logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z analizą wzmacniacza do ultradżwięków...?

Mariusz.g 05 Kwi 2007 13:07 1311 2
REKLAMA
  • #1 3755060
    Mariusz.g
    Poziom 12  
    Użyłem z Praktycznego elektronika (lipiec 97) wzmacniacz do odbiornika ultradźwięków do zbudowania dalmierza. No i średnio mi działa .
    zacząłem go analizować w spice i jest kilka rzeczy które nie rozumiem ?

Zamieszcze niżej schemat i ten sam schemat w pliku .sch i moją wersje tego jak to działa.

Proszę o pomoc w analizie wzmacniacza tego schematu.

Problem z analizą wzmacniacza do ultradżwięków...?

Z tego co rozumiem jest tu wzmacniacz ze sztuczną masą bo nie ma symetrycznego zasilania. I z tego co mi sie udało zauważyć to ta sztuczna masa nie działa dla pierwszego WO jak jest rezystor R4 (220k) i na wyjściu tego pierwszego stopnia sygnał wogóle nie jest wzmacniany. To po co ten rezystor i czy jak on tam jest czy ten wzmacniacz spełania jakąś role.

I jak analizuje charakterystyke wzmocnienia to sie okazuje że zaczyna ona opadać czemu ona opada ? Ja na tym schemacie widzę tylko filtry górnoprzepustowe.
    Załączniki:
    • schemat.zip (2.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3755353
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 887
    Wygląda na to ze pierwszy wzmacniacz jest nasycony.
    przez obecnosć R4. Wiec usuń R4. I wtedy wzmocnienie dla składowej stałej będzie równe 1 i układ będzie działał.
    A częstotliwość opad bo we wzmacniaczu operacyjnym są filtry dolnoprzepustowe.
    A w jaki to było numerze PE bo na pewno nie w lipcowym z 97.

Ps. Znalazłem jest to w PE. 7/96
    I autor sie myli bo wzmocnienie dla składowej stałej jest większe od dwóch
    a dokładnie to Ku=1+(R43/R44)=1+(390/220)=1+1.78=2.78V/V
    Co dla napięcia stałego równego 3V na wejsciu nieodwracającym biedzie odpowiadać 8.3V na wyjściu. czyli wzmacniacz będzie nasycony lub znajdzie sie na granicy nasycenia.
  • Pomocny post
    #3 3755901
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA