logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NOKIA ITT 7143 - brak WN, wymiana tranzystora BU508A nie pomogła

kkazik40 31 Mar 2007 02:27 1634 9
REKLAMA
  • #1 3736250
    kkazik40
    Poziom 11  
    Witam
    Zaznaczam że jestem totalnym amatorem w tej dziedzinie.
    Telewizor po naprawie(przez serwisanta) grał parę lat, w międzyczasie u dołu ekranu pojawił się czarny pas, ale po kilku do kilkunastu minut prawie znikał.
    W końcu odmówił posłuszeństwa, zatem zabrałem się do zdiagnozowania usterki, pomiary wskazywały na uszkodzenie tranzystora BU508A.(według schematu ma być S-2000A)
    Tranzystor został wymieniony ale omyłkowo na BU508DW, pograł tylko może godzinkę.
    Znowu pomierzyłem,wszystkie napięcia po stronie wtórnej przetwornicy są zgodne ze schematem , no prawie, poza jednym 158V według schematu ma być 148V (ustawiłem).
    Oczywiście ten BU508DW nie wytrzymał , wstawiłem teraz już BU508A, i WN nie startuje, brak żarzenia kineskopu.
    Telewizor reaguje na pilota, włącz, wyłącz , itp. Po paru włączeniach coś zaszeleściło i przetwornica zaczęła próbkować , brak napięć po stronie wtórnej.
    Po odłączeniu zasilania 148V od trafa WN przetwornica znowu wytwarza prawidłowe napięcia, więc odlutowałem wszystkie elementy po pierwotnej stronie trafa WN(wyeliminowanie uszkodzonego elementu), niestety nic to nie dało. Zdaje mi się, że jednak trafo WN uszkodziłem.
    Jeżeli z tego opisu można jakiekolwiek wnioski wyciągnąć to bardzo proszę o radę co z tym zrobić.
    Schemat NOKIA 7142 mogę podesłać jeżeli ktoś będzie zainteresowany.
    Pozdrawiam Kazik.
  • REKLAMA
  • #2 3736269
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Nie chcę źle wróżyć, ale podejrzewam trafopowielacz a dokładnie przebicie miedzyzwojowe.
    Jeśli masz kogoś z testerem do traf albo miernikiem indukcyjności to zgłoś się do niego z tym trafem.
    HOT sam od siebie nie pada...
  • #3 3736291
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Trafo. Sprawdż jeszcze kondensator w kolektorze tego BU... Wstaw BU2508 af lub taki jak był.
  • REKLAMA
  • #4 3736310
    tylpol60
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam. Zamiast tranzystora BU podstaw żarówkę 60 W. Pomierz napięcia.Zobacz jeszcze jakie masz napęcie na bazie tego tranzystora. Pozdrawiam
  • #5 3737571
    kkazik40
    Poziom 11  
    Zapomniałem dodać że tranzystor również został wylutowany, czyli absolutnie nie pozostał żaden element,nawet nóżkę w trafie WN na którą idzie kolektor BU także odizolowałem
  • REKLAMA
  • #6 3737596
    akurek30
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    witam sprawdz układ odchylania pionowego.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3737700
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 458
    Żarówe zamiast tranzystora (C-E).Na bazie powinno być około 15kHz.
  • #8 3777692
    kkazik40
    Poziom 11  
    Witam
    Chciałbym dalej powalczyć z tym telewizorem.
    Tylko jest taki problem, na trafie jest symbol: M12-11 NOKIA, czyli zamiennik to HR7228, z tym że, według mnie te trafa się różnią, chyba że się mylę.
    Załączniki:
    • NOKIA ITT 7143 - brak WN, wymiana tranzystora BU508A nie pomogła hr7228.jpg (28.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NOKIA ITT 7143 - brak WN, wymiana tranzystora BU508A nie pomogła WN 7143.jpg (50.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3822437
    kkazik40
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Udało mi się uruchomić telewizor.
    Transformator WN jednak miał zwarcie między zwojowe. Wymieniłem na HR , tranzystor linii wymieniłem(S-2000A), B+ ustawiłem na 148V, w stanie czuwania(nie wiem czy dobrze).Po włączeniu zaczęło dziwnie szczykać na PK, okazało się że zamieniłem przewody wychodzące z trafa WN i dodatkowo przy próbie pomiaru napięcia na jednym z tych kabli upaliłem tranzystor (teraz będę wiedział że zwykłym miernikiem tego się nie mierzy).Po zamianie kabli i wymianie tranzystora już na BU, telewizor ruszył bez problemu, ale tranzystor szybko i dość mocno się nagrzewał (BU508A Wingshing 1703), zamieniłem go na inny BU508A S0040 i jak na razie radiator jest tylko ciepły. Natomiast pozostała stara usterka w postaci czarnego poziomego paska u dołu ekranu , który występuje tylko po włączeniu odbiornika i dosłownie do minuty, powoli chowa się. Dodatkowo w tym samym czasie obraz , w górnej części jest rozciągnięty. Najlepiej jest to widoczne jak nie ma żadnego programu wyświetlanego ,widać jak obraz próbuje ustabilizować się, pasek na ułamek sekundy zanika. Przy wyświetlanym jakimś programie efekt ten jest niewidoczny. Gdzie mam szukać usterki, albo co i gdzie wymienić.
    Za każdą wskazówkę będę bardzo wdzięczny.
  • #10 3858620
    aldek51
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Odszukaj układ scalony odchylania pionowego i wymień kondensator elekrolityczny filtrujący zasilanie tego układu,ok 25V.To będzie taki ok.470µF albo 1000µF.i po bólu.A najlepiej wszystkie elki w koło tego pionu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor NOKIA ITT 7143 po naprawie serwisowej działał kilka lat, jednak pojawił się czarny pas u dołu ekranu, który zanikał po kilku minutach. Po całkowitej awarii zdiagnozowano uszkodzenie tranzystora BU508A (wg schematu S-2000A). Wymiana na nieodpowiedni BU508DW spowodowała szybkie uszkodzenie. Po ponownej wymianie na BU508A przetwornica wysokiego napięcia (WN) nie uruchamiała się, brakowało żarzenia kineskopu. Pomimo prawidłowych napięć wtórnych przetwornicy, transformator WN (oznaczony M12-11 NOKIA, zamiennik HR7228) miał zwarcie międzyzwojowe, co potwierdziło konieczność jego wymiany. Po wymianie transformatora na HR7228 i tranzystora linii na S-2000A oraz ustawieniu B+ na 148V telewizor uruchomił się, lecz tranzystor BU508A szybko się nagrzewał. Zamiana na inny egzemplarz BU508A poprawiła temperaturę pracy. Pozostał problem czarnego poziomego paska u dołu ekranu, który znika po około minucie, oraz rozciągnięty obraz w górnej części ekranu. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana kondensatorów elektrolitycznych filtrujących zasilanie układu odchylania pionowego, co może rozwiązać problemy z obrazem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA