logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CDX 414U w Astra '92 - jak podłączyć radio bez kluczyka?

habrozaurus 02 Kwi 2007 05:47 2743 10
REKLAMA
  • #1 3743342
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Witam.
    Sprawiłem sobie takowe radyjko do samochodu i mam pewne pytanie odnośnie logiki zapłonu. Wszytko wydaję się ładnie i pięknie, radio gra, ale nie chce już grać bez kluczyka.
    Czy mógłby ktoś odpowiedzieć na pytanie, czy jest możliwość podłączenia tego wszystkiego tak, aby logika zapłonu działała ?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3743418
    vigor48
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Szanowny Kolego z zadanego pytania wynika że wszystko jest dobrze,jeżeli jest to Koledze nie wygodne to można połączyć kabelek żółty z czerwonym i radio gra bez obecności kluczyka w stacyjce.Proszę nie sugerować się że fabryczne radio Opla zachowywało się inaczej.Pozdrawiam Kolegę.
  • Pomocny post
    #3 3743422
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1407
    Logika zapłonu to przypuszczam że działa ;) bo jak wyłączysz kluczyk na grającym to się wyłącza , a po przekręceniu z powrotem włącza

A jeśli chodzi o włączenie bez kluczyka to raczej nie ma takiej funkcji ;) [przeczytaj w instrukcji obsługi]

Jedyne co możesz zrobić to podać dwa stałe plusy na pamięć i ACC [ale wtedy nie będzie żadnej logiki zapłonu :!:]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3743646
    robert klimowski
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    oryginalne radio zachowuje się inaczej, po wyłączeniu stacyjki radio się wyłącza ,ale można je włączyć ponownie i odwrotnie (czyli wyłączone radio włączy się po włączeniu stacyjki). radia "sklepowe" przyjmują do wiadomości przeważnie stan napięcia ze stacyjki a nie zbocze ,czyli niestety będziesz musiał się pogodzić z ciszą bez kluczyka ,albo zrezygnować z logiki
  • Pomocny post
    #5 3743669
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Dwie rzeczy, zapewne korzysta z kostki ISO podłączonej do Opla a tu zasilania są odwrotnie a drugie to ustawienie przełącznika logiki zapłonu. Podłączanie razem plusów do stałego nie jest zbyt polecane gdyż zwykle stały plus ma mniejszą wydajność prądową i mniejszy bezpiecznik. Trzeba tylko poprawnie podłączyć a to ze gra jeszcze nie oznacza że jest dobrze.

SławeK
  • #6 3744046
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    @SlaweK, a mógłbyś trochę bardziej opisać jak i co podłączyć.
    Tak radio korzysta z kostki ISO.
    @vigor48, tak wiem, że wygląda na to, iż jest dobrze. Chodzi mi jeszcze tylko, aby było tak jak jest, tzn. radio włącza się i wyłącza wraz z przekręceniem kluczyka, ale żeby szło je włączyć bez kluczyka. Robiłem tak jak pisałeś, łączyłem żółty i czerwony, ale wtedy radio nie reaguje w ogóle na położenie kluczyka. A nie oto mi chodzi :P
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #7 3746317
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 128
    Nie ma takiej mozliwosci by radio wylaczalo sie po przekreceniu kluczyka i gdy jest w pozycji STOP wlaczalo. Jak w przyslowiu "albo rybki albo akwarium"...
    Moze byc tak jak teraz ze sie wylacza razem z zaplonem albo jest caly czas wlaczone.
  • REKLAMA
  • #8 3746779
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    A więc. Doszedłem do tego iż na jednym radiu (blaupunkt s202c) jest jak chcę, a na tym soniaku niestety nie. Czyżby po prostu radio tego nie obsługiwało ? Ale z drugiej strony zabytkowe radio działa jak należy (bez kluczyka i reaguje na logikę zapłonu), a nowsze już nie chce :/ NIe wiem co mam już o tym myśleć :P
    POzdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 3746803
    vigor48
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Nie myśleć Kolego , uznać to za prawidłowość,i tak grać głośno i daleko. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 3746838
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1407
    Niestety japończycy zazwyczaj nie robią tej funkcji ;)

tak samo jak stałej pamięci /za każdym razem po wyłączeniu podtrzymania trzeba ustawiać stacje/

;) Taki urok sprzętu
  • #11 3747868
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Radio podłączyłem na stałe (z pominięciem logiki zapłonu).
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Temat zamykam.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia radia samochodowego Sony CDX 414U do instalacji elektrycznej Opla Astra '92 w taki sposób, aby radio włączało się i wyłączało wraz z przekręceniem kluczyka, ale jednocześnie mogło działać bez obecności kluczyka. Standardowo radio sklepowe reaguje na stałe napięcie ze stacyjki, co powoduje wyłączanie radia po wyjęciu kluczyka i brak możliwości włączenia go bez kluczyka. Propozycją rozwiązania jest połączenie przewodu żółtego (stałe zasilanie) z czerwonym (ACC), co jednak eliminuje logikę zapłonu i powoduje, że radio jest stale włączone lub wyłączone niezależnie od kluczyka. Wskazano, że oryginalne radia fabryczne Opla mają inną logikę działania, reagującą na zbocze sygnału zapłonu, co umożliwia włączanie i wyłączanie radia wraz z kluczykiem, a także możliwość włączenia radia bez kluczyka. Niestety, Sony CDX 414U oraz inne japońskie radia zazwyczaj nie obsługują takiej funkcji, co potwierdza brak możliwości uzyskania pożądanego zachowania. Użytkownik ostatecznie podłączył radio na stałe, rezygnując z logiki zapłonu. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o modelu Blaupunkt S202C, który umożliwia takie działanie, co wskazuje na różnice w implementacji logiki zapłonu między modelami i markami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA