logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[6280] Nokia 6280 - nie działa rząd klawiszy 1, 2, 3 po wymianie taśmy, co robić?

CaMIkaZEe 03 Kwi 2007 22:14 1885 14
REKLAMA
  • #1 3749605
    CaMIkaZEe
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Witam!

Dostalem nokie 6280 z uszkodzona tasma. Wymienilem telefon smiga jednak nie dziala rzad klawiszy 1,2,3. Na serwisowce zauwazylem, ze wszystkie polaczenia ida do glassa. Podgrzalem go troche i dolne rzedy przestaly "zamulac" jendak pierwszy ciagle nie dziala. Teraz nie wiem czy podnosic glassa, bo zapasowego nie mam, czy szukac innej przyczyny. Ogolnie ten element leciutko jest lupniety na srodku, ale to chyba znaczenia wiekszego nie ma.
  • REKLAMA
  • #2 3751532
    domanvip
    Poziom 16  
    wymien tego glasa ktory jest uszkodzony mechanicznie
  • #3 3751573
    CaMIkaZEe
    Poziom 20  
    tak tyleze nie mam go i nie wiem skad wziasc, nie mam zadnej noki, ktora mialaby go, tylko stara 6510 ale to chyba nie to samo. Znalazlem solucje by laczyc odpowiednie punkty, ale sie zastanawiam czy sie bawic.
  • REKLAMA
  • #4 3751785
    domanvip
    Poziom 16  
    glasa nie dasz rady wlutowac drugi raz.Na serwisowce znajdz oznaczenie tego glasa i poszukaj w google.pl .Nie wiem czy ten glas pasuje do innych modeli ale do 6510 napewno nie .co do punktow mozesz probowac ale najpierw muszisz wyjac glasa.Zastanow sie rowniez czy potrafisz to zrobic-jak nie to lepiej oddaj do serwisu

pozdrawiam
  • #5 3751836
    CaMIkaZEe
    Poziom 20  
    no rade dam :P i dlaczego nie mozna drugi raz wlutowac?
  • #6 3752204
    domanvip
    Poziom 16  
    bo tam troche kulki male.... i sita chyba nie ma takiego ale moge sie mylic
  • REKLAMA
  • #7 3752214
    CaMIkaZEe
    Poziom 20  
    tyle kulek to ja stawiam bez sita :) troche meczarni ale da rade :)
  • #8 3752423
    wujek franek
    Poziom 2  
    wrzuc typowego glasa od Nokii / 25 pin o ile pamietam / i bedzie dzialal - sprawdzone
  • #9 3753772
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    oczywiście że masz racje CaMIkaZEe z tym lutowaniem.Żadnych kulek nie trzeba stawiać ..wystarczy pobielić obficie pady na płycie i chipie(tylko nie pisz przynajmniej do mnie o szklaku bo mnie sz*** trafi) i powietrzem postawić.
    Jak lubisz bawić się w cyrkowe sztuczki to prawdopodobnie uruchomisz ten rząd klawiszy zamieniając(mostkujac) niewykorzystane dwa in-out istniejącego filtra.Można też zmostkowac pierwsze przejście cieniutkim przewodem itd.Tu masz chip 25pin i najlepiej jako dawcę urzyć płyte od N7650.sa tam 4ry szt i to nie pb free.
    Na koniec... gdybyś użył miernika to od razu wiadomo by było gdzie jest przerwa czy od klawiszy do filtra czy z filtra do procka i czy wogóle jest przerwa
  • #10 3762561
    CaMIkaZEe
    Poziom 20  
    ftb mialem cala tasma do wymiany, bo jedna ze sprezynek sie urwala i ja poidziurawila i jednoczesnie nei wiem czy ona ale dolna czesc glassa byla lekko lupnieta, po jego wylutowaniu widac, ze dolna linia padow po prostu zniknela. Z tym mostkowaniem chyba dam sobie spokoj i poszukam wlasnie jakiegos dawcy i przelutuje.
  • #11 3809577
    damian00005
    Poziom 10  
    Witam
    Mam taki sam problem. Udało ci się to naprawić?? Który glass odpowiada za przyciski 1 2 3??? bo nie chce wszystkich lutować.
  • REKLAMA
  • #12 3810498
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    jak patrzysz na klawisze i cztery filtry masz pod złączem to pierwszy z prawej
  • #13 3811401
    CaMIkaZEe
    Poziom 20  
    dokladnie, pierwszy od prawej to klawisze dolne a drugi to gorne i lcd chyba, najlepiej tylko go wgrzej, przekulkuj, ja tego szzcescia nei mialem, bo byl lupniety na krawedzi :/
  • #14 4593401
    Kondzio950
    Poziom 11  
    chcialem, tylko dodac ze te male glazy pasuja od n7650
  • #15 4593614
    Jakub32
    Poziom 11  
    Filtr klawitury do 6280 pasuje od wiekszosci nowszych wersji DCT4 i starszych BB5. Z tego co kojarze to w kilku sonyericssonach tez sa te same.
    Filtr odpowiada za cała klawiature a nie tylko za pierwszy rzad klawiszy.
    Tak jak miałes juz to wczesniej podane, mozesz postawic kosc bez nanoszenia kulek - wystrczy zebrac miarowo grotem cyne z płyty i "IC".

Na pewno duzo szybciej postawisz filtr niz zrobisz "pajączka" .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 6280, w którym po wymianie taśmy nie działa rząd klawiszy 1, 2, 3. Uszkodzony jest filtr (glass) odpowiedzialny za obsługę klawiatury, który jest lekko pęknięty. Wymiana filtra jest zalecana, jednak trudno znaleźć odpowiedni zamiennik, gdyż filtr z modelu Nokia 6510 nie pasuje. Filtr ma 25 pinów i jest trudny do ponownego wlutowania ze względu na małe pady i kulki cyny. Można spróbować mostkowania odpowiednich punktów na płycie, ale jest to skomplikowane i ryzykowne. Najlepszym rozwiązaniem jest znalezienie filtra z innego telefonu, np. Nokia N7650, który ma kompatybilny filtr. Filtr odpowiada za całą klawiaturę, a nie tylko za pierwszy rząd klawiszy. Przy lutowaniu zaleca się dokładne pobielenie padów i użycie gorącego powietrza. Pomocne jest także użycie miernika do zlokalizowania przerwy w obwodzie między klawiszami, filtrem i procesorem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA