logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat budowy pompy próżniowej DVP LB.25WR9690030 - brakująca uszczelka

Brauniack 02 Kwi 2007 09:39 7069 10
REKLAMA
  • #1 3743608
    Brauniack
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Witam serdecznie. Potrzebuje schemat budowy takiej pompy jak na zdjeciach. Pompa jest olejowa, zostala naprawiona po duzej awarii ale efekt jej pracy to tylko -2 bar a dawala -7bar.Brakuje jedenj uszczelki wewnatrz pompy, zostala dopierana doswiadczalnie ale... nie udalo sie.Bardzo prosze o pomoc.Dzieki i podrawiam.

Dane spisane z tabliczki popmy,
    DVP VACUM TECHNOLOGY
    BOLOGNA ITALY
    Seria 0000353
    Type LB.25WR9690030
    Flow Rate 25m3 na h
    Załączniki:
    • Schemat budowy pompy próżniowej DVP LB.25WR9690030 - brakująca uszczelka 2.JPG (42.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat budowy pompy próżniowej DVP LB.25WR9690030 - brakująca uszczelka 1.JPG (61.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3744562
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 192
    witam !! naprawiłem kilka pomp próżniowych i z moich doświadczeń wynika że najmniejsza niedokładność i po ptakach . a próbowałeś na stronie producenta ? . może coś Ci poradzą . znalazłem ich stronę i są tam różne pompy - napisz do nich .pozdrawiam !!
  • REKLAMA
  • #3 3746933
    Brauniack
    Poziom 27  
    Kontakt z ta firma jest raczej "ciezki" poszukuje osoby co by sie sppotkala z takim rozwiazaniem pompy prozniowej.
  • REKLAMA
  • #4 3749372
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 408
    zestaw naprawczy do tej pompy to koszt minim 500 eur
    ale jak jest wyschodkowana to jeszcze wchodzi w gre honowanie ,można zawsze coś we własnym zakresie ale na filtry mgły olejowej niema mocnych to musisz wymienić,jest istotna poza tym regulacja szczeliny i łopatki muszą być idealne

Dodano po 36 [sekundy]:

zestaw naprawczy do tej pompy to koszt minim 500 eur
    ale jak jest wyschodkowana to jeszcze wchodzi w gre honowanie ,można zawsze coś we własnym zakresie ale na filtry mgły olejowej niema mocnych to musisz wymienić,jest istotna poza tym regulacja szczeliny i łopatki muszą być idealne
  • #5 3749675
    pukury
    Poziom 35  
    witam !! no niestety jest tak jak pisze Kol. ! - musi być idealnie . jako przykład mogę podać że robiłem niedawno remont pompy od aparatury badawczej ( olejowa , dwustopniowa ) i w szale pracy założyłem jedną uszczelkę odwrotnie - i fiasko . wydawało się że to obojętne - a nie . innym razem po wielu próbach dorobienia łopatek z różnych tworzyw klient się załamał i za niezłą kasę kupił nowe ( taki sobie niby " grafit " :D ) . piszę o tym dlatego żeby było jasne że nie da się " na skróty " . pozdrawiam !!
  • REKLAMA
  • #6 3751065
    Brauniack
    Poziom 27  
    Kol. SP7SEC skad wiesz ze zestaw naprawczy kosztuje 500Euro i gdzie mozna by bylo to kupic.

Zalaczam schemat tych elementow gdzie jest problem, po demontazu, uszczelka "wysypala" sie tak ze nie wiem jak powinna wyglac, z mojej teorii powinien byc zawor zwrotny ale dzialajacy na tej zasadzie gdy w korpusie gdzie jest wytwarzane podcisnienie przez lopatki pompa zaciagnie zaduzo oleju to zawor go wyrzuci. Probowalem zrobic samemu taki zaworek ale pompa osiagala -2Bar to zawor sie otwieral i nie wytwarzalo podcisnienia. Wczesniej pompa dawala ok -7,5Bar. Tak ze poszukuje wlasnie tego elementu. Jest to sprawa bardzo pilna.
    Dziekuje kolegom za odpowiedzi.
    Załączniki:
    • Schemat budowy pompy próżniowej DVP LB.25WR9690030 - brakująca uszczelka pompa.JPG (24.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3770817
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    Brauniack napisał:
    efekt jej pracy to tylko -2 bar a dawala -7bar.

Takie ciśnienia nie istnieją - albo pomylone jednostki, albo kac po prymaaprylisie.:D (2.04.)
  • #8 3770908
    pukury
    Poziom 35  
    witam !! jestem pewien że Kol. sie przejęzyczył :D - oczywiście że pompa nie może uzyskać podciśnienia o wartości minus 5 atm . ( np 5 atm) . może co najwyżej zbliżyć się do wartości 0 atm . pozdrawiam !!
  • #9 3774353
    Brauniack
    Poziom 27  
    Tak to prawda nastapila pomylka przepraszam kolegow, czekam na pomoc lub sugestie
  • Pomocny post
    #10 3775275
    pukury
    Poziom 35  
    witam !! myślałem że sprawa załatwiona ! . zadzwonię jutro do szwagra i dowiem się o namiary na gościa który dostarcza im podzespoły do pomp - może coś będzie wiadomo . pozdrawiam !!
  • #11 3775551
    Brauniack
    Poziom 27  
    Kol. pukury temat jak najbardziej jest otwarty, bede wdzieczny za wszelka pomoc.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pompy próżniowej olejowej DVP LB.25WR9690030 produkcji DVP VACUM TECHNOLOGY z Bolonii, która po naprawie osiąga podciśnienie tylko około -2 bar zamiast wcześniejszych -7 bar. Problemem jest brakująca uszczelka wewnątrz pompy, której kształt i funkcja są nieznane, co utrudnia prawidłowe działanie urządzenia. Użytkownik podejrzewa istnienie zaworu zwrotnego regulującego ilość oleju zasysanego przez pompę, który mógłby zapobiegać nadmiernemu dostawaniu się oleju do komory podciśnienia. Wskazano, że naprawa pomp próżniowych wymaga dużej precyzji, idealnego dopasowania uszczelek, łopatek i regulacji szczelin, a zestawy naprawcze do tego modelu kosztują minimum 500 euro. Zalecane jest również wymienianie filtrów mgły olejowej oraz ewentualne honowanie elementów. Kontakt z producentem jest utrudniony, a schematy i oryginalne części są trudno dostępne. Wskazano, że nawet drobne błędy montażowe, takie jak odwrócenie uszczelki, mogą całkowicie uniemożliwić osiągnięcie właściwego podciśnienia. W dyskusji pojawiły się sugestie poszukiwania dostawców części zamiennych oraz próby samodzielnego wykonania elementów, jednak bez gwarancji sukcesu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA