logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWM6071 nie pobiera wody, ciągle pracuje pompa spustowa, miga dioda drzwi

Fikszyn 01 Kwi 2007 00:41 4253 9
REKLAMA
  • #1 3739197
    Fikszyn
    Poziom 19  
    Ocena: 84
    Cześć, nie jestem z tej branży wpadłem do Was z TV bo żona marudzi że pralka nie pierze?
    Objaw taki że ,pralka nie pobiera wody i mruga po czasie dioda otwarcia dziwaczek, słychać tylko pompę wylewania wody … i cisza. Proszę o pomoc! Bo mnie luba zlinczuje .HELP!!!
    Po pierwsze sprawdziłem to co wodę wpuszcza chyba elektro zawór –pod 230 V działa wodę leje . Po drugie znalazłem cos co ustala poziom wody ,z tym problem nie wiem jak sprawdzić
    Odłączyłem wężyk ale woda dalej nie leje . Co dalej proszę o pomoc. Bo post mi się wydłuży. Z góry dziękuje.:D
  • REKLAMA
  • #2 3739766
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 815
    Cześć.
    Sprawdż blokadę drzwi - jest tam gdzie wchodzi rygiel drzwi .
  • #3 3740095
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3740096
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3743199
    Fikszyn
    Poziom 19  
    Kolega andrzej1959-Drzwi działają prawidłowo blokują i odblokowują się.
    Nastawiam np. prog. płukanie świeci dioda płukania ,a po czasie mruga dioda dzwiczek programator słychać że działa załącza pompę dioda zaczyna mrugać i cisza. :cry:
    Kolega Bleble tak kontrolka speed święci na takim spidzie jaki chcę.
    Silnik wizualnie ok. szczotki jeszcze całe kostka nie nadpalona.
    :idea: Na mój nos coś z programatorem .Jak się do niego dobrać :?:
  • REKLAMA
  • #6 3743355
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 141
    Skup się na silniku - miałem taki przypadek i już prawie zamawiałem drugi programator ale tchnęło mnie żeby zdemontować szczotki i oczyścić wszystko w silniku. Powinno pomóc
  • REKLAMA
  • #7 3743611
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3743653
    bronek1806
    Poziom 22  
    Ocena: 220
    Cześć! Sprawdź dokładnie wiązka przewodów od silnika do programatora (przy kubku hydrostatu lubi się przetrzeć)
  • #9 3744270
    Fikszyn
    Poziom 19  
    Kolego Bleble świeci jedna dioda przy 700(max speed).Mimo to rozbieram progmator może się coś wykluje.
    Czy znasz kody błędów?
  • #10 3753893
    Fikszyn
    Poziom 19  
    Dziękuje wszystkim którzy zainteresowali się tym problemem. Po rozebraniu programatora na płytce z elektroniką znalazłem usterkę ,zimny lut pod przekaźnikiem pk2 wypalił ścieżkę .
    Oczyściłem, zlutowałem druk przemalowałem lakierem. Po złożeniu pralka działa !!!
    Kiepsko z podpowiedziami :cry: ale rozumiem święta za pasem.Pogodnych Wesołych Świąt Wielkanocnych. :D

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool AWM6071 nie pobiera wody, a pompa spustowa pracuje ciągle, co sygnalizuje migająca dioda drzwi. Sprawdzono blokadę drzwi, elektrozawór podający wodę oraz poziom wody (hydrostat), które działały prawidłowo. Kontrolki speed świeciły zgodnie z ustawionym programem. Podejrzenia padły na silnik komutatorowy – szczotki i kostka przyłączeniowa były w dobrym stanie, a także na wiązkę przewodów od silnika do programatora, gdzie może dochodzić do przetarć. Ostatecznie usterka została zlokalizowana na płytce programatora – zimny lut pod przekaźnikiem PK2 spowodował przerwanie ścieżki. Po oczyszczeniu, przelutowaniu i zabezpieczeniu lakierem pralka zaczęła działać poprawnie. W trakcie diagnozy zwracano uwagę na kody błędów sygnalizowane przez diody speed oraz na działanie programatora i silnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA