logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HTML autorun w przeglądarce K-Meleon – jak uruchomić plik EXE z poziomu strony?

04 Kwi 2007 19:50 1946 7
REKLAMA
  • #1 3752700
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 3752970
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3755844
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3756682
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3758268
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 3758833
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam
    Ja zazwyczaj robiłem prościej.
    Zwykły Autorun.inf i w nim wpisy dotyczące poszczególnych programów - dostępne z menu kontekstowego płyty :)
    Miałem to podpięte pod stały dysk z programami - zamiast w niego wchodzić, klikałem prawym i wybierałem co potrzebuję :)

Przykładowy plik autorun.inf:

[Autorun]
    icon=jakaś_ikona.ico
    open=jakis_program.exe
    shell = IView
    shell\IView=&Irfan View
    shell\IView\command=.\programy\Irfan\IView32.exe
    shell\TCMD=Total &Commander
    shell\TCMD\command=.\programy\tcmd\tcmd32.exe

icon - określa ikonę płyty
    open - określa program otwierany po włożeniu płyty do napędu
    shell\nazwaklucza - określa tytuł polecenia, które pojawi się w menu kontekstowym (dla uzyskania klawisza szybkiego dostępu, można stosować ampersand przed literą, która ma zostać podkreślona)
    shell\nazwaklucza\command - polecenie wykonane przy wybraniu tej pozycji z menu
    shell = nazwaklucza - określa pozycję wybieraną po dwukrotnym kliknięciu ikony płyty (jeśli go nie ma, używane jest polecenie przypisane do open, a jeśli i jego nie ma, płyta zostanie otwarta w Eksploratorze)

Więcej na Wikipedii :)
    Pozdrawiam
  • #7 3758870
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3766535
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu uruchamiania plików EXE z poziomu strony HTML w przeglądarce K-Meleon, wykorzystywanej do autorun na płycie CD. Standardowe linki do plików EXE działają jedynie w Internet Explorerze, gdzie pojawia się okno z opcją otwarcia pliku, co nie spełnia wymagań użytkownika. Propozycją jest umieszczenie plików EXE w folderze obok pliku index.html i odwołanie się do nich względną ścieżką, jednak nadal działa to tylko w IE. Alternatywnie, sugerowano użycie pliku autorun.inf na płycie CD, który umożliwia uruchamianie programów z menu kontekstowego napędu, co jest wygodne przy wielu aplikacjach. Przykładowa struktura autorun.inf zawiera definicje ikon, programów do uruchomienia oraz poleceń menu kontekstowego. Wskazano, że rozwiązanie to jest niezależne od przeglądarki i bardziej praktyczne przy dużej liczbie programów. Dodatkowo pojawiło się pytanie o ustawienie szerokości okna przeglądarki K-Meleon, jednak nie udzielono na nie odpowiedzi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA