logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujniki ultradźwiękowe - zakłócenia i słyszalne tykanie w dalmierzu DIY

pandaci 04 Kwi 2007 16:35 1595 4
REKLAMA
  • #1 3751967
    pandaci
    Poziom 14  
    Witam

Jestem w trakcie budowania układu dalmierza.
    Dalmierz na płytkach uniwersalnych działał postanowiłem zaprojektować i wytrawić nowe płytki.
    Po zmontowaniu układu dzieją się następujące rzeczy.
    Gdy dotykam jednego kabla z odbiornika to czujniki sie widza, gdy puszczam odrazu przestają się widzieć, ale w momencie gdy na pewno nie powinny się widzieć gdy dotknę przewodu reakcja tak jakby się widziały.
    Czy muszę zastosować jakieś specjalne przewody czy coś bo nie wiem w czym jest problem??

I 2 pytanie czemu czasami słyszę nadajnik ultradźwiękowy. Takie tykanie. Od czego to jest??
  • REKLAMA
  • #2 3752813
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    ładnie opisałeś problem , ale nikt nie jest jasnowidzem i nie wie jak wygląda schemat tego dalmierza , pokaż schemat albo link do projektu według którego wykonałeś swój układ
  • REKLAMA
  • #3 3752841
    pandaci
    Poziom 14  
    No jasne już
    Najpierw nadajnik następny odbiornik.
    Załączniki:
    • Czujniki ultradźwiękowe - zakłócenia i słyszalne tykanie w dalmierzu DIY odb.gif (5.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czujniki ultradźwiękowe - zakłócenia i słyszalne tykanie w dalmierzu DIY nad.GIF (5.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3752874
    lolek45
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    robilem kiedys podobna rzecz, kable musza byc w ekranie, mozliwie krotkie. mozesz dac ekran na plytke nadajnika. powinno pomodz. powodzenia.
  • #5 3753312
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Podstawa to ekrany , oraz jak najkrótsze ścieżki w układzie wzmacniacza sygnału , z wyliczeń wynika że nadajnik jest uruchamiany ( modulowany ) przez IC1 z częstotliwością 15,34 Hz tak wiec charakterystyczne tyknięcia mogą być słyszane , ale powinny być cały czas ponieważ generator pracuje niezależnie od innych układów czujnika.
REKLAMA