logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd DVD LG - Tacka nie wysuwa się mimo wymiany silnika, co robić?

shdw 28 Paź 2007 22:21 29201 11
REKLAMA
  • #1 4425060
    shdw
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Posiadam napęd DVD firmy LG.
    Działał on długi, długi czas bo ponad 2 lata.
    Dzisiaj chciałem nagrać płytę lecz tacka nie wysunęła się.

Całość wygląda następująco:

- 2 krótkie mignięcia diody
    - laser jedzie w tył
    - bardzo szybkie miganie diody
    - cofnięcie lasera
    - zapalenie lasera

I na tym się kończy. Przy włączeniu słychać tylko krótki szelest.

Myślałem że jest to wina silnika tacki lecz wymieniłem go na inny ze starego cd-romu i nadal jest to samo.

Wysunąłem tackę sposobem "na szpilkę" po czym próbowałem go zasunąć i nic się nie stało.

Jedyny symptom życia wydaje kiedy zostanie wysunięta tacka "na szpilkę", odłączę molexa i ponownie wepnę. Wtedy tacka się chowa.

Czy wiecie co może być przyczyną tej usterki?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4425076
    zweinstein
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Może jakiś problem z krańcówkami?
  • REKLAMA
  • #3 4425098
    shdw
    Poziom 11  
    Można dokładniej poprosić? Nigdy nawet nie słyszałem o "krańcówkach" :)

Co to jest? Do czego służy? Jak je naprawić?

#edit

Już wiem co to (chyba :P), chodzi o przełącznik?
    Z jakiej racji powinno to przeszkadzać w działaniu?
    W końcu zapalają się diody po naciśnięciu.
  • #4 4425117
    zweinstein
    Poziom 17  
    Nie wiem czy to na pewno jest zepsute.
    Krańcówki są to wyłączniki które włączają się w skrajnych położeniach mechanizmu (tutaj tacki). Jak dawniej rozbierałem CD-ROM to miałem połamane łopatki od tacki, które dotykając krańcówek powodowały zaprzestanie pracy silniczka od tacki (objawiało się to zgrzytem tacki po wsunięciu) tu może być podobny problem tylko z takim wyjątkiem, że układ "myśli" ze tacka jest cały czas wysunięta.
    Jednak prędzej poszła elektronika sterująca tym mechanizmem. Teoretycznie CD-ROM nie powinien używać lasera kiedy tacka jest wysunięta, co nie zgadza się z diagnozą awarii krańcówek.
  • #5 4425138
    shdw
    Poziom 11  
    Aha, czyli wychodzi na to że trzeba zakupić nowe dvd?
  • REKLAMA
  • #6 4425201
    zweinstein
    Poziom 17  
    teraz za takie coś dasz 100 zł i masz w tym jeszcze nagrywarkę. Jak chcesz taniej to używany DVD-ROM można kupić za symboliczne 5 zł "na piwo". Tak więc po co naprawiać jak można wydać 5zł i mieć wszystko ok? A tamto może się jutro znowu zepsuć.

PS. Nie zamykaj tematu. Może usterka jest banalna i ktoś bardziej doświadczony pomoże Ci w jej usunięciu, a wtedy będziesz miał dwa napędy...
  • #7 4425265
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Pytanie , czy ten napęd jest poprawnie rozpoznawany przez system? Równie dobrze może się "kisić" firmware napędu.
  • #8 4426841
    shdw
    Poziom 11  
    Tak, napęd jest dobrze rozpoznawany przez system.

Firmware działał przez kilka lat.
  • REKLAMA
  • #9 8678679
    Ludi87
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Z tym napedem miałem pododbny problem, ale wiem co jest tego przyczyną, pewnego razu podciął mi się komp, z powowdu płyty, płytka była źle nagrała, i napęd ją tam przetwarzał i przetwearzał, aż sie wnerwiłęm i włożyłem w diurkę, spinacz żeby wyciagnąc napęd, i chyba poczułem ze za mocno te trybka tam przeskoczyły!!, wieć po prostu jakby przekręciłem cały mechanizm, moze jakaś sprężynka albo coś???
  • #10 8679152
    Krzysztof1969
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Zrób tak przytrzymaj palcem tackę naciśnij open i puść. Jeśli się otworzy rozbierz na części trybiki, wyczyczyść nasmarój smarem silikonowym, poskładaj będzie ok. Z resztą jeśkli się nie otwzorzy to po 1. Mogła przerwać się gumka napędzająca mechanizm otwierania o ile występuje, może też się ślizgać albo tam jest tak brud że nie może to to się obracać. W każdym przypadku pewnie bez demontażu się nie obejdzie.
  • #11 8681580
    Ludi87
    Poziom 12  
    nie chce się otworzyć tak jak piszesz, muszę rozebrac;/
  • #12 8721768
    Ludi87
    Poziom 12  
    Rozkręciłem i tak, gumka jest, nic zabrudzone nie jest, mechanizm wydaje się być ok, co robić???

Dodano po 36 [minuty]:

JUż wiem co było powodem nie wysuwania się, rozciagnięta gumka!!, Włożyłem ją do wody wrzacej z mydłem, a potem spłukałem sama wodą, i działa jak maszyna:):):):)pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Napęd DVD firmy LG przestał wysuwać tackę pomimo wymiany silnika na inny z CD-ROM-u. Objawy to miganie diody, cofanie i zapalanie lasera oraz krótki szelest przy włączaniu. Możliwe przyczyny wskazane w dyskusji to uszkodzone krańcówki (mikroprzełączniki sygnalizujące położenie tacki), problemy z elektroniką sterującą mechanizmem lub rozciągnięta gumka napędzająca mechanizm wysuwania tacki. Po rozebraniu napędu i wyczyszczeniu gumki poprzez namoczenie w ciepłej wodzie z mydłem oraz jej spłukaniu, mechanizm zaczął działać poprawnie. Zalecane jest także smarowanie trybików smarem silikonowym oraz sprawdzenie stanu gumki i mechanizmu napędowego. W przypadku poważniejszych uszkodzeń napędu, wymiana na nowy lub używany model jest opłacalna ze względu na niską cenę i dostępność.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA