logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przewijanie transformatora toroidalnego 2x9V na 2x35V – jak nawinąć nowe uzwojenie?

the_one 04 Kwi 2007 21:08 1460 5
REKLAMA
  • #1 3753050
    the_one
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    mam trafo toroidalne 2x9V ma ktos moze opis jak nawinac nowe uzwojenie wtorne? potrzebuje uzyskac z tego tak z 2x~35V
    szkoda mi kupowac nowy w koncu dalem za niego sporo kasy ;)
  • REKLAMA
  • #2 3753067
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Robota, że można się pociąć...
    Tylko przez kolejne przewlekanie (zwój po zwoju) przez otwór jaki tworzy toroid.
    Maszynowo też tak są nawijane, ale to jest specjalne czółenko z drutem nawojowym...
  • REKLAMA
  • #3 3753114
    the_one
    Poziom 13  
    ok czyli droga przez meke mnie czeka ;) a jak policzyc grubosc nowego drutu? bo ilsoc zwoji(zwojow?) to jak bede rozwijal policze ile przypada na jeden volt i odpowiednio pomnoze.
  • REKLAMA
  • #4 3753140
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Zajmowałem się kiedyś projektowaniem, nawijaniem i progamowaniem nawijarek do toroidów.Oczywiście projektowaniem tych toroidów a nie maszyn.
    Moja rada ? Daj se luz.
    No chyba że masz zbędny drut, trochę cierpliwości, trochę więcej cierpliwości, dużo czasu i samo zaparcia.
    Ale spróbować możesz, sam to kiedyś zrobiłem.
    A jak to zrobić ?
    Zdejmij zew. folię styrofleksową, pierwotne masz na spodzie a wtórne jest na nim więc nie powinieneś nic zepsuć, zmierz napięcie uzwojenia, odwiń ze 3 zwoje wtórnego i zmierz ponownie, albo odwiń całę wtórne i policz zwoje, w ten sposób uzyskach potrzebne dane ( będziesz wiedział ile zwoji przypada na twoje 9v ) potem trochę matematyki i będziesz wiedział ile zwojów potrzebujesz - i do dzieła.
  • REKLAMA
  • #5 3753143
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Grubość drutu wynika z prądu jaki przez niego płynie.
    O projektowaniu transformatorów jest sporo tematów.
    Zadzwoń do firmy produkującej trafa i zapytaj ile przewiniecie będzie kosztować. Dowijałem do toroida 130 zwojów i myślałem, że mnie szlag trafi.
  • #6 3753328
    the_one
    Poziom 13  
    dobra mam 22 zwoje dla 9V czyli ~2.5zwoja na kazdy wolt czyli bede musial nawinac ok 85nowych zwojow :D to jeszcze nie najgozej ;) zaraz sobie policze ile potrzebuje cm na kazdy zwoj

teraz mam nawiniete drutem(na oko musze sowmiarke odzyskac) ok 2mm splecionym trzy razy czyli ok 6mm. jesli przy dwoch takich samych uzwojeniach moc dzieli sie na dwa(dwa razy po 250VA) to teraz mam ok 27,8A docelowo przy 35V spadnie do ok 7A. moge nawijac drutem 1.7mm?

ale mam pomysl! trafo mam nawiniente taka jak by plecionka z 3 drutow na koncach jest polaczone rownolegle. odetne koncowki i podlacze szeregowo tak zeby dzialalo jako jedno uzwojenie! uzyskam wtedy jakies 26V
    kiedys bede mial kase to kupie odpowiedni trafo zeby uzyskac pelna moc wzmacniacza

edit:
    wszystko dziala! mam dokladnie 30V bez obciazenia.
    jak by ktos chcial powtorzyc ten manewr to trzeba uwazac zeby polaczyc odpowiednie druty, calosc musi byc nawinieta w jednym kierunku.
REKLAMA