logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konflikt adresów IP na karcie sieciowej 142640-403 w Windows 98SE

MES Mariusz 31 Mar 2007 09:14 2190 8
REKLAMA
  • #1 3736415
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 223
    Witam!

Tym razem mój problem dotyczy innego komputera, też z Win98SE.

Karta lan jest na złączu ISA, jej symbol: 142640-403 a sterowniki pobrałem z driverguide.com

Zaraz po zainstalowaniu występuje konflikt urządzeń (przydzielenie przestrzeni adresowej), po ręcznym rozwiązaniu problemu i restarcie systemu karta zaczyna funkcjonować prawidłowo.

Co ciekawe jednak winipcfg wskazuje jeden chyba pasywnie przypisany adres IP w karcie, a zmiany konfiguracji protokołu TPC/IP przypisanego do tej karty nie przynoszą rezultatu.

Poniżej załączam screeny:

Ktoś ma jakieś przypuszczenia na temat tego, dlaczego może się tak dziać?
  • REKLAMA
  • #2 3736425
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    NA początek z zmień slot PCI, (mają one czasem na "sztywno" przypisane przerwania, a zmiana z ręki powoduje kłopoty...)
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 3736443
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    adamjur1 napisał:
    NA początek z zmień slot PCI, (mają one czasem na "sztywno" przypisane przerwania, a zmiana z ręki powoduje kłopoty...)
    Pozdr.J.

Już próbowałem, tylko, że w tym przypadku nie PCI tylko ISA. Bez rezultatu.
  • #4 3736456
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Sorry przeoczyłem tą ISE. A czy na karcie są jakieś jumpery ( z tego że to isa sądzę że to jakiś zabytek...)
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #5 3736646
    snejk
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    karta po zainstalowaniu standartowo ustawiona jest na
    adres pobierz automatycznie (dhcp)
    jak nie może pobrać adresu to przypisuje właśnie ten adres który ci się wyświetlił w winipcfg
  • #6 3737275
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    snejk napisał:
    karta po zainstalowaniu standartowo ustawiona jest na
    adres pobierz automatycznie (dhcp)

I DHCP śmiga jak trzeba, chociażby na stanowisku obok, postawione też na Win98SE.

snejk napisał:
    jak nie może pobrać adresu to przypisuje właśnie ten adres który ci się wyświetlił w winipcfg

No dobra. Też tak pomyślałem. Zmieniłem ustawienia protokołu TCP/IP, przypisałem statycznie, IP, maskę, bramę, w ustawieniach systemowych zmiany zostały wprowadzone poprawnie, w okienku winipcfg dalej ta sama śpiewka. Zero zmian.

W sieciówce wsadzony jest jakiś eprom. Wyciągnąłem, ale dalej to samo.

Dzięki za dalszą pomoc, pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #7 3742521
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Kartę trzeba ustawić za pomocą zworek lub programu diagnostycznego.

Podaj oznaczenie scalaka jaki jest na karcie i wszelkie napisy.

Wspomniany EPROM to BOOTROM - do Twoich celów jest zbędny.
  • #8 3742823
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    mbo napisał:
    Kartę trzeba ustawić za pomocą zworek lub programu diagnostycznego.

Podaj oznaczenie scalaka jaki jest na karcie i wszelkie napisy.

W pracowni pojawię się w przyszły weekend, dokonam oględzin kary, może nawet fotkę cyknę i udostępnię na forum.

mbo napisał:
    Wspomniany EPROM to BOOTROM - do Twoich celów jest zbędny.

To znaczy, że eprom mogę wyciągnąć i używać karty bez dodatkowych konsekwencji. Dobrze rozumiem?

A ów tajemniczy "program diagnostyczny" to cóż za cudo? Czy nie chodzi czasem o zaszytą w system Win98SE konfigurację protokołu TCP/IP?
  • #9 3743546
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    ele mid napisał:
    ]
    To znaczy, że eprom mogę wyciągnąć i używać karty bez dodatkowych konsekwencji. Dobrze rozumiem?

Tak - za jego pomocą można uruchomić komputer jako termial.

Cytat:

A ów tajemniczy "program diagnostyczny" to cóż za cudo?

To programik producenta karty pozwalający ustawić IRQ i adres pamięci używany przez kartę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy konfliktu adresów IP i przydziału przestrzeni adresowej na karcie sieciowej ISA o symbolu 142640-403 działającej pod Windows 98SE. Po instalacji sterowników z driverguide.com karta zgłasza konflikt urządzeń, który po ręcznym rozwiązaniu i restarcie systemu ustępuje, jednak narzędzie winipcfg pokazuje niezmienny, prawdopodobnie pasywny adres IP, mimo zmiany konfiguracji TCP/IP na statyczną. Karta standardowo próbuje pobrać adres przez DHCP, a gdy to się nie udaje, przypisuje domyślny adres widoczny w winipcfg. Próby zmiany slotu nie przyniosły efektu, gdyż karta jest na złączu ISA, a nie PCI. Sugerowano sprawdzenie zworek (jumperów) na karcie oraz użycie dedykowanego programu diagnostycznego producenta do ustawienia IRQ i adresu pamięci karty. Wyjęcie EPROM-u (BOOTROM-u) nie wpływa na działanie karty i jest bezpieczne. Program diagnostyczny pozwala na konfigurację parametrów sprzętowych karty, co jest konieczne do prawidłowego działania w środowisku Windows 98SE.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA