logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić magnetowid PANASONIC NV-J35EG? Wymiana kwarcu i cewki

marek003 02 Paź 2003 08:16 1620 5
REKLAMA
  • #1 345899
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    Ponieważ nie jestem zbyt "oczytany" w temacie przestrojeń, chciałem sie szanownych kolegów zapytać:
    czy by przestroić ten magnetowid wystarczy wymienić kwarc X712 5,5 MHz (schemat EG) na 6,0 MHz (schemat B) oraz cewkę-rafko T711 z "EIS5EC004A" na "EIS5EC008A", czy może jeszcze coś?
    I czy wogóle taka cewkę-trafko można kupić w detalu, bo myślę że z kwarcem nie będzie kłopotu.

Dołączam wycinki schematów (jeżeli ktoś by nie miał serwisówki zamieszzconej na elektrodzie) TV demodulatora w wersji NV-J35EG i NV-J35B

A dla samej wiedzy:
    posiadam "płytke" wymontowana z trupa TV służącą do "utworzenie" foni równoległej - jak ją ewentualnie podłączyć (gdzie sie wpiąć) do tego magnetowidu?
    Załączniki:
    • j35eg.zip (511.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 345901
    marek003
    Poziom 40  
    A to drugi załącznik
    Załączniki:
    • j35b.zip (516.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 351710
    marek003
    Poziom 40  
    W związku z malym zainteresowaniem topiku (braku-w tym przypadku - tak cennych porad:) ) Zastosowałem fonię równoległą MJM (taką płytke miałem pod ręką ze starego TV) i ze strony www.mjm.pl wyczytałem jak ją podłączyć.
    Działa bez zarzutu choć po włączeniu video pojawia się sekundowa przerwa zanim pojawi sie głos ale może tak ma być - mało sie na tym znam.

Szkoda że nie wiem czy wystarczyłby tylko zabieg z pytania w topiku no ale przeciez nie można wszystkiego wiedzieć :)

Z drugiej strony mam pytanko (jak ktoś wie oczywiście i zechce mu się napisać) ogólnej zasady na jakiej działa ta fonia równoległa MJM? przecież tam tez jest kwarc 5.5 MHz a nie 6.5 MHz. Poza tym konieczność wpięcia się przed filtr 5,5 MHz. to się sumuje a później dzieli czy co? :)
    Czy może pies pogrzebany w jakimś progy na ok 38 MHz?
  • REKLAMA
  • #5 351736
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Porozmawiałeś sam ze sobą, zamieściłeś bez potrzeby załączniki, VCR przestroiłeś i pozostajesz z watpliwościami. Zdecyduj się w końcu o co Ci chodzi bo temat kwalifikuje się do zamknięcia. Nie można sobie tak dowolnie snuć swoje przemyślenia. Zasada pracy fonii równoleglej to nie temat na ten dział, tutaj usuwamy usterki a nie omawiamy teorię.
  • #6 351737
    Limi
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Fonia równoległa odbiera fonię 6,5 MHz ale orginalny tor foni chodzi na 5,5MHz stąd potrzeba jej przemiany i na wyjściu taki właśnie filtr.Wystarczy 6,5MHz zmieszać z 1MHz i otrzymujesz 6,5;5,5;7,5 z tego filtrem wycinasz potrzebne 5,5 i gra.
REKLAMA