nie dziala tasma ok sprawdzalem w innym tel podmieniajac plyty glowne tel nic nie widac zeby po zalaniu byl (czysta plyta głowna jest).Wiec co moze byc wadą?
witam. mam podobny problem z tymi klawiszami 1-2-3 ale u mnie dochodzi do tego przycisk od aparatu. byłem w serwisie i wymienili mi filtr klawiatury bo klawisze numeryczne w ogóle nie działały a po naprawie działają wszystkie oprócz klawiszy 123 i aparatu tzn. jak się mocniej wciśnie to działają. membrana nowa oryginalna, filtr klawiszy też. Dla gości z serwisu już ręce opadają nie wiedzą co jest. jedyny plus że część kasy oddali. co jest?
Jak to nie jest wina membramy klawidzy (mi wyglada właśnie na brud który jest na membramach) chociaż dziwne to, że akurat jedna linia nie działa. Być może filterek ma zimny lut i jak mocniej nadusisz to akutar laminat sie wygina i łapie styk. Jak nie jest to wina brudnej membramy to przekulkuj filterek jak nie pomoże to grzanie RAP'a bo pod nim też może nie stykać jakaś kula.
✨ Problem z niedziałającymi klawiszami 1-2-3 w telefonie Nokia 6280 występuje mimo sprawnej taśmy i czystej płyty głównej. Przyczyną mogą być uszkodzone filtry EMI (Z2580, Z3300) znajdujące się obok złącza taśmy, które odpowiadają za obsługę klawiatury górnej. Wymiana tych filtrów często rozwiązuje problem. W niektórych przypadkach, mimo wymiany membrany i filtra klawiatury, klawisze działają tylko przy mocniejszym nacisku, co może wskazywać na zimny lut filtra lub zabrudzenia na membranie. Zalecane jest ponowne wymienienie filtra zamiast jego wygrzewania oraz ewentualne przegrzanie układu RAP, pod którym mogą znajdować się uszkodzone styki. Wymiana filtra potwierdziła skuteczność naprawy również u innych użytkowników z podobnym problemem. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.