logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ADS 1400 wystarczy do subbasów 400W 8Ω i gór 200W 8Ω? Jak ustawić moc?

DJdarcco 04 Kwi 2007 21:45 1671 8
REKLAMA
  • #1 3753213
    DJdarcco
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam problem ponieważ kupiłem końćówkę mocy ADS 1400 i do tego jest korektor a mam dwa zestawy kolumn które poprzednio napędzałem dwoma końcówkami Handboxem 800w na subbasy 400watowe 8om i góry 200watow 8om napedzałem ads 800.

poradżcie czy teraz mogę ten zestaw głośników napędzać tę jedną końcówką 1400wat-------

czyli będe miał 700wat na stronę przy 4omach czy te kolumny na górkach nie ucierpią za bardzo i ile muszę mieć odkręconą te końcówkę ADS-a aby nie spalić tych górek?

czy tym korektorem 15-sto pasmowym mogę to jakoś zabezpieczyć?

proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3753505
    dj arq
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    Bardzo prosto - kanał lewy przeznaczamy na doły - przełanczamy go na LO i dajemy powiedzmy 100-150Hz, zapinamy do tego kanału 2 doły równolegle,
    przełącznik trybu pracy dajemy w STEREO
    Kanał prawy w pozycję HI i również dajemy 100-150Hz. zapinamy do tegoż kanału 2 górki również równolegle.
    Z mixera zapinamy dwa kabelki do końcówki. W takim trybie kanał basu daję na max a kanał górki na 5-7 wedle uznania. Oczywiście na mixerze dajemy wszystko w eq na zero. Regulacja dla mnie jest zakończona jezeli dopasujemy ilość dźwięku z górek do dołów. Korektorem jeśli ma 15 kub 31 pasm wycinamy pasmo 30Hz i niższe - tylko w ten sposób możemy odciążyć doły. Natomiast eq nie zabezpieczy w żaden sposób przed uszkodzeniem żadnej kolumny bo nie jest od tego :) Zabezpieczeniem tu mają być diody sygnalizujące przester, twoje oko majace na nie baczenie i ręka na suwaku :) rozsądek przede wszystkim
  • #3 3753816
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3754728
    DJdarcco
    Poziom 11  
    a co zrobić z tym equalizerem między koncówką a mixerem ...?
    z tego co się dowiedziałem to nie może być tak nierówno obciążony,że jeden kanał obsługuje jedną końcówkę a drugi kanał obsługuje inną.....

w proponowanym wyżej przykładzie jeden tor ma obsługiwać moje ssubasy a drugi tor ma obsługiwać górki......czyli jak by nie patrzeż equalizer nie będzie obciązony równo
    (czy to ma jakieś znaczenie)?

no i nie będę miał stereo
  • REKLAMA
  • #5 3754784
    Dj Snake
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    A mi się wydaje, że oczekujesz zbyt wiele od swojego sprzętu. Ciężko jest podłączyć dwa subbasy i dwie nadstawki do końcówki o tylko dwóch wyjściach bez strat na jakości czy stereofonii. Takie rzeczy to tylko w ERZE :D Ale pomysł z podłączeniem dwóch subbasów na jedną strone i dwóch nadstawek na druga jest najbardziej logiczny i możesz go zastosować, pozostaje tylko kwestia ustawień, ale to juz powinieneś sam zrobić ne żywo metodą prób i błędów.
    Pozdrawiam
  • #6 3755312
    dj arq
    Poziom 25  
    dj snake -> bez strat jakości
    Z brakiem stereo to się zgodzę ale gdzie tu strata jakości??
    DJdarcco -> equalizer nie będzie obciązony równo
    nie wiem jak można nierówno obciążyć eq :) nic się nie bój niczego w eq nie spalisz
    A jeśli się uprzesz na stereo to pozostaja tylko zwrotnice, ale nie wiem czy to dobry pomysł...
  • #7 3755912
    DJdarcco
    Poziom 11  
    może ,żle to opisałem

mam mixer reloopa 40 i te dwa subbasy 400 8om i góry 200watt 8 om
    i tak sobie myślę że sprzedam ten korektor czyli equalizer i zostawie adsa 800 na górki a ads 1400 na doły i tak sobie to podepnę.........

dwie końcóweczki to będzą napędzać.........

i poco mi do muzyki dj-owej te eq?

co o tym myslićie?

Dodano po 2 [godziny] 10 [minuty]:

Wpadłem z kolegą na inny pomysł podłączenia tego zestawu w/w

dj mixer ---reloop ----potem equalizer który ma po dwa wyjścia XLR i jack

czyli XLR idą na ADS-a 1400 a jackami podłączam ADS 800 na górki czy to jest dobre rozwiązanie ?

jeszcze jakby ktoś podał jak się lutuje wtyczkę XLR ,żeby sobie zrobić kabelek pomiędzy eq a końcówką na końcu ma być jack......

proszę ekspertów o wypowiedz

pozdrawiam
    Darek
  • #8 3756928
    dj arq
    Poziom 25  
    No jak masz 2 końcówki to po co kombinować...
    Łączenie - 1 canon - masa jack, 2 canon - końcówka jack, 3 canon - ring w jacku.
  • REKLAMA
  • #9 3759156
    DJdarcco
    Poziom 11  
    i po co było kombinować ,jakoś nikt nie wiedział jak to podłączyć......

dla wszystkich co mają te sam problem......

dj mixer z nie go synał XLR-ami do eq a z eq XLR-ami do ADS 1400 i do ADS-800 jackami sygnał i wszystko gra
    jest stereo jest korekcja i moc

i po co kolegdzy było filozofować?

pozdrawiam wszystkich estradowców
    i Wesołych Świąt Życzę

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości napędzenia zestawu głośników subbasowych 400W 8Ω i gór 200W 8Ω jedną końcówką mocy ADS 1400 o mocy 1400W. Proponowane rozwiązanie to wykorzystanie kanału lewego końcówki do subbasów (tryb LO, filtr 100-150Hz) i kanału prawego do gór (tryb HI, filtr 100-150Hz), podłączając po dwa głośniki równolegle do każdego kanału. Zaleca się ustawienie głośności subbasów na maksimum, a gór na poziomie 5-7, regulując balans dźwięku. Korektor 15-pasmowy może służyć do wycinania niskich częstotliwości poniżej 30Hz, co odciąża subbasy, jednak nie zabezpiecza przed uszkodzeniem głośników – do tego potrzebna jest kontrola przesterowania i limiter końcówki. Wzmacniacz ADS 1400 ma wysoką czułość wejścia (0,775V), co powoduje pełne wysterowanie przy ustawieniu na 5, a standardowe miksery podają sygnał +4dBu (1,23V), co może powodować limiter. Dyskutowano też o nierównomiernym obciążeniu korektora przy podziale sygnału na subbasy i górki, jednak nie jest to problemem technicznym. Ostatecznie autor zdecydował się sprzedać korektor i używać dwóch końcówek: ADS 1400 na subbasy i ADS 800 na górki, co zapewnia stereo i odpowiednią moc. Podłączanie sygnału z miksera Reloop 40 do korektora, a następnie do końcówek ADS 1400 (XLR) i ADS 800 (jack) jest prawidłowe. Instrukcje lutowania wtyczek XLR na jack również zostały podane. Podsumowując, lepszym rozwiązaniem jest użycie dwóch końcówek mocy dla subbasów i gór, co zapewnia stereo, korekcję i odpowiednie zabezpieczenie sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA