logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dysk kupic?prosze o opinie uzytkonikow dyskow pow.200gb

bomber 27 Kwi 2007 00:00 1250 8
REKLAMA
  • #1 3825367
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Witam.
    Przyszedl czas na zakup nowego dysku bo :
    1. zajełem sie filmami wiec 120 przestało starczac
    2.ten co mam zrobil mi cos smiesznego dzis i sie boje o moje mp3 i filmy bo nie bede nagrywal tego na plyty ..
    Teraz co chcialbym :
    Pojemnosc powyzej 200 gb , w gre wchodza jednak nawet tansze dyski 500gb bo podobno sa mniej awaryjne od 400 (na innym forum widzialem )
    1.BEzawaryjnosc koniecznie !!
    Właśnie dla tego 1 punktu tworze temat bo o ile transfer ceny itd. mozna sobie znalezc w google czasami jednak mniej prawdziwe. To dane o awaryjnosci nie. A wiem ze teraz z tymi nowymi dyskami to jest troszke smiesznie bo kolega kupil rok temu sobie 250 gb samsunga i wymieniali mu go 4 razy az wkoncu przeszedl na 120 :D
    2.Musi byc w miare cichy ale zeby nie bylo to zbyt bardzo kosztem punktu 3 bo przeciez moge sobie na noc wyciszyc go zwalniajac programem.
    3. Dosc szybki zapis/odczyt :D
  • REKLAMA
  • #2 3825448
    psychoarti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Jakbym kupował dla siebie to pewnie Seagate'a (z racji na to że ma on najdłuższą gwarancję i najłatwiej z niej się korzysta).
    W domu mam WD-ka 320GB ale nie do końca jestem z niego zadowolony. Dziwnie się sprawuje (potrafi czasem stuknąć) i nie wiem czy w związku z tym go nie oddam na gwarancję. Mam akurat dysk tej firmy, bo kupiłem okazyjnie, ale gdybym miał kupować po cenach sklepowych to pewnie Seagate'a.
  • #3 3825456
    kazik_
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Ja bym brał Seagate 750GB drogi bo drogi ale na filmy styknie, wstrzymaj się jeszcze bo do 2 miesięcy mają wyjść 1TB ok. 950GB, Będą ich produkować na początku Seagate i Hitachi tak jak teraz jest z 750GB, Ja sam używam takich i naprawdę nogi się uginają ;-). Uwaga jest grubszy o 1 talerz.

Ale jak chcesz zejść na ziemię i przestać marzyć, to: na 100% nie bierz Maxtorów bo siadają najczęściej, Natomiast do WD Caviar musisz mieć dobry zasilacz, naprawdę dobry, jak chcesz aby długo popracowały, Seagate są raczej ok, tylko zawiodłem sie na starych U6 - 40GB bardzo często padało zasilanie.

Cytat:
    Dziwnie się sprawuje (potrafi czasem stuknąć)

jak cyka i zatrzymuje się komp na chwilkę to na 80% zasilacz.
  • REKLAMA
  • #4 3825552
    bomber
    Poziom 24  
    A samsungi wieksze ktos ma i mi powie jak działaja? bo ja jestem fanem tej marki :D
  • #5 3825822
    AdrianZ
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Ja mam WD 320 GB i sprawuje sie swietnie, a jak go nie mecze to cicho chodzi :P chociaz Silent Hunter IV juz zmusza go wyzszych obrotow. Ogolnie nie narzekam ale doradzam dysk z 16 MB pamiecia podreczna
  • REKLAMA
  • #6 3825935
    bomber
    Poziom 24  
    Ale seagate tez robi dyski z specjalnej serii troszke drozsze wiec napisz czy masz zwykly model czy jakis z serii Nearline ?
    A własnie co do stukania czy mozliwe jest ze zasilacz daje normalne napiecie a jednak jest jakies cos czego nie da sie zmierzyc miernikiem i dysk stuka bo sie tak dzieje mi w starym kompie, a pomiar napiecia nic nie wykazuje nienormalnego :D
  • REKLAMA
  • #7 3827577
    dziabi2
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    bomber

posiqadam samsunga sata 2 z NCQ i jestem zadowolony z jego wydajności i cichej pracy wogule bezdzwięcznej
  • #8 3828347
    łełek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    ja mam obecnie 2 maxtory(80 i 250) w kompie i chodzą cicho, szybko i bezawaryjnie od paru lat. I dobrze jest jak dysk ma te 16mb cache.
  • #9 3828437
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Samsungi używam 250GB SATA II , montowałem również Seagate 400GB NCQ SATA II ale ten to jest głośny bardzo szarpie nim jak chodzi głowica , stuka jak maxtor przed śmiercią, nie można spokojnie spać ale przy takiej pojemności i prędkości to chyba normalne , awaryjność ? hmm jak trafisz 1.zależy jak dbasz 2.od szczęścia .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru dysku twardego o pojemności powyżej 200 GB, z naciskiem na bezawaryjność, cichą pracę oraz szybki transfer danych. Użytkownicy polecają dyski Seagate ze względu na długą gwarancję i łatwość reklamacji, choć pojawiają się opinie o głośniejszych modelach Seagate 400 GB z NCQ. Western Digital (WD) 320 GB jest oceniany różnie – cichy przy niskim obciążeniu, ale z ryzykiem stukania, co może wskazywać na problemy lub konieczność reklamacji. Samsung SATA II 250 GB jest chwalony za cichą i bezgłośną pracę oraz dobrą wydajność. Maxtor jest odradzany ze względu na wyższą awaryjność, choć niektórzy użytkownicy mają pozytywne doświadczenia z modelami 80 i 250 GB. Zalecane jest posiadanie dysku z 16 MB pamięci podręcznej dla lepszej wydajności. Wskazano również, że stabilne i dobrej jakości zasilanie jest kluczowe dla długowieczności dysków WD. Wkrótce mają pojawić się dyski 1 TB od Seagate i Hitachi, które mogą być warte rozważenia. Problemy z stukaniem dysku mogą być związane z niestabilnym napięciem zasilacza, nawet jeśli pomiary wskazują na prawidłowe wartości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA