnym) dane są trudniejsze do odzyskania, gdyż następuje ponowne ustawienie ścieżek i sektorów oraz ewentualne oznaczanie uszkodzonych sektorów. Zaleca się nie wykonywać żadnych operacji zapisu po formacie, aby zwiększyć szanse na odzyskanie danych. Do odzysku danych polecane są programy takie jak Easy Recovery czy GetDataBack, które potrafią odnaleźć utracone pliki nawet po formatowaniu. W dyskusji podkreślono, że DOS nie obsługuje systemu plików NTFS, co może powodować problemy z widocznością partycji XP. Przykład dotyczy przeniesienia dysku z IBM-a do DELL-a, gdzie system Windows 98 nie widział partycji, a po próbach instalacji i formacie dane na partycji D: zostały utracone. Wskazano również, że przed formatowaniem warto użyć polecenia DIR, aby zweryfikować zawartość partycji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA