logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak i Dysk kupić ? WD, Segate czy Maxtor do 200 GB

Lukashh 04 Kwi 2007 17:52 1649 13
REKLAMA
  • #1 3752208
    Lukashh
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Jak i Dysk kupić ?
    WD, Segate czy Maxtoros 120 do 200 GB ?
  • REKLAMA
  • #2 3752230
    elektrodom
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Zależy, o co koledze chodzi. Jeśli chodzi o jakość, to logiczne, że maxtor'a, a jeśli chodzi o cenę (jak najniższą) to seagate'a. Osobiście posiadam seagate'a 160 GB i nie narzekam ani na jakość, ani na cenę zakupu. Pozdrawiam.
  • #3 3752245
    Lukashh
    Poziom 16  
    Chodzi mi o szybkość działania, bede na nim trzymał bardzo dużo plików graficznych i filmów od 10mb do 700 mb, zajmuje sie montowaniem video takze zeby szybko łączył filmy , zapisywał je , dzielił itd.

Zależy mi na szybkim buforowaniu minatur pod windowsem, WD caviar 40 GB słabo sobie radzi z małymi plikami dlatego potrzebuje teraz wydajniejszego dysku.

Też chciałbym by był cichy w czasie pracy bo wiadomo w czasie zapisu może trochę hałasować.

A co najwazniejsze chce zeby był bezawaryjny, bardzo często defragmentuje dyski.
  • REKLAMA
  • #5 3752504
    elektrodom
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    W takim razie, ja doradziłbym maxtora.
  • #6 3753477
    Wiech26
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Też doradzam Maxtora...może trochę jest głośniejszy od Seagate. Używam tego dysku(200GB SATA) także do grafiki i video i na razie(ponad1,5 roku)nie mialem z nim problemów.
  • REKLAMA
  • #7 3753952
    Radysh
    Poziom 27  
    Tylko Seagate. Najwyższa wydajność i gwar. 3+2
    Nie ma się nad czym rozwodzić.

(Zagorzały zwolennik Seagatów ;) )

Ps. Oczywiście bierze Kolega "Sigejta" z równoległym zapisem" :)
  • REKLAMA
  • #8 3754836
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    tylko nie western digital... ogromna awaryjność. sam mam seagate'a i nie mialem zadnych problemow w ogole nie spotkalem sie z przypadkiem uszkodzenia w zaden sposób seagata
  • #9 3756655
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3757133
    NegativeONE
    Poziom 15  
    Seagate i tylko Seagate (Maxtor to juz nie producent a produkt z pod znaku Seagate'a - przejeli firme kilka lat temu)
  • #11 3757379
    Lukashh
    Poziom 16  
    Kupiłem Seagate Barracude 120GB jeszcze na ATA .

Zobaczymy jaki będzie wydajny , porownam go z Samsungiem 80GB ktory mi wlasnie pada i z WD 40GB :)
  • #12 3757418
    -MP-
    Poziom 13  
    qscgu napisał:
    tylko nie western digital... ogromna awaryjność. sam mam seagate'a i nie mialem zadnych problemow w ogole nie spotkalem sie z przypadkiem uszkodzenia w zaden sposób seagata

A to miał kolega szczęście... :)
    Ja spotykam się z uszkodzeniem dysków Seagate dosyć często...
    Seagate też ma modele bardziej i mniej udane (podobnie jak WD).
    Na Allegro nie brakuje ani uszkodzonych dysków Seagate ani WD :)

-MP-
  • #13 3757426
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Skoro pada, to nie ma co porównywać. Od WD będzie wydajniejszy, bo ma 8 MB pamięci podręcznej, a WD tylko 2.

Pozdrawiam.
  • #14 3757482
    Lukashh
    Poziom 16  
    ozy2001 napisał:
    Skoro pada, to nie ma co porównywać. Od WD będzie wydajniejszy, bo ma 8 MB pamięci podręcznej, a WD tylko 2.

Pozdrawiam.

Kupiłem go by właśnie przegrac wszystkie dane z samsunga poki jeszcze są dostepne a samsunga pozniej wyczyszcze i sproboje naprawic. Konkretnie to
    ma na poczatku troche badsectorow i błedy w SMARCIE

Co do WD nie byłbym tego taki pewien bo ten WD ma 8MB cachu i jest to najszybsza 40 na świecie:) - potwierdzone testami.

Oczywiscie Raptor 36 GB jest szybszy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru dysku twardego o pojemności od 120 do 200 GB, z uwzględnieniem marek WD, Seagate i Maxtor. W kontekście szybkości działania, szczególnie przy pracy z dużymi plikami graficznymi i wideo, rekomendowany jest Maxtor ze względu na jakość i niezawodność, choć może być nieco głośniejszy. Seagate jest polecany jako dysk o dobrej relacji ceny do jakości, z wysoką wydajnością i gwarancją, a także cichą pracą, choć zdarzają się opinie o częstszych uszkodzeniach. Western Digital jest krytykowany za wyższą awaryjność, jednak niektórzy podkreślają, że modele WD Caviar z 8 MB cache są szybkie, a Raptor 36 GB jest najszybszy wśród WD. Zalecane jest rozważenie macierzy RAID 0 dla zwiększenia szybkości. Użytkownik zakupił Seagate Barracuda 120 GB ATA do porównań z Samsungiem 80 GB i WD 40 GB. Dyskusja porusza kwestie buforowania, cichości pracy, awaryjności oraz pamięci podręcznej (cache) dysków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA