Jaki niezawodny laptop wybrać zamiast Acera, jeśli zależy mi na trwałości i dobrej gwarancji?
Najczęściej polecane jako trwała alternatywa dla Acera są IBM/Lenovo z serii T, Dell, HP i Toshiba, a przy budżecie do 2000 zł szczególnie wskazywany jest IBM T42 [#3744997][#3749858][#3745635] Jeśli kupujesz nowy sprzęt, użytkownicy chwalą też Della i Fujitsu-Siemens jako sprawdzone marki o dobrej jakości [#3748003] W praktyce warto patrzeć na konkretny model, bo nawet u renomowanych producentów jakość różni się między seriami [#3744997][#3750668] Co do gwarancji, Toshiba pozwala dokupić przedłużenie podstawowej gwarancji z 1 do 2, 3 lub 4 lat [#3748253] ASUS ma usługę door-to-door, czyli odbiór sprzętu z domu i odesłanie po naprawie bez jeżdżenia do serwisu [#3747269]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
Witam pytanie jak w temacie , zalerzy mi na niezawodności i na trwałości. chciałbym sie też dowiedzieć jaka firma mypada najlepiej pod wzgledem gwarancji. Mam od roku acera i jestem niezadowolony , cieszyłem sie tylko w dniu zakupu, a puźniej już nie, problemy z napędem , obudowa sie mocno wyciera , gniazdo słuchawek przerywa, jest dość niestabilny choś 1,5 ghz i 512ramu, okres naprawczy to około mieśiąca, prosze mi doradzić jaka firma robi dobry sprzet nie zalerzy mi na zbędnych dodatkach.
Zastanawiam sie nad toshibą i hp , chciałbym tęż wiedzieć na co mam zwracać uwage przy kupnie , jaka technologia procesora , jakiej firmy nagrywarka itp.
Toshiba, sprawdź jeszcze HP. Może to kogoś zaskoczy, ale polecę także mało znaną firmę California Access (chyba dobrze napisałem ) -> ja i kilku znajomych od jakiegoś czasu śmigamy na laptopach tej firmy i nie znajdujemy powodów do narzekań (zero awarii, wydajne, niedrogie i można kupić bez systemu -> jestem studentem, mam oryginał z msdn gratis ).
Czyl jednak toshiba , bo chodze po sklepach i pytam sprzedawców i słyszałem opinie że owa firma ostatnio nie grzeszy jakością, i dlaczego droga toshiba ma 24 miesiące gwarancji a tańsza o 1000 już tylko 12 , gdzie np asus czy tani czy drogi ma zawsze 24 mieśiące gwa. czy to nie jest tak że toschiba jest dobra ale tylko w tedy kiedy wydam na nią min. 4000zł , powinienem płacić chyba za wyposażenie a nie za jakość , i mam jeszcze pytanie na czym polega tak zwana gwarancja dor te dor (czy jakoś tak ) i czy któraś z wymienionych firm ją posiada ??
Twarde metalowe zawiasy w których długo można by węgla szukać. Plastyk, który ropy na oczy nie widział.
Zasada jest prosta: nie posmarujesz, nie pojedziesz.
Jedyne marki godne polecenia to Dell, HP, IBM, Toshiba. Oczywiście tylko wybrane modele tych producentów są godne polecenia. Niestety te z wyższej półki cenowej, ale to już zależy od zastosowania sprzętu...
Ja z koleji moge polecic marke ASUS. Mam model F3F-Ap075 od 4 miesiecy i do tej pory zadnych problemow. A gwarancja door to door znaczy ze w razie awarii odbieraja sprzet z domu i dostarczaja naprawiony w to samo miejsce. Nigdzie nie musisz jezdzic
Ja sam nie mam obecnie laptopa. Ale chodziłem na zajęcia z kolegą, który ma Toshibkę, nie pamiętam modelu, coś chyba L10. Taki z guzikami do odtwarzania filmów poziomo na środku pod ekranem. Gość bardzo zachwalał.
Ceny niestety nie są zbyt niskie, moża da sie wyjąć coś z tym leasingiem? Nie znam się na tym.
Ale jedno jest pewne, ktoś kto Ci mówi, że na tańszą Toshibę masz rok gwarancji, to Cię okłamuje. W Unii Europejskiej na sprzęt elektroniczny obowiązuje minimum 2 lata (a nie wiem, czy nie 3).
Zresztą człowieku, sprzedawcy to są ostatni ludzie, których należy pytać o poradę co kupić. Większość z nich to złodzieje którzy wepchną to, co leży na magazynie, albo chcą się pozbyć dziadowskich modeli przede wszystkim.
Wszystko zależy co chcesz mieć, czy wydajny procesor, czy dobrą grafikę do gier, czy bogate wyposażenie multimedialne, dobra matryca, etc.
Mnie na przykład nie zależałoby wogóle na dobrym Cd/DVD, byle kręcił, bo nie oglądam na komputerze filmów.
Ja gdybym kupował laptopa to brałbym pod uwagę tylko DELL i FUJITSU-SIEMENS. Obie firmy godne polecenia. Moim zdaniem jest to sprzęt sprawdzony o bardzo dobrej jakości. U niedawno kupionego Fujitsu-Siemens jeszcze nigdy nie było awarii lub jakichkolwiek niedociągnięć. Natomiast co do Della to polecam tą firmę dlatego, że mam szacunek do tej firmy i wiem, że jej produkty są naprawdę porządne.
w sumie w lapich to jak w aparatach i nie wazne czy cyfrowych czy zwyklych w aparatach mamy nikon i canon a potem przepasc tak samo przy lapich tam sa dla odmiany trzy firmy IBM, Dell, Toshiba reszta juz na dnie pierwszej przepasci. kolega proponowal dell c610 po aktualizacji bios'u smiga jag glupi ale jeden szkolpol zadko sie zdarza ale sie zdarza ze cos jest nie halo ogolnie model jest super tyle ze nie wypal ja mam i nie wiem co z nim zrobic czy o sciane czy zakopac zeby nie widziec bo juz nie mam sily nie da sie go naprawic jezeli bys trafil bardzo zadbanego i sumie malo uzywanego to kup jezeli mocno wyekspoaltowany to zostaw go tak gdzie go zobacvzyles nie warto
pozatym rozgladaj sie zatakim co 1gb pamieci (512 standard) dvd/cd-rw (8x dvd wiecej nie pamietam a nie mam przy sobie service tag) centrino (tak takie tez sa w nim ale zadko)1,3ghz dwqa akku i oczywiscie stacja dokujaca
calosc nie powinna przekroczy 350 funtow czyli okolo 1800pln a sprzet jest dobry o ile zadbanyu i malo uzywany
ja polecam TOSHIBE nie wiem jakie teraz aktualnie sa modele ale polecam L20-183(182,181) roznia sie iloscia ramu i dyskiem. cena 183 uzywanej to teraz ok.1600-1800zł w tym jest winXP home 1,6Ghz 512MB ram 60gb dysk no i grafika zintegrowana ale nie taka zla radeon x200 (chodzi farcry i NFS MW na low detalach), jak ja kupisz moze ci sie wydawac strasznie delikatna zwlaszcza pokrywa ktora sie ugina pod lekkim naciskiem ale po rozebraniu znalazlem tam system laminatowych plytek i pzez przypadek sprawdzilew w dzialaniu spadla mi 0,5 cola na pokrywe pokrywa sie ugiela tylko pod nia i wiekszych szkod nie bylo.
sory za bledy ale jestem dyslektykiem mam nadzieje ze pomoglem
Pozdrawiam
Ale jedno jest pewne, ktoś kto Ci mówi, że na tańszą Toshibę masz rok gwarancji, to Cię okłamuje. W Unii Europejskiej na sprzęt elektroniczny obowiązuje minimum 2 lata (a nie wiem, czy nie 3).
Hmm... to chyba Polska nie jest w Unii, bo GWARANCJI jest tyle ile podaja ze jest (podkreslam gwarancji, nie mowie o niczym innym). W przypadku Toshiby masz zawsze mozliwosc dokupienia pakietu rozszerzajacego podstawowa gwarancje i to nie tylko z 1 roku do 2 lat, ale np. z 1 roku do 3 czy nawet 4. Sa rozne opcje. Bardzo czesto jest tak, ze dany model wystepuje z roczna i dwuletnia gwarancja. Mozesz wowczas wybrac - bezpieczenstwo czy cena. Cena rozni sie wowczas o kwote tego dodatkowego roku. Czasami roznice sa wieksze, ale zalezy to najczesciej od dystrybutora/producenta, a nie od sprzedawcy.
Alex2 napisał:
Zresztą człowieku, sprzedawcy to są ostatni ludzie, których należy pytać o poradę co kupić. Większość z nich to złodzieje którzy wepchną to, co leży na magazynie, albo chcą się pozbyć dziadowskich modeli przede wszystkim.
Bardzo smiale sformulowanie....Znasz wszystkich sprzedawcow? Kazdy z nich ma inne doswiadczenia i zawsze bedzie to opinia subiektywna, co nie znaczy ze kazdy bedzie Ci chcial wcisnac co lezy mu na magazynie. Nie ma sprzetu, ktory sie nie psuje, bo wowczas po co komu serwisy i gwarancje.
Co do gwarancji minimum 2 lata jestem pewien. Roczna gwarancja to jest na buty. Może chodzi tu o 2 lata na podzespoły bazowe, albo ta roczna to jest jakaś sklepowa a nie producenta czy coś?
Co do sprzedawców to może rzeczywiście za mocno napisałem. Powinienem był napisać nie "większość" a "połowa".
Żal patrzeć jak ludzie średnio obyci w tematyce hardware kupują na giełdzie Athlony 1700+ za 200 zeta. (Niby 1700 MHZ jeszcze).
Natomiast co do porad, to powinno być: unikaj nie "większości" ale "wszystkich".
Co do modelu Toshiby którą robie to Satellite SA-60. Potwierdzam że pokrywa wydaje się delikatna. Zauważyłem jak mój kot na nią wszedł, jak się ugięła. Mój ma chyba podmienionego procka bo ma P4 3.2 HT. Grzeje się to strasznie niestety. Pamiętam, że jak mu testowałem CPU i Ram to aż w pokoju mi dogrzał.
kupiłem tani (2599zł) model toshiby L100-112 i po 4 miesiącach używania w domu (tylko otwierany i zamykany-nie noszony nigdzie) pojawiło sie pękniecie na klapie przy zawiasie.oddałem go do naprawy gwarancyjnej i bez problemu naprawili-wymienili klapę i poprawili zawiasy. obudowa według mnie jest nienajlepszej jakości-podatna na zarysowania. nie mam za to zastrzeżeń do pracy komputera,jest stabilny i wydajny.
Do 2 tys to IBM z serii T. Ktos w temacie wspomnial o T42 - jak najbardziej ok.
Co do nowych toshib i to nie takich tanich (5200 zl, modelu nie pamietam) - znajomy takie cos kupil i mialem "przyjemnosc" instalowania systemu itd. Po godzinie stwierdzilem ze przy mnie przezylo by to moze z miesiac. Straszne dziadostwo.
kupiłem tani (2599zł) model toshiby L100-112 i po 4 miesiącach używania w domu (tylko otwierany i zamykany-nie noszony nigdzie) pojawiło sie pękniecie na klapie przy zawiasie.oddałem go do naprawy gwarancyjnej i bez problemu naprawili-wymienili klapę i poprawili zawiasy. obudowa według mnie jest nienajlepszej jakości-podatna na zarysowania. nie mam za to zastrzeżeń do pracy komputera,jest stabilny i wydajny.
Co to znaczy wedlug ciebie podatna na zarysowania?? Chyba każdą obudowe da sie zarysować może twardsze są te z magnezu i tytanu ale to raczej wyzsza półka. A rysa na toshibie to tylko rysa a na barwionych acerach wygląda jak kreska w innym kolorze.
✨ Dyskusja dotyczy wyboru niezawodnego laptopa z dobrą gwarancją jako alternatywy dla marki Acer, której użytkownik doświadczył licznych problemów technicznych i jakościowych. Wskazywane marki godne polecenia to przede wszystkim IBM (Lenovo), Dell, HP, Toshiba oraz ASUS, z uwzględnieniem ich trwałości, jakości wykonania i serwisu. Wiele opinii podkreśla, że modele IBM z serii T (np. T42) cechują się solidną obudową i długą żywotnością, a Toshiba oferuje modele o dobrej wydajności, choć z uwagami dotyczącymi podatności obudowy na zarysowania i pękające zawiasy (np. Satellite SA-60, L20-183, L100-112). Dell jest chwalony za niezawodność i jakość, choć serwis bywa uciążliwy. ASUS jest polecany ze względu na dobrą gwarancję door-to-door i brak problemów w użytkowaniu (np. model F3F-Ap075). W dyskusji pojawiły się także mniej znane marki, jak California Access, oraz uwagi o różnicach w gwarancjach (standardowo 12-24 miesiące, z możliwością rozszerzenia) i prawach konsumenta (rękojmia 24 miesiące). Przy wyborze laptopa do około 2000 zł sugerowano modele poleasingowe IBM T42, Dell C610, a także używane Toshiby. Zwrócono uwagę na minimalne wymagania sprzętowe: minimum 1 GB RAM, procesor Intel Core 2 Duo 1-2 GHz, napęd DVD-RW oraz grafikę ATI Radeon. Podkreślono, że jakość obudowy i trwałość zawiasów są kluczowe przy pracy mobilnej, a gwarancja door-to-door znacząco ułatwia serwisowanie sprzętu. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.