logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Switch 100/10 Mb/s – jak ustawić pełną prędkość 100 Mb/s w sieci LAN?

emi14 02 Maj 2006 11:04 1926 7
  • #1 2583219
    emi14
    Poziom 11  
    czesc mam problem z siecia mam switcha 100/10 mb/s a mam 10mb/s i co mam zrobic zeby bylo 100mb/s karty wszyscy maja 100mb/s pomocy
  • #2 2583238
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Seria pytań:
    1. Jaka jest długość kabli pomiędzy komputerami a switchami
    2. Czy karty w komputerach są 100Mbit ( pewnie tak)?
    3. Czy końcówki są dobrze zaciśnięte ( kolejność drucików i właściwe parowanie!!) ?

[/url]
  • #3 2583286
    jeyel
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Czesc. Sprobuj ustawic karty na sztywno - 100 full duplex.
  • #4 2583306
    emi14
    Poziom 11  
    jeden kabel jest 30m a drugi 5m 3 35m a karty sa 100mb/s koncówki sa krosowane i jak zrobic z przeplotem
  • #5 2583346
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Do połączeń karta sieciowa-->router/switch nie używa się kabli krosowanych.
    Inna sprawa to prawidłowe zrobienie kabla - niektóre karty są wrażliwe na tym punkcie. W sieci znajdziesz masę opisów jak zrobić kabel, są też takie na Elektrodzie - wystarczy poszukać.
    Kolejna rzecz - sprawdź ustawienia routera i kart sieciowych - możliwe, że gdzieś masz ustawione na sztywno 10Mbps.

Pozdrawiam!

Marcin "Max" G.
  • #6 2583375
    emi14
    Poziom 11  
    a jak zrobic z przeplotem kable i gdzie to sprawdzic czy czy 10mb jest ustawione czy 100mb na switchu
  • #7 2583409
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Wystarczy poszukać:
    znalazłbyś np. taki wątek. Ale to chyba za trudne.
    To raz.

Sprawa Druga: przecież pisałem, że do połączenia komputera z przełącznikiem/router'em kabel powinien być prosty. Więc dlaczego Kolega uparł się na krosowany?

W podanym linku w pierwszym poście jest opis jak połączyć kable - Kolega emi14 powinien zrobić to w/g drugiej możliwości.
  • #8 2583656
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    Większość nowych Switchy ma autorozpoznawania kabla i przełącza sie w środku, więc nie ma tutaj znaczenia rodzaj kabla cros czy zwykły. Jesli tak by było to wogóle polaczenie nie doszło by do skutku. Inną rzeczą moze byc przestawienie na sztywno w własćiowściach karty lub zamiast switcha wstawiony jest Hub te na ogół były na 10MB.
    Co do wtyczek to też bym sprawdził jak tam to wygląda, moze ktos zamienił kable - nie ustawił odpowiednio w pary.
    Jeszcze jedno mi się przypomniało, kiedyś ze znajomym ciągneliśmy kable przez piwnice i polożony był koło tablicy z licznikami, switch "wyczuwał" zakłucenia czy jak i sam się przestawiał na 10MB.
    Poprowadzenie tego samego kabla inaczej pomogło, nie wiem czy to kwestia słabego kabla czy switcha ale z histori pamiętam taki przypadek.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uzyskania pełnej prędkości 100 Mb/s w sieci LAN z użyciem switcha 100/10 Mb/s, gdzie obecnie osiągana jest tylko prędkość 10 Mb/s. Kluczowe kwestie to: długość i jakość kabli (30 m, 5 m, 35 m), prawidłowe wykonanie i zaciśnięcie końcówek kabli (zgodność par i kolejność przewodów), rodzaj kabla (prosty vs krosowany) – do połączeń komputer-switch zaleca się kabel prosty, gdyż większość nowych switchy obsługuje auto-MDI/MDIX. Należy sprawdzić ustawienia kart sieciowych, które mogą być zablokowane na 10 Mb/s, i ustawić je na sztywno na 100 Mb/s full duplex. Możliwe jest, że problemem jest użycie huba zamiast switcha lub zakłócenia elektromagnetyczne wpływające na automatyczne negocjacje prędkości. Zaleca się także sprawdzenie jakości kabli i ich ułożenia, gdyż zakłócenia mogą powodować obniżenie prędkości do 10 Mb/s.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA