logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo podłączyć filtr przeciwzakłóceniowy do radia samochodowego?

smalec 28 Mar 2007 13:43 8057 1
REKLAMA
  • #1 3727096
    smalec
    Poziom 10  
    witam, mam problem bo kupiłem filtr przeciwzakłóceniowy i teraz nie wiem czy on nie działa czy żle go podłączam. Mianowicie są trzy kableki:

-czerwony - który mam podłączyć do akumulatora 12V
    -zółty - jest napięcie zaisalnia z filtra do radia
    - niebieski - masa (na rysunku instrukcji jest podlączony do radia)

tak podpinam i nic, mierze miernikiem na wyjciu (niebieski kabel - zółty) nie ma nic napiecia, natomiast zółty z orginalną masą akumulatora jak mierze daje 12V, a jak mierze między masą z filtra a masą z samochodu to też jest napiecie 12V !!! Co z tym fantem zrobić?

Schemat filtra:

Jak prawidłowo podłączyć filtr przeciwzakłóceniowy do radia samochodowego?

A może ten filtr nic nie pomoże? Zakłócenia mam od przetwornika 12 V - 110 V AC zasilającego giętki neon. Może jakieś inne sposoby na pozbycie się tego? Wraz z podgłaśnianiem szumy i piski też rosną, nawet w magnetofonie pojawia się pisk.
  • REKLAMA
  • #2 3727378
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Wystarczy pomyśleć logicznie a nie mierzyć łopatologicznie. Ludzie o klasycznym wykształceniu takie tematy przerabiali w 7 klasie szkoły podstawowej.

Większość radii ma dwa zasilania i pierwszy kłopot to na które podłączać taki filtr. A może lepiej na żródło zakłóceń by nie dostawały się do instalacji auta ?
    Tyle że niektóre przetwornice sieją takim widmem zakłóceń którego żaden filtr nie wytłumi. Pomóc też może zaekranowanie takiej przetwornicy i połączenie dobre jej obudowy z masą auta.

SławeK
REKLAMA