logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekonwertować plik .avi z XviD i AC3 bez Packed Bitstream?

aqrat 05 Kwi 2007 11:35 6738 16
REKLAMA
  • #1 3754722
    aqrat
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mam film rippowany z DVD do pliku .avi aplikacją Gordian Knot. Skompresowany kodekiem XviD z orginalnym dźwiekiem AC3. Z tym, że mój odtwarzacz DVD nie radzi sobie z funkcją Packed Bitstream i kilkoma innymi, które były zastosowane do kompresji.
    Pytanie jest takie: czy teraz mogę ten film (Znaczy - już skompresowany do .avi) przerobic tak, żeby opcje, których mój odtwarzacz nie obsługuje nie były zastosowane?
    Gordian otwiera zarówno projekty .d2v, jak i gotowe pliki .avi, ale tych ostatnich jakos nie chce obrabiać. Po pierwsze - w otwartym .avi nie widzi ścieżki dźwiękowej AC3, po drugie - po dodaniu pracy do kolejki nie chce rozpocząć kodowania. Próbowałem zmienić wagę pliku z 1.3GB do 700MB, deczko zmniejszyć rozdzielczość i w opcjach XviDa wyłączyć Packet Bitstream - zreszta tylko w drugim przebiegu, bo w pierwszym było niby wyłączone domyślnie. No i jak kazałem mu rozpocząć prace, to sie wyłożył. Może ten kombajn nie umie obrobić gotowego .avi, tylko w takim razie w jakim celu można tam otwierać takie pliki?
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3755100
    tolkien1980
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    O ile film zawiera samo Packed Bitstream, to można go usunąć bez ponownej kompresji programem MPEG-4 Modifier.
    Krótka instrukcja: Klikasz przycisk Browse... i wskazujesz plik *.avi. Czekasz, aż program zakończy analizę pliku, a potem zaznaczasz pole Unpack. Następnie klikasz Save... i podajesz nazwę dla pliku wynikowego. Program zapisuje nowy plik *.avi, który już nie zawiera Packed Bitstream.

Pozostałe opcje możesz usunąć jedynie wykonując ponowną kompresję. Do tego celu proponuję użyć AviReComp. Instrukcję znajdziesz tutaj.
  • #4 3758639
    aqrat
    Poziom 14  
    Dzieki wielkie - mam nowe pole do popisu :-)
    A korzystając jeszcze z okazji: TOLKIEN - nawiązuję do poprzedniej garści wiedzy od Ciebie - podpowiedziałeś mi wcześniej, jakie opcje w konfiguracji XviDa wyłączyć, żeby kino domowe poprawnie odtwarzało pliki .avi. No i teraz kompresuję XviDem z wyłączonym Packed Bitstream, GMC i Quartel Pixel, te niestandardowe matryce kwantyzacji oczywiście tez pomijam (mimo, że często ludzie polecaja ich stosowanie, tylko po co?), ale jednak odtwarzacz jeszcze troszeczkę kuca. Znaczy - jest dużo leiej, niż wcześniej - powiedziałbym: jakość obrazu wręcz doskonała, tylko zauważyłem, że przy takich bardziej dynamicznych ujęciach filmów tak jakby miejscowo nie radził sobie z tą właśnie dynamiką - taka specyficzna pixeloza się czasem robi, takie kwadraty, jak podczas odtwarzania na mocno zmulonym komputerze. Może jeszcze coś tam wyłączyć? Bo przy zastosowaniu DivXa 5 z wyłączoną Rekalkulacją Bitrate i wartością Output Video Bitstream ustawioną na minimum jest idealnie - zero jakichkolwiek zacięć. No ale to DivX, a sądząc po statystyce chyba XviD jest w czymś tam lepszy, bo jednak większość filmów jest kompresowana XviDem. I co ciekawe - tylko te, które ja osobiście rippuję troche mi kucają. A w tych, które się gdzieś tam pożycza jest zasadniczo wszystko ok. Myślałem, żeby od siebie wywalic tego najnowszego XviDa (1.1.2) i zainstalować jakies wcześniejse wersje - wtedy chyba Gordian Knot zastosuje tą, która jest zainstalowana? Mam instalki wersji 1.0.1 i XviD MPEG 4 - to chyba ta najstarsza. Myślisz, że to może rozwiązac problem?
    Z góry - jak zwykle - dzieki za odpowiedź.
  • #5 3762249
    aqrat
    Poziom 14  
    No i jednak pudło... AviReComp - bardzo ciekawa aplikacja, ale niewiele pomogła. Znaczy - walczyła z filmem prawie 16 godzin, waga pliku jak najbardziej - zmniejszona o połowę, jakies logo na próbę dodane, napisy zrobione, ale nic poza tym. Nie dość, że mój odtwarzacz wciąż nawet nie chce ruszyć tego pliku, to jeszcze w Avi ReComp nie mogę znaleźć - gdzie moge te poszczególne opcje wyłączać. Tak, jak wcześniej - na komputerku bez żadnego problemu, a kino domowe poddaje się bez śladu walki.
  • REKLAMA
  • #6 3763804
    tolkien1980
    Poziom 18  
    Cytat:
    tylko zauważyłem, że przy takich bardziej dynamicznych ujęciach filmów tak jakby miejscowo nie radził sobie z tą właśnie dynamiką - taka specyficzna pixeloza się czasem robi, takie kwadraty, jak podczas odtwarzania na mocno zmulonym komputerze.

Duży bitrate w scenach dynamicznych faktycznie może wpływać na niewłaściwy odbiór w stacjonarnych odtwarzaczach DVD. Proponuję kodując XviD-em ustawić profil Advanced Simple @ L4, a nawet Advanced Simple @ L3.
  • #7 3764872
    aqrat
    Poziom 14  
    No spróbuję - dzięki. Dotąd wogóle nie zmieniałem profili zakładając, że domyślny bedzie najbardziej uniwersalny. A jesli chodzi o ten film obrobiony Avi ReCompem - nie masz pomysłu, co mu tam jeszcze mogę zrobić, żeby wogóle odtwarzacz zechciał go ruszyć?
  • #8 3764982
    tolkien1980
    Poziom 18  
    Wczytaj plik do Gspot-a i zrób zrzut ekranu - zobaczymy co tam w nim siedzi i co ewentualnie moźna poprawić.
    Mozna jeszcze... ale dobra, na razie zrzut. Potem pomyślimy.
  • #9 3767103
    aqrat
    Poziom 14  
    Proszę - tyle pokazał GSpot:

W Container poniżej jest:
    Video: 432MB (61,90%)
    Audio: 260MB (37,34%)
    AVI Overhead: 5,30MB (0,76%)

No i nie bardzo wiem, gdzie tu się doszukać informacji o ewentualnym zastosowaniu GMC, Packed Bitstream itd. To jest ten nowy plik - ze źródłowego zrobionego Gordian Knotem z orginalnej płyty DVD w Avi ReComp zredukowana waga z 1,3GB do 700MB i dodane logo - w zakładce USTAWIENIA nic nie zmieniałem, czyli priorytet był niski, tryb Turbo, wyłączenie B-VOPs, pokazuj status XviD - to wszystko niezaznaczone. Teoretycznie miał być przystosowany do odczytu w kinie domowym (LG LH-T6340 po aktualizacji softu w serwisie), ale nie czyta. Widzi plik, nazwę, typ i po wciśnięciu PLAY mruga i dalej pokazuje to samo, czyli nazwę pliku. Może to chodzi o ten B-VOPs? Powinienem to zaznaczyć? Czy może jeszcze ta zaawansowana edycja skryptu avs?

Dzieki i pozdrawiam. I spokojnej reszty świąt życzę :-)

Dodano po 30 [minuty]:

Jeszcze wypadałoby dodać, że widziałem ten wers "DivX Style packed bitstream Avi" - może to oznaczać, że jednak ta opcja w pliku pozostała. Ale sugerowanym przez Ciebie MPEG4 Modifier jeszcze nie spróbowałem tego usunąć, bo do uruchomienia tego programu musze podobno miec zainstalowane jakieś .NET Framework, a z tym mam taki mały problem, bo znalazłem wersję dla Windy z drugim servicepackiem, a mam pierwszy...
  • #10 3768740
    tolkien1980
    Poziom 18  
    wers "DivX Style packed bitstream Avi" świadczy o tym, że ta opcja została zastosowana. Dodatkowo świadczy o tym świecąca ikonka PB. Dlatego użyj MPEG-4 Modifier.
    NET Frameworka próbowałeś instalować? W tym linku znajdziesz wymagane ewentualne dodatkowe oprogramowanie. Choć miałem system XP bez żadnego service packa i instalował się bez problemu.
    A gdyby to nic nie dało to przyda się instalacja Windows XP Service Pack 2
  • #11 3773751
    aqrat
    Poziom 14  
    No przyznam szczerze, że teraz już zupełnie zgłupiałem...
    TOLKIEN - pomocy, bo zaczynam wątpić w skuteczność i logikę myślenia!
    Zainstalowałem MPEG4 Modifier v1.44 (Jednak konieczny był Service Pack 2, żeby NET Framework 3.0 się zainstalował - swoją drogą: co to za kobyła - ten Framework?! Instalował się z godzinę czasu!), przepuściłem przez niego te problematyczne filmy zgodnie z Twoją instrukcją i efekty są takie:
    Pierwszy film:
    - przed MPEG4 Modifier GSpot pokazał:
    ...i mój odtwarzacz tego nie rusza. Po wciśnięciu PLAY mruga i dalej pokazuje nazwę pliku.
    - po MPEG4 Modifier GSpot pokazał:
    ...czyli teoretycznie już nie ma Packed Bitstream, ale moje DVD dalej go nie rusza! Reaguje dokładnie tak samo.
    Następny film:
    - przed MPEG4 Modifier GSpot pokazał:
    ...czyli niby Packet Bitstream nie było zastosowane, ale odtwarzacz się wyłożył bez walki. Nie ruszył tego.
    - po MPEG4 Modifier GSpot pokazał:
    ...czyli jeśli mnie wzrok nie myli - to samo, ale teraz już DVD odtwarza to bez najmniejszego problemu!
    Tu chyba gdzieś jest to niewiadome COŚ, z czym to moje LG sobie nie radzi. I wydaje mi się, że chyba jednak nie jest to kwestia Packed Bitstream, bo w kolejnym pliku GSpot pokazał, że jest zastosowane:
    ...i ten odtwarza, tylko jak wczesniej Ci wspominałem - troche momentami sie zacina. A w kolejnym:
    ...też pokazuje, że jest i ten idzie idealnie!
    Już zgłupiałem zupełnie... Jeśli jeszcze pozostała Ci krztyna cierpliwości do tych moich zapytań, to byłbym mocno wdzięczny za pomoc. Jak dotąd doszedłem do tego, że filmy należy rippować Gordianem używając DivXa 5 z wyłączoną rekalkulacją bitrate i Output Video Bitstream ustawionym na minimum, albo już zastosować DivX 3 (który stanowczo odradzasz), bo wiem, że wtedy ten mój odtwarzacz sobie z nimi poradzi. No ale to wciąż jednak nie jest XviD, który podobno z jakichś tam względów ma być lepszy...
    Z góry dzięki - jak zwykle za odpowiedź i cierpliwość :-)
  • #12 3774084
    tolkien1980
    Poziom 18  
    OK. Pomyślmy.

Pierwsze dwa zrzuty to jeden film, który nie rusza nawet po zastosowaniu MPEG-4 Modifier. Otóż odtwarzacz Ci ich nie ruszy ze względu na rozdzielczość. Zauważ, że szerokość kadru wynosi 800 pikseli. A to już jest niezgodne ze specyfikacją TV, DVD itp. Odtwarzacz nie przyjmie pliku, którego rozdzielczość w poziomie przekracza 720 pikseli, a to dlatego, że materiał taki już zaliczany jest do rozdzielczości HDTV, co prawda nie pełnej, ale jest. Niestety w przypadku tego filmu wymagana jest ponowna kompresja za pomocą kodeka XviD i zmiana rozdzielczości do nie większej niż 720.

Ostatni plik idzie idealnie choć jak widzisz zakodowany jest XviD-em i właśnie tym, którym ja zawsze polecam. Stabilna wersja 1.1.2.
    Do reszty prawdę mówiąc nie ma za bardzo się do czego przyczepić. Tzn. pomijam szczegóły, że kodek nie taki jak powinien czy "interliving audio/video" nie taki jak powinien, choć jeden plik odtwarza, jeden nie, jeden się zacina... i nie mam pojęcia czemu.

Ale mam dla Ciebie jeszcze jedno ekstremalne rozwiązanie, które kiedyś opracowałem razem z kg2000. Mianowicie do pracy zaprzęgniesz jeszcze jeden program: Avi-Mux GUI.
    Postępuj z plikiem avi tak jak jest to w tej instrukcji. Jak to nie pomoże, to szczerze się przyznam - nie wiem. Ale ewentualne zrzuty z Gspot możesz dalej dołączać. Gdzieś musi być element wspólny.
  • #13 3777036
    aqrat
    Poziom 14  
    Kurde - takie oczywiste i takie proste!!! Mam na myśli przypadek pierwszy, w którym film nie ruszał ze względu na rozdzielczość. Takich głębokich problemów sie doszukiwałem, że nie wpadłem na to, żeby sprawdzić, jaką maksymalnie rozdzielczość odtworzy zwykłe DVD. To już teraz wiem, dlaczego większość filmów ma 720 maks. A zastanawiałem się, dlaczego tak mało, jeśli przy większej błąd aspektu i Bity/Piksel-klatka były do przyjęcia :-)
    A w przypadku tego drugiego, to różnica tylko w tym, że przed przepuszczeniem przez MPEG4 Modifier GSpot widział tam obróbkę pliku Nandubem. A coś tak mi się mgliście kojaży, że jak był problem z filmem, to właśnie często był Nandub, a nie Virtualdub. Sam osobiście Nanduba nigdy nie używałem - zawsze dzieliłem duże .avi Virtualdubem i tak samo Gordian do obróbki chyba zawsze mi stosował Virtualduba. Na dobrą sprawę nawet nie wiem, do czego służy Nandub, ale jednak wydaje mi się, że mój odtwarzacz jakoś go nie lubi...
    Czyli teraz przede mna próba zastosoawania XviDa 1.1.2 z poprawną rozdzielczością i wyłączonymi tymi trzema opcjami, bo jednak jak spojżałem na te materiały dotyczące Avi-Mux GUI, to chyba jeszcze znacznie za krótki na to jestem.
  • #14 3778183
    tolkien1980
    Poziom 18  
    aqrat napisał:
    przed przepuszczeniem przez MPEG4 Modifier GSpot widział tam obróbkę pliku Nandubem. A coś tak mi się mgliście kojaży, że jak był problem z filmem, to właśnie często był Nandub, a nie Virtualdub. Sam osobiście Nanduba nigdy nie używałem - zawsze dzieliłem duże .avi Virtualdubem i tak samo Gordian do obróbki chyba zawsze mi stosował Virtualduba. Na dobrą sprawę nawet nie wiem, do czego służy Nandub, ale jednak wydaje mi się, że mój odtwarzacz jakoś go nie lubi...

NunDub to brat bliźniak VirtualDuba. Łączyło je bardzo wiele, nawet sam interfejs był identyczny. Generalnie Nandub powstał z myślą o wsparciu kompresji SBC - protoplasty dzisiejszej kompresji dwuprzebiegowej. Dziś o tym programie już prawie nikt nie pamięta, ale jeszcze możesz poczytać o nim tu i ówdzie. W ramach ciekawostki proponuję lekturę: Instrukcja kompresji SBC w programie Nandub.

aqrat napisał:
    Czyli teraz przede mna próba zastosoawania XviDa 1.1.2 z poprawną rozdzielczością i wyłączonymi tymi trzema opcjami, bo jednak jak spojżałem na te materiały dotyczące Avi-Mux GUI, to chyba jeszcze znacznie za krótki na to jestem.

Jeśli miałbym coś zasugerować, to wolałbym jednak żebyś na początku spróbował z AviMux GUI. Tak na prawdę cała operacja nie trwa długo. To tylko przepisanie pliku. A nóż się uda i cała ta konwersja a wykorzystaniem Xvid-a nie będzie potrzebna.

Poza tym tak sobie rozmyślałem, że to może być kwestia techniczna, tzn. rodzaj wykorzystanego nośnika lub prędkość nagrywania. Ale pewnie do tego typu testów wykorzystujesz CD-RW więc ten element można pominąć.
    Inna sprawa - spotykałem się z przypadkami, gdy pliki tworzone przez Nandub-a sprawiały problem, ale nie było to związane bezpośrednio z odtwarzaczami stacjonarnymi. Ale gdyby, to w takim przypadku przepisanie pliku w VirtualDub w opcji Direct Stream Copy dla Video rozwiązało by problem. Choć na potrzeby stacjonarek proponowałbym AviMux GUI.

Właściwie na razie to tyle. Zobaczymy jakie efekty osiągniesz za pomocą kompresji Xvid'em i mam nadzieję za pomocą przepisania w AviMux GUI.
  • #15 3807639
    aqrat
    Poziom 14  
    No oczywiście ten pierwszy film p zmniejszeniu rozdzielczości idzie, jak burza. Taki cos tylko mu się zrobiło, że troche obcina po bokach przy odtwarzaniu na stacjonarnym - logo sobie wkleiłem i po tym poznałem, bo inaczej pewnie bym nie zauważył. Ale podejżewam, że to kwestia odtwarzacza lub telewizora. Bo na komputerze w trybie pełnoekranowym widać wszystko i zasadniczo mało to przeszkadza. Zastanawiam się tylko, po co kompresować na dwie płyty, czy czasem nawet więcej, skoro ten film w pierwszej wersji (tej z za dużą rozdzielczością i tymi opcjami, których stacjonarny nie łykał) ważył chyba 1,3GB, a przy okazji zmiany rozdzielczości zgniotłem go do 650MB - tak z ciekawości, żeby zobaczyć, ile straci na jakości. Dźwięk oczywiście zostawiłem AC3 i 6 kanałów. No i rezultat jest taki, że na moje mało wprawne co prawda oko różnicy NIE MA ABSOLUTNIE ŻADNEJ! No idealna jakość! Dzięki za pomoc - jak zrobię coś z tym AviMux GUI, to napiszę o efektach.
  • #16 3807927
    gacekm
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Odtwarzacze stacjonarne powinne sobie radzić z odtwarzaniem filmów o rozdzielczości w poziomie większej niż 720 warunkiem jednak jest odpowiednio niższa rozdzielczość pionowa tak, by układ dekodujący poradził sobie z przerobieniem materiału. Możliwe też, że bitrate, z powodu upychania filmu na jedną płytę z dźwiękiem AC3, przy dużej rozdzielczości jest zbyt niskie i tym samym wymaga od odtwarzacza większej mocy. Polecam więc dla filmów jednopłytkowych stosowanie mniejszych od 640 rozdzielczości, automatycznie dopasować ją, po tescie kompresowalności, potrafi AutoGK. Większe zaś rozdziałki możesz użyć do filmów gdzie jest mało ruchu lub występuje dużo jednolitych pól (animowane) lub z dużą ilością scen ciemnych.
  • REKLAMA
  • #17 3807960
    aqrat
    Poziom 14  
    A widzisz - więc teraz już widzę konkretne zastosowanie testu kompresowalności. Bo robiłem ten test kilka razy, tyle że w tym dużym kombajnie GK - nie Auto. Ale na moim nędznym Duronie 700 strasznie długo to trwało i zasadniczo nie bardzo wiedziałem, co mi to daje. Całkiem możliwe, że proporcje były nie takie, jak trzeba, bo raczej nie zwracałem na to uwagi - tylko zmieniałem rozdzielczość i automatycznie przycinałem obraz - znaczy te ciemne pasy na dole i górze. Zwykle format był ustawiony na 16:9 i myślałem, że to powinno wystarczyć. A ten film, o którym mówiłem - owszem, tak raczej w ciemnych odcieniach zachowany. Ale jednak po dwukrotnym zmniejszeniu wagi i wywaleniu tych wszystkich dopalaczy typu GMC, czy Packed Bitstream spodziewałem sie znacznego pogorszenia jakości. A tam jakby sie nic nie zmieniło.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu odtwarzania plików .avi skompresowanych kodekiem XviD z dźwiękiem AC3, które zawierają funkcję Packed Bitstream oraz inne zaawansowane opcje kompresji nieobsługiwane przez niektóre stacjonarne odtwarzacze DVD. Użytkownik próbował modyfikować pliki za pomocą Gordian Knot, AviReComp oraz MPEG-4 Modifier, aby usunąć Packed Bitstream bez ponownej kompresji. MPEG-4 Modifier pozwala na usunięcie Packed Bitstream bez rekompresji, natomiast pozostałe opcje wymagają ponownej kompresji, np. AviReComp. Problemem okazała się także zbyt duża rozdzielczość pozioma (800 pikseli), przekraczająca standardowe 720 pikseli, co powoduje odrzucenie pliku przez odtwarzacz. Zalecane jest stosowanie profilu XviD Advanced Simple @ L3 lub L4 oraz zmniejszenie rozdzielczości do maksymalnie 720 pikseli szerokości. Dodatkowo wskazano, że kodek Nandub może powodować problemy z kompatybilnością, a lepsze efekty daje VirtualDub lub AviMux GUI do prostego przepakowania pliku. Test kompresowalności i odpowiednie ustawienia bitrate oraz wyłączenie funkcji takich jak GMC, Packed Bitstream i niestandardowe matryce kwantyzacji poprawiają kompatybilność i jakość odtwarzania. Dźwięk AC3 6-kanałowy można pozostawić bez zmian. Wskazano również konieczność instalacji .NET Framework 3.0 i Windows XP Service Pack 2 dla działania MPEG-4 Modifier. Ostatecznie zmniejszenie rozdzielczości i usunięcie Packed Bitstream pozwoliło na poprawne odtwarzanie plików na odtwarzaczu LG LH-T6340 po aktualizacji oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA