logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wega JPS 350 V-130 - przerywanie dźwięku, poszukiwany schemat i rady

Hansol2_pl 29 Mar 2007 14:40 2904 8
REKLAMA
  • #1 3730708
    Hansol2_pl
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Mam takiego wzmaka i mam problem. Problem jaki mam to wzmacniacz ma czkawke tzn gra ale bardzo przerywa. Sprawdzalem tranzystory koncowe i sa sprawne, szukalem zimnych lutów, sprawdzalem kondensatory w zasilaczu, sa sprawne. Posiada ktos schemat i ewentualne rady co z tym fantem zrobic? Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3730764
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Czy ta czkawka jest zależna od siły głosu jeżeli nie to możę to być związane z zasilaniem przedwzmacniacza np. jakiś stabilizator.
  • REKLAMA
  • #3 3748542
    Hansol2_pl
    Poziom 20  
    To jest tak ze jak jest sciszone jest ok ale w trakcie podglaszania slychac dzwiek ale zniaksztalcony i z ta czkawka. Wskazniki lataja i w pewnym momencie przekaznik odcina sygnal.
  • REKLAMA
  • #4 3750675
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Sprawdź jak zachowuje się napięcie zasilające końcówkę, czy w monencie czkawki spada jak bardzo, czy grzeją się tranzystory końcowe i sterujące
    Pomierz wszystkie rezystory w końcówce bo wygląda na to że któryś padł lub zmienił warość co powoduje że jest przesunięty punkt pracy któregoś tranzystora.
  • #5 3750916
    Hansol2_pl
    Poziom 20  
    Tranzystory koncowe sa lekko cieplawe po okolo 10min pracy sprawdze wszystko dzisiaj po szkole i napisze co i jak, a masz jakis schemacik albo wykaz wartosci elementów?
  • #6 3784891
    Hansol2_pl
    Poziom 20  
    Zauwarzylem 2 spalone rezystory kolo scalaków, jednak bez schematu nic mi o nich nie wiadomo po pomiarze wyszlo mi ze maja po 15Ω
  • #7 3785722
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2308
    Co prawda, w tym dziale nie pytamy o schematy, ale szukałem dość długo i znalazłem jedną firmę (płatną/ nie drogo, sprawdziłem, mają) z tym schematem: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #8 6174294
    danielbobik18
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam

mam wzmacniacz Wega JPS 351v v0130 i nie mogę sprawić żeby grał on na przednich końcówkach i tylich jednocześnie pozdrawiam
    dmacinski(małpa)wp.pl dziękuję z góry
  • REKLAMA
  • #9 6174319
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2308
    Wykopaliska zamykam zalecając zapoznanie się z regulaminem forum.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Wega JPS 350 V-130 ma problem z przerywaniem dźwięku, objawiający się czkawką podczas podgłaśniania, natomiast przy ściszonym dźwięku działa poprawnie. W trakcie zakłóceń słychać zniekształcenia, a wskaźniki sygnału wskazują na odcięcie sygnału przez przekaźnik. Sprawdzono tranzystory końcowe, które są sprawne i lekko ciepłe po około 10 minutach pracy. Zidentyfikowano dwa spalone rezystory przy układach scalonych o wartości około 15 Ω. Sugerowano sprawdzenie napięcia zasilającego końcówkę mocy w momencie występowania czkawki oraz pomiar rezystorów w końcówce, które mogą mieć zmienione wartości wpływające na punkt pracy tranzystorów. Możliwe przyczyny to problemy z zasilaniem przedwzmacniacza, np. uszkodzony stabilizator. Schemat wzmacniacza nie został bezpośrednio udostępniony, ale wskazano na możliwość zakupu schematu na stronie schematy.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA