logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel sieciowy - spadek prędkości z 100 Mb/s do 10 Mb/s po podłączeniu do switcha

kuqn 26 Mar 2007 18:29 891 3
  • #1 3721421
    kuqn
    Poziom 1  
    Witam,
    mam pewien problem z kablem sieciowym (Tak mi sie wydaje ze to kabel). Mam internet sieciowy rozdzielany przez switcha na 2 kompy. Gdy siedziałem dzisiaj przy kompie nagle straciłem połączenie sieciowe i wyskoczył mi komunikat: "To połączenie sieciowe ma ograniczenie lub brak łączności". I jak spojrzałem na switcha to zauważyłem że, dioda od kabla (Net) się nie świeci, wiec myślałem że, to może wina dostawcy, ale jak podłączam kabel bezpośrednio do sieciówki a nie do switcha to połączenie z Internetem jest. Jednak we właściwościach Połączenia Lokalnego pokazuje mi szybkość: 10,0 Mb/s a wcześniej było 100,0 Mb/s. Jednak gdy podłączam do tej sieciówki kabel Komp - Komp to pokazuje mi normalnie 100 Mb/s. Nie wiem o co tutaj chodzi, jak dzwoniłem do dostawcy internetu to sie dowiedziałem tylko tyle że, oni o żadnej usterce nie wiedzą...:/ jak ktoś miał podobny problem i wie o co tutaj chodzi to proszę o pomoc.

Pozdrawiam
  • #2 3727076
    kankan
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mieliśmy podobny problem z połączeniem w sieci w zakładzie. Połączenie raz było, raz nie i zauważalne było duże spowolnienie transferu. Ostatecznie okazało się, że uszkodzona jest karta sieciowa. Wcześniej wymienialiśmy kable od switcha do komputera, ale nie pomagało. Dodatkowo diody sygnalizacyjne tego wyjścia na switchu zachowywały się "dziwnie" (inaczej niż na innych wyjściach).
    Pozdrawiam!
  • #3 3727124
    tejotka
    Poziom 11  
    Jeżeli masz wolny inny port w switchu to podepnij pod niego kabelek.
    Stawiam raczej na uszkodzony port w switchu ni kartę sieciową.
    Co kabelka to może być inaczej zaciśnięty i dlatego połączenie pokazuje 10Mbps zamiast 100.
  • #4 3727368
    konjo123
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Cytat:
    Co kabelka to może być inaczej zaciśnięty i dlatego połączenie pokazuje 10Mbps zamiast 100.

To moze byc to, ale moze byc i to ze od dostawcy po prostu leci 10Mbps bo po co wiecej do Internetu (no chyba zed wykupiles sobie dostep 32Mbps :) )

Ja bym obstawiał zjarany switch.
REKLAMA