logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować połączenie internetowe z modemem ZXDSL dla nerwostrady 512?

and2maz 30 Mar 2007 13:53 1403 16
REKLAMA
  • #1 3733956
    and2maz
    Poziom 10  
    Mam dostęp do internetu przez nerwostradę 512(modem ZXDSL i taki śmieszny program z włącznikiem jak w starym kontakcie od światła). Jak się nie zmienia szybko stron, tylko np. pobiera jakiś plik z internetu to się nie blokuje. Nie wiem dlaczego jek się przegląda więcej stron to po krótkiej chwili blokuje się dostęp. Pomaga wyjęcie kabla telefonicznego i ponowne połączenie się. Niestety trzeba się jeszcze raz logować do przeglądanych stron, przerywa się transfer danych itp. Czy ktoś kto wie jak mógłby pomóc jak wyinstalować program Tp i zainstalować strowniki oraz skonfigurować połaczenie z internetem. Czy sterowniki z francuskiej strony orange są dobre?
  • REKLAMA
  • #2 3733986
    hexen2k
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    najlepiej odinstalować program do łączenia się z internetem i ręcznie skonfigurować połączenie. masz to w panelu sterowania, połączenia internetowe czy tak jakoś... numer jaki wybieramy to * nazwa i hasło to dane do logowania z Neo. no i powiem że takie łączenie się z poziomu windowsa z netem jest szybsze i praktyczniejsze - bez zbędnych kolorowych udziwnień. Pzdr.
  • REKLAMA
  • #3 3734339
    Cybus18
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Ja dodam tylko że do takiego (systemowego) połączenia z neostradą polecam program AutoConnect który łączy net wraz ze startem Windowsa, a także łączy zerwane połączenie. Pozdrawiam
  • #4 3735043
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    O przepraszam! W Windowsie XP połączenie oczywiście może się samo wznawiać po zerwaniu a jak przeniesie się skrót do połączenia do Autostartu to i samo odpala się przy starcie Windows.
  • #5 3735222
    Cybus18
    Poziom 17  
    Witam. Kolego MICHCIO masz racje, ale ten program robi to automatycznie. Po przeniesieniu skrótu do autostartu trzeba wybrać numer ( Enter i dopiero wtedy się połączy). Pozdrawiam.
    Ps: Autor postu zrobi jak będzie mu wygodnie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 3737626
    hexen2k
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    a to ciekawe bo ja ustawiłem sobie to tak że nie musiałem nic potwierdzać. pełen automat (w windowsie XP)
  • #7 3737694
    and2maz
    Poziom 10  
    Dziękuję bardzo Panom za pomoc. Jeszcze tylko jedno małe pytanie. Czy wyinstalować również sterowniki modemu dołączone na płycie i po restarcie wgrać sterowniki ściągnięte z Internetu?
  • #9 3738861
    Cybus18
    Poziom 17  
    Witam. Niestety u mnie łączenie z netem przez autostart było bardzo uciążliwe, właśnie przez to klikanie za każdym razem. Ten program rozwiązał problem. Pozdrawiam
  • #10 3740731
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Jednak w opcjach połączenia wystarczy wyłączyć powiadamianie o numer telefonu i hasło, wtedy nie jest potrzebne potwierdzanie.

Pozdrawiam
  • #11 3740753
    Cybus18
    Poziom 17  
    Witam. W sumie masz racje. Pozdrawiam.
    PS: Autor postu sie nie odzywa więc chyba problem rozwiązany.
  • #12 3745266
    and2maz
    Poziom 10  
    Witam. Dzięki jeszcze raz za pomoc. Nie odzywałem się bo miałem zajęty PC. Mam "filtr rodzicielski" zainstalowany w pokoju gdzie jest komputer tzn. filtruje dostęp rodziców czyli także mój do komputera. Dalej nie wiem czy sterowniki wgrane z płyty dołączonej do zestawu neo zostawić cz wyinstalować i wgrać nowe z sieci. W/w topic z dobreprogramy już przejrzałem i tam tak radzą. Zdania na ten temat nie są jednoznaczne a ja jestem początkujący w komputerach. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #13 3745273
    Cybus18
    Poziom 17  
    Mim zdaniem najpierw zainstaluj sterwniki z CD od neo, następnie sciągnij najowszą wersje z internetu. Usuń stare i zainstaluj nowe. Ja zawsze tak robie w wszystko działa super. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 3746199
    and2maz
    Poziom 10  
    Dzięki. Tak myślałem ale chciałem się upewnić.
  • #15 3747624
    maniacs
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    a jesteście pewini że to wiesza się program?? mi to wygląda na zwieche modemu

swoją drogą w moim compaqu EN wszystkie modemy od neo wieszały usb i żadna zmiana sposobu konfiguracji nic nie dawala - po 3 wizycie "technika" z TP i 3 zmianie modemu poproszono mnie o rozważenie kupna jakiegoś modemo routera..... i to pomogło najbardziej teraz żadnych problemów nie mam
  • #16 3750083
    Snake007
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jwzeli chodzi o sterowniki to nie polecam tych które są na francuzkim orange szczególnie jezeli ktoś korzysta z visty. proponuje te które są na płytce z zestawem. A jeże li chodzi o sposób połączenia to zdecydowanie odradzam używania do tego dziwnych i według mnie niepotrzebnych programów tp. Najlepiej jest sie laczyc za pomoca standardowych programów windowsa wtedy nie bedzie problemu z niespodziewanym rozlaczaniem neta.
  • #17 3750109
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    na płycie nie ma sterownikow do visty, mozna je sciagnac tp.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy konfiguracji połączenia internetowego z modemem ZXDSL dla usługi Neostrada 512, gdzie oryginalny program TP powoduje blokowanie dostępu przy intensywnym przeglądaniu stron. Zaleca się odinstalowanie dedykowanego oprogramowania TP i ręczne skonfigurowanie połączenia internetowego w systemie Windows poprzez panel sterowania, wpisując numer wybierany *99# oraz dane logowania z Neostrady. W Windows XP można ustawić automatyczne łączenie się z internetem przy starcie systemu, np. poprzez przeniesienie skrótu połączenia do autostartu lub użycie programu AutoConnect, który automatycznie łączy i wznawia połączenie po zerwaniu. W kwestii sterowników modemu, rekomenduje się najpierw instalację sterowników z dołączonej płyty CD, a następnie aktualizację do najnowszej wersji pobranej z internetu, unikając sterowników z francuskiej strony Orange, szczególnie dla systemu Vista. Niektórzy użytkownicy sugerują, że problemy mogą wynikać z samego modemu, a nie oprogramowania, i w takich przypadkach pomocne może być zastąpienie modemu urządzeniem typu modem-router. Ogólnie odradza się używanie niestandardowych programów TP do łączenia, preferując natywne narzędzia systemu Windows dla stabilności połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA