Witam,
piszę sobie autorun w HTMLu, ma on być odpalany za pomocą przeglądarki K-MELON(z czym nie mam problemów), ale nie mogę sobie poradzić z uruchamianiem programów EXE z wyżej wymienionego autoruna. Nie wiem nawet jak zacząć. Jak to zrobić? Z góry dzięki za pomoc.
Masz plik index.html. W tym samym folderze, w ktorym masz index.html masz folder programy, a w nim plik setup.exe.
Wtedy adres linku ma miec taka postac:
programy\setup.exe
Witam
Ja zazwyczaj robiłem prościej.
Zwykły Autorun.inf i w nim wpisy dotyczące poszczególnych programów - dostępne z menu kontekstowego płyty Miałem to podpięte pod stały dysk z programami - zamiast w niego wchodzić, klikałem prawym i wybierałem co potrzebuję
icon - określa ikonę płyty
open - określa program otwierany po włożeniu płyty do napędu
shell\nazwaklucza - określa tytuł polecenia, które pojawi się w menu kontekstowym (dla uzyskania klawisza szybkiego dostępu, można stosować ampersand przed literą, która ma zostać podkreślona)
shell\nazwaklucza\command - polecenie wykonane przy wybraniu tej pozycji z menu
shell = nazwaklucza - określa pozycję wybieraną po dwukrotnym kliknięciu ikony płyty (jeśli go nie ma, używane jest polecenie przypisane do open, a jeśli i jego nie ma, płyta zostanie otwarta w Eksploratorze)
Tyle że ja mam na CD jakieś 35 programów. Więc nie zmieści mi się w kontekstowym . EDIT: Już sobie poradziłem, w załączniku potrzebne pliki(trzeba jeszcze ściągnąć sobie przeglądarkę K-MELEON) wyrwane z CD KUBUNTU.
Załączniki:
Nowy folder.zip(33.15 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
✨ Dyskusja dotyczy problemu uruchamiania plików EXE z poziomu strony HTML w przeglądarce K-Meleon, wykorzystywanej do autorun na płycie CD. Standardowe linki do plików EXE działają jedynie w Internet Explorerze, gdzie pojawia się okno z opcją otwarcia pliku, co nie spełnia wymagań użytkownika. Propozycją jest umieszczenie plików EXE w folderze obok pliku index.html i odwołanie się do nich względną ścieżką, jednak nadal działa to tylko w IE. Alternatywnie, sugerowano użycie pliku autorun.inf na płycie CD, który umożliwia uruchamianie programów z menu kontekstowego napędu, co jest wygodne przy wielu aplikacjach. Przykładowa struktura autorun.inf zawiera definicje ikon, programów do uruchomienia oraz poleceń menu kontekstowego. Wskazano, że rozwiązanie to jest niezależne od przeglądarki i bardziej praktyczne przy dużej liczbie programów. Dodatkowo pojawiło się pytanie o ustawienie szerokości okna przeglądarki K-Meleon, jednak nie udzielono na nie odpowiedzi. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.