logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić stronę w HTML na aplikację przeglądarkę (EXE)

prosiak_wej 18 Lut 2007 13:36 3638 16
REKLAMA
  • #1 3586296
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Witam!

Mam problem następującej treści: Potrzebuję jakiegoś programiku, który by mi skonwertował kilka plików html i jakieś obrazki do aplikacji exe. Chodzi o to, że robię płytę z różnymi programami i chciałbym jakieś menu dać w miarę atrakcyjne. Robiłem to dotychczas w zwykłym html-u i menu się uruchamiało na domyślnej systemowej przeglądarce. Póki była to IE to nie było problemu, bo dwa kliknięcia i można było uruchomić instalkę z płyty za pośrednictwem html-a (link na stronie). Ale pod Firefoxem to już jest niewykonalne. I trzeba by czegoś co by przerobiło te pliki menu (html i jpeg, gif) do exe, ale żeby wynikowa aplikacja mogła obsługiwać linki zewnętrzne, odnoszące się do konkretnych plików w katalogach na płycie.
  • REKLAMA
  • #3 3586621
    olegunar
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    a probowales zmienic rozszezenie

Moderowany przez jankolo:

Za wyjątkowo głupią poradę wyróżniam kolegę ostrzeżeniem

• REKLAMA
  • #4 3586665
    Shery
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    poszukaj programu robiącego prezentacje z html ;-)
    jest cos takiego napewno bo gdzies widzialem :)
  • #6 3588964
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Autostart... może być nawet jakaś skromna przeglądareczka uruchamiana wprost z płyty, ważne żeby poprawnie obsługiwała ramki wbudowane. Zresztą poprzednie płyty miałem na autostarcie, tylko że menu (html) otwierało się w domyślnej systemowej przeglądarce.

Zmiana rozszerzenia czego? Co ma to dać?

Prezentacji nie chce robić, tylko menu płyty, np. Sekcja grafika - i w niej programy do grafiki, sekcja sterowniki - wiadomo. Coś podobnie jak ma niezbędnik i inne gazetowe płyty, z tym, że w programowaniu to potrafię tylko BATa napisać i chciałbym to zrobić html-u. Tylko potrzeba jakiejś lokalnej przeglądarki...

Google... nie wiem, może sam sprawdzisz? - sorry, Twój post pomógł mi najmniej.
  • #7 3589160
    wiesniak
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    prosiak_wej napisał:
    Google... nie wiem, może sam sprawdzisz? - sorry, Twój post pomógł mi najmniej.

mam wrażenie, że Ty nie sprawdziłeś, bo gdybyś to zrobił, w pierwszym linku dostałbyś rozwiązanie swoich problemów. zacytuję za stroną, na którą trafiłem:
    Cytat:
    Welcome to WebSiteZip Packer - free and easy-to-use application which will help you to turn a single HTML page or a group of pages into a solid executable file (.exe) with an integrated HTML browser.(...)
    After using our WebSiteZip Packer you can conveniently transport your HTML page or a complete web site as a single file embodying all necessary components (graphics, sounds, linked pages, etc.) and present it successfully independently of the type of HTML browser installed at the destination computer.(...)
    Features:
    - built-in browser (no Internet Explorer, Netscape, Opera or Mozilla required);

Chyba czegoś takiego potrzebujesz właśnie, nie?
    a jeśli ten programik Ci nie odpowiada,to na google jest tego pełno, Robert B dał Ci prakycznie gotowca.
  • REKLAMA
  • #8 3597867
    olegunar
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Sprobuj tego programu uzyc powinno pomoc: AutoRun Pro Enterprise v11.0.0.110
  • #9 3597882
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Jak widać, na forum Elektroda polegać nie można zbytnio, bo Koledzy zamiast podać swoje opinie (spróbuj może ten program, kiedyś korzystałem z takiego, może Ci się przyda...) mówią "szukaj w google". Widocznie - skoro jest google to Elektroda nie jest potrzebna. Jeśli nie chcecie podać czegoś co mi naprawdę pomoże to nie piszcie tekstów w stylu "szukaj w google".

A żeby nie było że post nie na temat, to podpowiedziany przez Ciebie programik pakuje WSZYSTKO w EXE (czyli pliki instalacyjne programów typu setup.exe też - a tego nie chcę).

I nie mówcie że nie szukałem, bo programów tego typu mam na dysku już kilkanaście i żaden nie spełnia moich wymagań.

Dodano po 1 [minuty]:

olegunar - pierwsza konkretna odpowiedź, dzięki :D Przywróciłeś mi wiarę w forum...

Dodano po 10 [minuty]:

No jak na razie programik mi się podoba, przyjdzie weekend to sie nim pobawię, bo teraz czas goni :)

Dzięki olegunar
  • #10 3597974
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Witam.

Może pomoże koledze fakt, że w pliku autorun.ini można wymusić otwarcie odpowiedniego pliku w zadanym programie. Niestety nie pamiętam odpowiedniej zmiennej, ale na 100% jest taka możliwość. Raczej rzadko zdarza się sytuacja aby ktoś wyrzucił fizycznie explorera z dysku. Można spróbować w ten sposób. Zdaje się, że w microsoft knowledge database był artykuł opisujący dokładnie wszystkie możliwe przełączniki i słowa kluczowe.

Pozdrawiam
    adikbo
  • #11 3598025
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    To ja zaproponuje coś takiego: Można napisać prosty programik w delphi !!! Nie wymaga to dużo wysiłku... wystarczy trochę przestudiować i brać się za wykonanie... tak naprawdę to zbyt trudne nie jest...
    W sumie za ten pomysł mogę być zlinczowany ale... zawsze pomysł ekstrawagancki :)
  • REKLAMA
  • #12 3601844
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Adikbo - mógłbym gmerać do explorera, ale jak są inne możliwości to po co jego wykorzystywać, skoro można by już zrobić to lepiej.

Shadowek - może i bym napisał coś w Delphi, ale tak się składa, że pisanie programów na surowo nie jest moją mocną stroną. Także spokojnie poczekam na weekend, co będę miał trochę czasu i pobawie się tym co zaproponował kol. olegunar

Jakby były inne pomysły, to piszcie - temat nadal otwarty!
  • #13 3602504
    mieszko89
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    webexe dobrze przerabia html na exe jak nie bedziesz mogl znalesc to daj znac to ci na maila przesle
  • #15 3608772
    mieszko89
    Poziom 17  
    ja kiedys tak wlasnie robilem jak chcesz da sie tak zrobic nim strona w html u bedzie przerobiona na exe ja np dawalem ikonke danego programu jako hiperlacze i odpalal instalke tak jak chcesz
  • #17 3612032
    mieszko89
    Poziom 17  
    nie stety w tym ci juz nie pomoge ja robilem bez ramek i dawno to bylo wiec nie pamietam jak ja to robilem dalej musisz radzic sobie sam ale program z tego co pamietam prosty i dosc dobry powodzenia;)

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy konwersji lokalnej strony HTML wraz z grafikami (JPEG, GIF) na samodzielną aplikację EXE, która miałaby służyć jako atrakcyjne menu na płycie CD z różnymi programami. Problemem jest uruchamianie menu w domyślnej przeglądarce – szczególnie pod Firefoxem, gdzie nie można łatwo wywołać instalatorów z linków HTML. Poszukiwane jest narzędzie, które pozwoliłoby spakować pliki HTML do EXE, ale jednocześnie umożliwi obsługę linków zewnętrznych do plików na płycie (np. instalatorów). W dyskusji pojawiły się propozycje użycia programów do tworzenia prezentacji z HTML, autostartu płyty z wymuszeniem uruchomienia przeglądarki, a także napisania prostego programu w Delphi. Najbardziej konkretna rekomendacja to program AutoRun Pro Enterprise v11.0.0.110, który pozwala na tworzenie menu i autostartu, choć pakuje wszystkie pliki do EXE, co nie zawsze jest pożądane. Inna propozycja to WebExe, który konwertuje HTML do EXE, ale ma ograniczenia, np. brak obsługi ramek. Dyskusja wskazuje na konieczność kompromisu między wygodą użytkowania a technicznymi ograniczeniami narzędzi. Możliwe jest też wykorzystanie pliku autorun.ini do wymuszenia otwarcia pliku HTML w określonej przeglądarce.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA