logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AXION RC4021 - jak naprawić poziomy pas na ekranie?

gltom 01 Kwi 2007 20:24 4114 6
REKLAMA
  • #1 3742280
    gltom
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Witam

Jestem kiepski w telewizorach bo naprawiam kserokopiarki,
    Poziomy pas w AXIONIE nie rozbierałem tego jeszcze ale mysle ze padło odchylanie, może jakies sugestie kolegów co tam pada no i co nalezy wymienic (pozatym co sie ewidentnie sfajczyło :) ) Schemat mam.
    Może to jakaś typowa banalna dla wtajemniczonych usterka wiec prosiłbym o pomoc. Dziekuje za każda odpowiedz :) i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3742298
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    tda 3653B najczesciej jego zasilanie oraz kondensatory elektrolityczne w jego oklicy
    wymienic kondensatory po pierwotnej stronie zasilacza-mozliwosc ponownych uszkodzen
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3742337
    gregorio27
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Masz rację układ odchylania padł ( nie pamiętam oznaczeń bo robiłem go pół roku temu TDA coś tam) lecą w nim również niskiej jakości elki w przetwornicy. Prawdopodobnie wypaloną będziesz miał w nim płytkę na kineskopie. Ma tam zbyt optymistycznie dobrane rezystory 2W które niestety grzeją się niemiłosiernie. Proponuję przy okazji wsadzić tam 5W ceramiki w pewnej odległości od płytki. Całkowity koszt elementów to ok. 32 zł tak że warto się pobawić. Elek proponuję nie mierzyć tylko wymienić jak lecą ( czas nie warty ceny:)) i powinien ruszyć od strzału. Przy okazji rozbiórki proponuję przeczyścić IR i szybkę przed nim bo pilot gubi z powodu kurzu zasięg.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3742355
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 203
    Kolega (huk90) ma rację jako pomoc w identyfikacji elementów załanczam fragment schematu (bloku odchylania -V-na układzie TDA3653B mam nadzieję że będzie pomocny

AXION RC4021 - jak naprawić poziomy pas na ekranie?
  • #6 3743594
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Korzystając z okazji chciałem zapytać kolegę Grina jak można tak ładnie dodać obrazek mały zgrabny i da się go powiększyć.Może gdzieś o tym było
    ale widocznie przeoczyłem , z góry dziękuję
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3743742
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Na początek wymiana C 610 i 612 w przetwornicy. Następnie pomiary napięcia na TDA 3653B- n. 1 i 3 ok. 1,3V. n. 5- ok. 13V. n. 6 i 9 ok. 26V. Jak na n. 5 jest też napięcie ok. 26 to po wymianie C 402- 100uF i ewentualnie diody D 401, wymiana TDA 3653B. Posmarować radiator TDA w miejscu styku pastą przewodzącą ciepło.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze AXION RC4021 pojawia się problem poziomego pasa na ekranie, co wskazuje na uszkodzenie układu odchylania pionowego. Głównym elementem odpowiedzialnym za odchylanie jest scalak TDA3653B, który często ulega awarii wraz z kondensatorami elektrolitycznymi w jego otoczeniu oraz kondensatorami C610 i C612 w przetwornicy. Zaleca się wymianę tych kondensatorów oraz kondensatorów po stronie pierwotnej zasilacza, aby zapobiec dalszym uszkodzeniom. Dodatkowo warto wymienić kondensator C402 (100uF) i ewentualnie diodę D401. W układzie odchylania często dochodzi do przegrzewania się rezystorów 2W, które warto zastąpić rezystorami 5W ceramicznymi, umieszczonymi w pewnej odległości od płytki kineskopu. Po wymianie elementów i sprawdzeniu napięć na nóżkach TDA3653B (ok. 1,3V na nóżkach 1 i 3, 13V na nóżce 5 oraz 26V na nóżkach 6 i 9) układ powinien działać poprawnie. Zaleca się również nałożenie pasty przewodzącej ciepło na radiator TDA3653B oraz oczyszczenie czujnika podczerwieni i szybki pilota, co poprawi zasięg sterowania. Do pomocy w identyfikacji elementów dołączono fragment schematu bloku odchylania pionowego z układem TDA3653B.
REKLAMA