logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sony DSX-A410BT w Astra G 1999 – jak podłączyć, by działało bez kluczyka jak CDR500?

japanese_fox_ 04 Cze 2025 22:19 477 14
  • #1 21570061
    japanese_fox_
    Poziom 2  
    Witam wszystkich, przychodzę z problemem, mianowicie chcę wymienić leciwe już radio Delco CDR500 na nowsze Sony DSX-A410BT w moim Oplu Astrze G z 1999 roku (1.4 16V). Jednakże zależy mi na jednej funkcji ze starego radia, czyli na tym, że działało niezależnie od tego, czy kluczyk był w stacyjce, czy nie, i jak to wykonać (i jeśli to możliwe, byłoby miło, jakby udało się to ustawić, by po wyłączeniu zapłonu radio też się wyłączało).

Tabliczka znamionowa radia samochodowego Delco CDR500 z widocznym schematem pinów i opisem zasilania.
    Trzy czarne kostki ISO do radia samochodowego wyjęte z konsoli środkowej Opla Astry G, widoczne nad pokrętłami panelu klimatyzacji.

AI: Czy masz w aucie oryginalną wiązkę ISO, czy były już jakieś przeróbki przy instalacji radia?
    W pełni oryginalna.
    AI: Wiesz może, które przewody w kostce odpowiadają za stałe zasilanie (12 V) i za zasilanie po stacyjce, albo masz dostęp do schematu instalacji?
    Poznałem po schemacie z Delco.
  • Pomocny post
    #2 21570165
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 573
    Niestety bez szans. Radia azjatyckiej produkcji są o tyle paskudne, że mało które ma logikę zapłonu, umożliwiającą uruchomienie radia bez kluczyka w stacyjce. Niby można je podpiąć pod stały plus, ale wtedy nie będzie się wyłączać ze stacyjką.

Można pokombinować z jakimś przekaźnikiem czasowym, ale czy to będzie łatwa robota - no nie wiem...
  • #3 21570200
    japanese_fox_
    Poziom 2  
    >>21570165
    Cóż, skoro nie będzie to możliwe, to może da się to wpiąć na stałe pod 12 V i wyłączać ręcznie, bo chciałbym, aby radio działało nawet bez zapłonu, tylko nie do końca wiem, jak to zrobić.
  • #5 21570208
    japanese_fox_
    Poziom 2  
    >>21570204
    Mam instrukcję, a w niej jest coś na temat połączeń, ale nie wiem, czy dotyczą one konkretnie tego, co ja bym chciał. W każdym bądź razie udostępniam skan z tego dokumentu.
    Skan strony instrukcji obsługi przedstawiający schemat podłączenia subwoofera oraz tabele opisujące kolory przewodów do podłączenia głośników i zasilania w samochodzie.
    Strona instrukcji z diagramami instalacji zasilania i opisem zdejmowania kołnierza ochronnego oraz podłączeń przewodów.
  • #6 21570270
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 651
    Na rysunku masz opisane jak to zrobić w pozycji " Stacyjka bez położenia ACC". Tylko jest wielce prawdopodobne że będzie wtedy rozładowywać akumulator po paru dniach postoju.
  • #7 21570400
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    Kostka Opla ma zamienione plusy w odniesieniu do opisu instalacji dla kostki Sony. + 12V cały czas przychodzi na pin 15 (czerwony) a nie na 12 (żółty). Na pinie 12 jest + 12V po stacyjce. Wykonanie połączenia wg. opisu: "Stacyjka bez położenia ACC" na złączu dostarczonym przez Sony tu uszkodzi obwód stacyjki - przeciążenie.

Fragment instrukcji obsługi przedstawiający schemat pinów i opis przewodów zasilających w złączu radia samochodowego Sony.

Dla poprawnego połączenia NALEŻY zamienić miejscami przewody żółty (z dwoma gniazdami) z czerwonym w kostce, która idzie do instalacji Opla. Bagnety złącza są blokowane w kostce, trzeba blokadę odgiąć, wyjąć bagnety, przywrócić blokadę i ponownie włożyć bagnety do kostki pamiętając o ich zamianie miejscami.

Jeśli producent - tu Sony przewidział podłączenie radia "bez stacyjki" to pobór prądu w stanie wyłączenia musi byś znikomo mały i nie sądzę, by akumulator był nadmiernie rozładowywany. Nie znam tego modelu ale możliwość podłączenia bez stacyjki z jednoczesnym brakiem obawy o rozładowanie akumulatora było wiele lat szczególną cechą radiów 1 DIN Sony.
  • #8 21570570
    japanese_fox_
    Poziom 2  
    >>21570400
    Dzięki wielkie za opisanie, później podejdę do auta i postaram się zamienić żółty z czerwonym, jak wspomniałeś.

Dodano po 41 [minuty]:

Sprawdziłem kostki i sprawa wygląda następująco
    Pin +12V jest zasilany tylko po stacyjce (i żółty przewód jest do niego wpięty)
    Czerwony z kolei nie ma żadnego napięcia niezależnie od pozycji kluczka
    Do tego radio cały czas gubi pamięć ma ktoś jakiś pomysł?
  • Pomocny post
    #9 21570611
    jurand87sca
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Należało by sprawdzić bezpiecznik odpowiedzialny za zasilanie radia w pojeździe?
  • #10 21570628
    adam white
    Spec od car audio
    Tak jak napisał jurand87sca - sprawdzić\wymienić bezpiecznik.

Proszę zamieścić zdjęcie tego połączenia, bo wygląda na to, że przewody żółty i czerwony od strony radia ma Pan wpięte do przewodu żółtego od strony kostki samochodu, który podłączony jest do słaboprądowego obwodu stacyjki. Tak nie wolno. Pomijając gubienie pamięci, można uszkodzić kostkę rozdzielającą napięcia przy stacyjce.

Proszę pamiętać o zaizolowaniu złączek, które nie będą używane oraz owinięciu taśmą izolacyjną połączenia żółty podwójny -żółty i czerwony - plastikowa osłonka potrafi się zsunąć.
  • #11 21571650
    japanese_fox_
    Poziom 2  
    >>21570628
    Chwile mnie nie było, bo musiałem ogarnąć kilka rzeczy prywatnych. W międzyczasie, na praktykach szkolnych, przejrzałem instalację i faktycznie natknąłem się na spalony bezpiecznik 20-amperowy. Po wymianie na kostce wróciły odpowiednie wartości i udało się podłączyć radio bez problemu oraz podtrzymać pamięć. Jak dokupię kostki ISO, to zrobię modyfikację, by radio działało bez zapłonu. Na razie zostanie w konfiguracji z zapłonem.

I jeszcze mnie tak zastanawia, czy ktoś się orientuje, czy w tym radiu kość pamięci z kodem jest zintegrowana z procesorem, czy jest możliwość swobodnego odczytu z użyciem klipsa SOIC?

I chciałbym bardzo podziękować za pomoc i odpowiednie nakierowanie. Było to moje pierwsze w życiu starcie z radiem.
  • Pomocny post
    #12 21571721
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 651
    japanese_fox_ napisał:
    I jeszcze mnie tak zastanawia, czy ktoś się orientuje, czy w tym radiu kość pamięci z kodem jest zintegrowana z procesorem

Ale przecież Sony nie posiada kodu.
  • Pomocny post
    #13 21571727
    adam white
    Spec od car audio
    Nie ma "kości pamięci" w Delco CDR500 (bo nie może Panu chodzić o niekodowane Sony, nieprawdaż?). Jest pamięć EEPROM w procesorze TMS370 (68 pin, pod ekranem). Odczyt kodu - programator i wylutowanie procesora lub interface i program pozwalający na odczyt kodu po linii diagnostycznej. Można też uzyskać kod po numerze seryjnym.

Po co chce Pan kupować kostki ISO? To co jest najzupełniej wystarczy a w Astrze nie ma zbyt wiele miejsca za radiem.
  • #14 21571742
    japanese_fox_
    Poziom 2  
    >>21571721
    Przepraszam, chodziło mi o CDR500, nie sprecyzowałem.

>>21571727
    Z tego, co się dowiedziałem, kod po numerze seryjnym jest możliwy tylko w wersjach zaczynających się od GM1500 (to są wersje bodajże E). W wersjach z początkiem GM0500 (taki jak posiadam) niestety trzeba już dostać się do pamięci i stamtąd odczytać kod. Szkoda, bo o ile mam klipsy SOIC, tak nie za bardzo mam wprawę z rozlutem takich układów.
    A kostkę ISO, bo nie za bardzo chcę ingerować w przejściówkę z ISO do radia Sony, które ma nietypowe połączenie.
  • #15 21765942
    japanese_fox_
    Poziom 2  
    Rozwiązano za pomocą podłączenia czerwonego przewodu 12 V stałego z akumulatora z przewodami czerwonym i żółtym od radia (zasilanie i pamięć).
    Bardzo dziękuję za poświęcony czas i pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia radia Sony DSX-A410BT w Oplu Astrze G z 1999 roku tak, aby działało niezależnie od obecności kluczyka w stacyjce, podobnie jak starsze radio Delco CDR500. Okazało się, że radia azjatyckie zwykle nie mają logiki zapłonu umożliwiającej pracę bez kluczyka, a podłączenie do stałego zasilania powoduje brak automatycznego wyłączania i ryzyko rozładowania akumulatora. W Astrze G kostka ISO ma odwrócone przewody zasilania: stałe 12 V jest na pinie 15 (czerwony), a zasilanie po stacyjce na pinie 12 (żółty). Aby poprawnie podłączyć radio Sony, należy zamienić miejscami przewody czerwony i żółty w kostce samochodu. Po wymianie spalonego bezpiecznika 20 A radio działało poprawnie, pamięć była podtrzymywana, a radio można było zasilić na stałe z możliwością ręcznego wyłączania. W kwestii kodu zabezpieczającego Delco CDR500, jest on zapisany w pamięci EEPROM procesora TMS370, a odczyt wymaga specjalistycznego programatora lub interfejsu diagnostycznego. Dyskutowano także o unikaniu ingerencji w oryginalną przejściówkę ISO ze względu na nietypowe połączenia w radiu Sony. Ostateczne rozwiązanie polegało na podłączeniu czerwonego przewodu stałego 12 V z akumulatora do przewodów zasilania i pamięci radia, co umożliwiło działanie bez kluczyka i zachowanie pamięci urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA