logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie zdobyć kabel sygnałowy i zasilacz do Siemens Nixdorf MCF3501T?

techrys 23 Sie 2002 18:02 9527 29
  • #1 34172
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Mam problem z monitorem LCD Siemens - dopadła go psunia.... Potrzebuję informacji o możliwości zdobycia lub zrobienia kabelka sygnałowego i zasilacza - nic z tego nie zostało :cry: . Model to Siemens Nixdorf MCF3501T. Dzwoniłem do kilku firmowych serwisów, to powiedzieli, że sie nie da.... :cry: A szkoda byłoby spisywać go na straty, tym bardziej że działał super :D
  • #2 108194
    techrys
    Poziom 28  
    Ponawiam pytanie o ten monitor. Może jednak ktoś wie gdzie szukać informacji na ten temat :?:
  • #3 109387
    ramjac
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    A czy kabel sygnałowy jest na stałe zamontowany , czy raczej można go odłączyć. Jak jest odłączany to powinien pasowac każdy 15 pinowy. Jabyś był w Gdańsku mógłbym coś z tym zrobić, ale Bytom za daleko.
  • #4 109422
    marcox
    Poziom 12  
    ja to robie tak
    kupuje przedluzac VGA
    ucinam 1 koncowke i lutuje kabelki w monitorku.
    z caloscia jest troche zabawy z mierzeniem ktory kable jest ktory ale zawsze mi dziala
  • #5 109441
    techrys
    Poziom 28  
    Gwoli wyjaśnienia - monitor ten dostałem, chociaż jest mi znany (miał go znajomy, pozostałości po zasilaczu i kablu sygnałowym wyrzucił, więc nie ma z czego odtworzyć). Wtyka z monitora kończy się wewnątrz monitora i ma mnóstwo pinów, nie pasuje to do żadnego znanego mi standardu. Dobrze by było gdyby ktoś kto ma monitor lcd siemensa luknął do niego i zapodał, jakie napięcia podaje zasilacz oraz coś niecoś na temat tego kabla sygnałowego.
    Dzięki wam chłopaki za dobre chęci, ale odpowiedzi typu "kup kabel i go obetnij" raczej na nic się zdadzą.
    Tak więc pytanie brzmi: czy ktoś ma podobny monitor i czy może powiedzieć coś o jego kabelkologii :?:
  • #6 285795
    jurex2
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    a może to jest DVI ???
  • #7 286054
    techrys
    Poziom 28  
    Może i DVI, ale jeszcze nie widziałem DVI od strony bebechów, więc nie wiem co to jest.
  • #8 287091
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 74
    CSS to firma która może Ci pomóc, namiary znajdziesz np:Google
  • #9 528625
    sq4ffp
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam Serdecznie!
    Sam jestem szczęśliwym posiadaczem identycznego modelu. Monitor niegłupi i niedrogi (cena nie przekracza dzisiaj kwoty 30 Euro).Posiadał on kabel z 36 pinową wtyczką. Z podpowiedzi kolegów postanowiłem nieco poeksperymentować i wynik dla mnie oczywisty możma podłączyć go do standardowego złącza DVI karty graficznej.
    Niespodzianki jakie mnie spotkały:
    1. Obraz uzyskałem w "negatywie" (wydaje mi się, że nieco pomieszałem kabelki).
    2. Karta nie widzi monitora (przez to nie aktywuje wyjścia DVI). Czasami potrafi załączyć monitor, ale sporadycznie (radeon 7500).
    Jak uda mi się uzyskać więcej informacji to naskrobię. Na chwilę obecną poprostu nie wiem w jaki sposób karta wykrywa podłączony monitor (chodzi oczywiście o złącze DVI). Może ktoś ma jakiś sposób. Jakich sygnałów wymaga pin HotPlugDetect? tego sygnału monitor nie generuje, bo i potrzeby ku temu nie było.
  • #10 528752
    techrys
    Poziom 28  
    Problem został rozwiązany w innym poście, choć jeszcze nie fizycznie - brak czasu i karty z dvi ;). Gniazdo w środku monitora to standardowe gniazdo MDR-20, protoplasta dzisiejszego DVI - oba złącza są ze sobą zgodne elektrycznie, różnią się tylko kolejnością pinów.
  • #11 529715
    sq4ffp
    Poziom 16  
    I tu jest właśnie problem! Z wiązki wychodzą cztery pary (niezależnie ekranowane)linnie DDC, oraz pięć dodatkowych przewodów. Jeden pojawia się na nim stan wysoki w chwili włączenia zasilania monitora(pin20),drugi(pin19)zakładam, że te służą jako DisplayDataChanel , Dwa z nich to masa (chyba, że aktywacja złącza DVI w karcie wymaga podania logicznego 0 na pin HotPlugDetect, ale moim zdaniem to nie skutkuje). I pozostały przy podaniu logicznej 1 zapala matrycę i załącza monitor (ja go podłączam do +5V). Cały czas brakuje mi tak naprawdę pinu H.P.D.
    Najbardziej zbliżona rozpiska złącza wewnętrznego monitora jest w dokumentacji (możliwe do ściągnięcia w pliku E_MCF3501.PDF ze strony producenta. w/g niej powinien być kabelek opisany jako "LCD detection (wihout DDC)" lecz u mnie go nie ma! Reszta zgadza się prawie bez zmian (tylko trzeba obciąć wtyczkę, górny rząd 10 pin i dolny od 19-28 ).
    Nie ukrywam iż problem mnie intryguje. Podłączyć się da, bo wynalazek zadziałał. Nie wiem tylko jak zmusić to do działania kiedy Ja chcę, a nie kiedy chce karta. Pozdrawiam Cezary.
  • #12 530052
    techrys
    Poziom 28  
    Gdzieś kiedyś, chyba na tom's hardware, przeczytałem, że nie wszystkie karty ze względu na koszty oferują pełny dtms. Chodziło wtedy chyba o nvidie, ale z radkami też tak może być.
  • #13 530292
    sq4ffp
    Poziom 16  
    Z tego co się zorientowałem pełny DTMS to pięć par danych, występuje przy pełnym złączu DVI.
    Zastanawiam się natomiast, czy nie powinienem niezależnie podłączać wszystkich ekranów. Niby na karcie płączone, w monitorze też, ale przy częstotliwości 75MHz może siać!. Mogą być przesłuchy i zakłócenia. W orginale kabelki są bardzo krótkie, ja zaś dla wygody zrobiłem 5 cm i nie podłączałem ekranów każdej pary (tak jak przykazała dokumentacja)!
    Z rana się pobawię w pracy. Może tu jest przyczyna, że to raz działa a raz nie. Jak zakłócę zegar to monitor powinien zgłupieć i nic nie wyświetlić. Muszę to przetrawić, traktuję to jak wyzwanie. Pozdrawiam.
    Jeszcze jedno. Może ktoś ma rozpiskę złącza wewnątrz monitora? Mam wrażenie, że jest tam coś pozamieniane dla wygody. Chodzi mi o określenie położenia pary TXClock ( taktowanie pętli PLL ).
  • #14 530471
    techrys
    Poziom 28  
    To gniazdo MDR-20 jest właśnie wewnątrz monitora. Jego rozpiskę znajdziesz na hardwarebook.net . I różni się od wtyczki która zmontowałeś wg dokumentacji monitora, więc prawdopodobnie tu leży przyczyna Twoich niepowodzeń. Zrób sobie rozpiskę mdr-20 i dvi, określ który przewód jest który, i chyba wtedy będzie działać poprawnie.
    Tak przy okazji, szukam wtyczki (lub kompletu) do tego gniazda mdr-20 wewnątrz monitora, jakby ktoś miał byłbym wdzięczny.
  • #15 531638
    sq4ffp
    Poziom 16  
    Też tak myślałem! Jest jednak jedno ale piny 2, 5, 9, 12, 15, 18 są połączone do masy monitora. a dla rozpiski DFP 3, 4, 7, 13, 14.
    może podam co udało mi się ustalić:
    1 para w ekranie piny odp. 1 (kolor niebieski), 11 (biały), 2 (ekran)
    2 para w ekranie piny odp. 3 (kolor żółty), 13 (biały), 12(ekran)
    3 para w ekranie piny odp. 4 (kolor brązowy), 14 (biały), 5 (ekran)
    4 para w ekranie piny odp. 6 (kolor pomarańczowy), 16 (biały), 15 (ekran)
    17 szary (załączenie matrycy stanem wysokim (podłączam +5V))
    18 masa
    19 fioletowy (moim zdaniem DDCData)
    20 czarny (to by było DDCClock)
    9 masa
    pozostałe piny nie podłączone.
    Tak wyprowadzone są połączenia po stronie monitora. (nie wydaje mi się, aby mieszano linnie danych w różnych ekranach, bądź co bądź jest to linnia symetryczna).
    A teraz ciekawostka:
    Jeden z moich klientów ma monitor również po podobnej zmianie DFP=>DVI, podłączony do grafiki Radeon 7500.
    Działało dwa miesiące.
    Obecnie do karty ma podpięty zwykły monitor CRT i Panel. Odpala system na CRT i potem wymusza programowo załączenie DVI. Tylko tak potrafi odpalić to ustrojstwo.
    Podstawowe pytanie: Jak karta rozpoznaje podłączenie monitora do złącza DVI
    Pozdrawiam Cezary.
    P.S. Jak mnie coś najdzie to chyba kabel wlutuję bezpośrednio do monitora. tylko moja wtyczka MDR-20 się nie rozbiera (chyba).
  • #16 866947
    cyberton
    Poziom 11  
    Cześć !
    Czy komuś udało rozwiązać sie już ten problem .czekam z niecierpliwością. sam nie będe dochodził bo bam niestety zerowe pojęcie o tym
  • #17 867112
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Witam sporo ćwiczyłem z tym starym monitorem nawet znalazłem przejściówkę do tego gniazda wewnątrz monitora mdr20/dvi-d ale okazało
    się że wyprowadzenia w tym gnieżdzie nie mają nic wspólnego ze standartem DFP, uzyskałem zmianę świecenia kontrolki z żółtej na zieloną i włączenie podświetlania neonówek przez zwarcie elektronicznego włącznika 12v na elektronice ale treści obrazu nie było,dopiero na giełdzie komputerowej znalazłem grafikę z takim gniazdem MDR36 podobną do
    DFP bo tu jest 20pin standartowo.Grafika do tego monitora to PCI z 2/4mb pamięci z chipem CHIP TECHNOLOGI ma również jak pamiętam gniazdo analogowe D-sub 15 ma oznaczenie producenta SIEMENS D964
    Monitor zadziałał tylko były problemy bo nie w każdym slocie PCI chciała pracować również analogowo,ćwiczyłem z różnymi płytami i komputerami działała na jednym lub dwóch slotach PCI z pięciu, w moim kompie jak znalazłem slot na którym działała to gryzła sie z kartą D-LINK DWL-520+ ze sterownikami nie było kłopotu bo komp wykrywał ten chip on jest b.często stosowany w starych notebookach. Jak ktoś chce eksperymentować z grafikami z wyjściem cyfrowym to należy pamiętać że one nie zainicjują się jak nie dostaną z monitora odpowiedzi zaszytej w pamięci dającej info o typie monitora a monitory cyfrowe starszej generacji przeznaczone tylko do jednej karty graficznej tego info nie dają
  • #18 867159
    satgal
    Poziom 40  
    Jeszcze zapomniałem napisać że przewód do zasilania tego monitora należy podłączyc do 12v + w środku ale to nie problem bo w moim zasilaczu komputerowym jest takie gniazdo jak by nie było to można wykożystać po starym wentylatorku od 486 wtyczkę i zamontować tam gniazdo do wtyku rurkowego i zasilać z komputera.Dla zainicjowania grafiki w trybie cyfrowym ja wlutowałem pamięć od jakiegoś monitora 24lc04 i robiłem próby z innym nie typowym LCD i grafika działała, robiłem próby przepinania monitorów cyfrowych na gniezdzie DVI-D
    na gorąco i karta się resetowała,mam nowe karty z gniazdem DFP i DB15 16/32mb AGP Savage4 jak by kogoś to interesowało jestem z W-wy.
  • #19 868059
    cyberton
    Poziom 11  
    :) Dzięki za odpowiedź bałem się że ten temat juz jest zamknięty
    otóz dostałem taki monitorek za grosze(100 zł) i chcę tylko wiedzieć czy opłaca sie inwestować w kartę która obsłuży ten monitor . Czy po podłączeniu tej karty którą chciałbyś sprzedać ,monitor będzie dzialał prawidlowo (przy założeniu że jest sprawny). Nie posiadam wiedzy z zakresu elektroniki więc żadne lutowanie nie wchodzi w gre (no ewentualnie malo skomplikowane) . Ten ekran ma mi posluzyć jako lcd do budowy projektora :) :) . zależy mi na rozdzielczości 800*600 16bit . A co powiesz na przejściówke którą oferuje człowiek ze strony http://www.mcf3501.de.tf/ czy ona zawiera jakiś uklad który pozwoli na prawidlową prace tego monitora ?

Posiadam Komputer
    z plytą epox kt600
    i geforce 4 Mx 440 64 mb agp x4
    Athlon 2500 xp
  • #20 868334
    satgal
    Poziom 40  
    Witam jeżeli chcesz go do budowy projektora i ma pracować 600x800 to nie najlepszy pomysł bo w tej rozdzielczości to ma kiepski obraz on jest przystosowany do 1024x768 musisz poszukać monitora z 12" matrycą bo one są na tą rozdzielczość, moje grafiki są nie przystosowane do tego Siemensa tylko do monitorów cyfrowych DFP takich jak Compaq Presario
    FP500,FP700, i do Siemensa z wtyczką DFP.Ten gość oferuje przejściówkę z gniazda MDR36 na DVI-D,pewnie gdzieś zdobył gniazda MDR36 wewnątrz oprawki zamontował pamięć dającą inicjalizację grafiki DVI i doszedł z kabelkami i polutował i teraz można uzywać tego LCD z nowoczesną grafiką a nie z jakąś kapryśną 2MB PCI.
  • #21 869193
    cyberton
    Poziom 11  
    ok rozumie zamówilem ten kabelek u tego człowieka ale on powiedzial że najpierw musi nazbierać więcej zamówień dobiero wtedy poda mi numer konta i wyśle . 8O Zdziwił mnie bardzo szybki kontakt .Zastanawiam sie czy gdzieś jeszcze można kupić taki kabel lub jak znaleźć jakieś inne karty. Na temat tej karty na pci nic nie moge znaleźć niema juz jej nigdzie. Pozdrawiam i dzięki za informacje .
  • #22 869417
    satgal
    Poziom 40  
    Witam jemu się udało wykonać tą przejściówkę może dlatego że dysponował następnym modelem Siemensa który był już przystosowanym
    do standartu DFP a elektronika LCD może podobna, również udało mu się
    znależć te gniazda 36pin bo z kablem DVI-d to nie problem kosztuje w W-wie 35zł, ten IC do inicjalizacji grafiki pewnie jest skopiowany z tego nowszego modelu.
  • #23 869564
    cyberton
    Poziom 11  
    Na tej stronie jest napisane że ten kabelek wspułpracuje z niektórymi typami kart graficznych takich jak :

ASUS V9280TD

ATI All-In-Wonder Radeon 9000Pro
    ATI Radeon 9200 GPU
    ATI Radeon 9600 GPU
    ATI Radeon 9800pro GPU

Gainward GeForce4 Ultra

Matrox Millennium G550
    Matrox Parhelia 512

MSI-8888, MX440-TD8X
    MSI-8894, G4Ti4200-TD8X 64
    MSI-8907, FX5200-TDR128

NVidia GeForce FX 5200 LE
    NVidia GeForce FX 5600
    NVidia GeForce FX 5900

PixelView GeForce4 MX440, DVI, VIVO

PNY Verto Ti4800 128MB, DVI, TV-Out

Będe walczył z tym monitorem .Az cos nie wykombinuje mam nadzieje ze te 37 euro nie puidzie w błoto.
  • #25 1718015
    webserver
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam kupilem moitorek compaq presario fp700 macie jakies nowe wiesci na temat podlaczenia go ?
  • #27 1781507
    roofman
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam

Właśnie mam bardzo podobny problem.
    Mam monitor Gateway FPD1500 z wejściem MDR-20, który współpracuje
    przez dołączony do niego kabelek (MDR-20 -> DVI) jak narazie tylko
    z kartami ATI Radeon. Przetestowałem r7500/9200/9600 i po DVI
    jest OK.
    Podłączenie pod kartę nVidia GF 5500 i GF 6600 nie budzi monitora.
    Słyszę jak system się wczytuje a monitor nie wykrywa sygnału
    z karty GF po DVI. Jest na to jakiś sposób? Podejrzewam, że to
    brak jakiegoś sygnału z gniazda DVI (nVidia nie trzyma specyfikacji?),
    można ten sygnał puścić (masa albo +5V) - tylko po którym pinie... ?
  • #28 1781718
    techrys
    Poziom 28  
    Kiedyś napisałem coś takiego:
    "Gdzieś kiedyś, chyba na tom's hardware, przeczytałem, że nie wszystkie karty ze względu na koszty oferują pełny dtms. Chodziło wtedy chyba o nvidie, (..)"

Czyżby czyżyk? ;)
  • #29 1782622
    roofman
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    techrys napisał:
    Kiedyś napisałem coś takiego:
    "Gdzieś kiedyś, chyba na tom's hardware, przeczytałem, że nie wszystkie karty ze względu na koszty oferują pełny dtms. Chodziło wtedy chyba o nvidie, (..)"

Czyżby czyżyk? ;)

Aaaaa... Nie.. noooo.....
    Leadtek A6600 TD 128MB (128-bit) TV/DVI BOX (AGP) - ten producent
    robi takie numery? GF 5500 którego sprawdzałem to jakaś bliżej nie
    określona firma była... ale Leadtek? :|
  • #30 1965232
    d.d
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    witam
    mam monitor CYBERCOMP VISION 1500-tps
    posiada on złącze mdr20
    udało mi się znaleźć schemat przejściówki mdr20-dvi
    jest na tej stronie http://www.pccables.com/00688.htm
    niestety po takim podłączeniu nie działa
    byłem zdesperowany i sam doszłem co i jak podłączyć
    zrobiłem to tak
    dvi ------- mdr20
    data 2+ - tx2+
    data2- - tx2-
    data2/4 - shld2
    ddc clock - ddc clk
    ddc data - ddc dat
    data 1- - tx1-
    data 1+ - tx1+
    data1/3 - shld1
    5v - 5v
    gnd - gnd
    hot plug detekt - hpd
    data0- - tx0-
    data0+ - tx0+
    data0/5 - shld0
    clock - shldc
    clock+ - txc+
    clock- - txc-
    no i udało się monitor odpalił
    i teraz kolejny problem zamiast czarnego kolory jest czerwony
    co źle podłączyłem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu z monitorem LCD Siemens Nixdorf MCF3501T, który wymaga oryginalnego kabla sygnałowego i zasilacza. Monitor posiada wewnętrzne gniazdo MDR-20, będące protoplastą złącza DVI, jednak różni się układem pinów i wymaga specjalnej przejściówki lub własnoręcznego lutowania kabli. Standardowe kable VGA 15-pinowe nie pasują, a próby podłączenia do kart graficznych z wyjściem DVI często kończą się problemami z wykryciem monitora lub odwróconym obrazem. Monitor wymaga zasilania 12V oraz sygnałów DDC, jednak brak pinu HotPlugDetect utrudnia automatyczną detekcję przez kartę graficzną. Użytkownicy eksperymentowali z lutowaniem kabli, stosowaniem przejściówek MDR-20/DVI oraz inicjalizacją pamięci EEPROM (np. 24lc04) w celu poprawnego działania. Monitor współpracuje głównie z kartami ATI Radeon (np. 7500, 9200, 9600) oraz niektórymi modelami NVIDIA i Matrox, jednak kompatybilność jest ograniczona i zależy od implementacji sygnałów cyfrowych DTMS i HotPlugDetect. Dostępne są oferty na wykonanie specjalnych kabli i przejściówek, które zawierają układy inicjalizujące monitor. Monitor jest przystosowany do rozdzielczości 1024x768, a próby użycia go w niższych rozdzielczościach (np. 800x600) dają słaby obraz. Dokumentacja techniczna i schematy połączeń MDR-20 są dostępne na stronach producenta i hardwarebook.net, co ułatwia samodzielne wykonanie kabla. Problem z zasilaczem można rozwiązać poprzez wykorzystanie standardowego zasilania 12V z komputera lub zasilacza z odpowiednim wtykiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA