logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzona tasiemka i mechanizm tacki w nagrywarce LG - co zrobić?

lipek86 04 Paź 2003 15:58 1127 3
REKLAMA
  • #1 348577
    lipek86
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Chodz o to, że rozerwało mi płytkę w nagrywarce LG. Nagrywarka jest już po okresie gwarancji, więc ją rozkręciłam żeby wysypać pozostałości płytki. Wszystko odbyło się prawidłowo i skręciłem ją z powrotem. Ale zauważyłem jescze że jest troche sreberka z płytki więc rozkręciłem jescze raz. Tym razaem zauważyłem również lekko przerwaną tasiemkę łącząccą laser z płytką drukowaną Najprawdopodobniej przerwana jest tylko pierwsza linka. Czy wpłynie to jaoś na pracę nagrywarki??Wogóle to tasiemka jest bardzo cienka. Nie wiem czy iszkodził ją odłamek płyty czy moze ja. W dodatku porobiło się coś z mechanozmem wsuwajacym i wysuwającym tackę. Tacka była wysunięta, a gdy probuje ja wsunac to dochodzi d tylko do połowy, adalej pojawia się opór. Widać że blokuje to taki czarny ząbek przesuwający się po takiej białej listwie. Co z tym zrobić Próbowałem wyjąć cała tacke i włożyć od nowa ale nie wiem jak.
    Co mam zrobić??Pomocy. :(
    Dzieki za odp.
  • REKLAMA
  • #2 348883
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3824
    Proponuje ci rozwiązanie tego typu spróbuj naprawić taśmę czasami się da lub poszukaj w starych nie sprawnych napędach może będziesz miał szczęście i będzie ona pasowała. Jeśli nie to w niektórych sklepach elektronicznych bywają taśmy tego typu. Jak ja myślę, bo nie wiem, jaki wygląd ma ta? Natomiast, jeśli chodzi o mechanikę to albo źle złożyłeś lub sama tacka ma gdzieś wyłamane ząbki, lecz raczej poprostu rozbierz to jeszcze raz i dobrze poobserwuj jak się zachowuje mechanizm tylko póki nie będziesz pewny ze dobrze poskładałeś to nie podłączaj napięcia. Powodzenia, troche spokoju i logicznego myślenia i może wszystko zakończy się pomyślnie.
  • #3 348947
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    tasme zalatw nowa, a co do tacki to ja wysun tak zeby wyszkla z obudowy podlacz do napieciia wcisnij wysuwanie tacki i po ok 2 sek wylacz napiecie i wtedy swun tacke i powinno chodzic musiala gdzies ci zebatka przeskoczyc i dlatego tak sie dzieje
  • #4 350930
    lipek86
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    siadłem dziś sopokojnie i zrobiłem całą mechanike tacki i wsuwa się elegancko. Wyjąłem tackę całko wicie a potem włożyłem z powrotemi podłączyłem do napięcia. Z tacką wszystko OK. Gorzej z tym laserem. Włożyłem płytkę na próbę czy ją odczyta. ale nie dało rady. Na samym laserze nie ma żadnych śladów uszkodzeń. Tylko ta tasiemka jest rozerwana (jedna żyłka). To chyba może mieć wpływ na poprawność działania co nie?? Nie wiem gdzie taką znajdę. Najlepiej to chyba bedzie ze starej nagrywarki albo cd-romu wymontować. Chyba że gdzieś w sklepie dostane.
REKLAMA