logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra WS-303 - cicho gra, brak wzmacniania po podłączeniu do potencjometru

mateusz011 17 Lut 2008 00:55 2923 11
REKLAMA
  • #1 4813196
    mateusz011
    Poziom 10  
    Zgodnie z tym co przeczytałem w innych postach spróbowałem podłączyć sygnał bezpośrednio do potencjometru, żeby sprawdzić czy problem leży w przedwzmacniaczu czy w końcówkach.
    Otóż, po takim podłączeniu sygnał był niewiele, allbo wcale nie mocniejszy niż sygnał źródła, poza tym wzmacnianie był słychać przez pierwsze 3-4 kreski skali, potem aż do maxa sygnał był już stały.
    Przy podłączeniu źródła normalnie wzmacniacz gra cicho, zaczyna być cos słychać dopiero od około 3 kreski, ale wzmacnianie słychać aż do końca skali.
    Czy to znaczy że siadły końcówki mocy?
  • REKLAMA
  • #2 4813212
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2314
    Przeniosłem z: Audio!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 4813340
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam. Najpierw zaopatrz się w schemat i dokonaj pomiaru prawidłowości napięć zasilacza.Następnie o ile masz oscyloskop to po podaniu sygnału sprawdz jak się zachowuje-gdzie ginie.Końcówki sprawdż i podmień bo faktycznie miałem przypadek,że pod napięciem przywierały.pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 4813528
    mateusz011
    Poziom 10  
    Przez podmianę końcówek mam rozumieć podmianę tranzystorów mocy i sterujących, tak? Jak sa oznaczone na schemacie tranzystory sterujące? Bo o ile KD503 mocy widać wyraźnie, to zupełnie nie wiem które to sa sterujące..
  • REKLAMA
  • #5 4817815
    krystian59
    Poziom 12  
    prawdpodobnie sterujace w tym wzmaku to BD 139 i BD 140 i sprawdz na róznicowce tez tranzystorki :)
  • #6 4817837
    PLEXI
    Poziom 25  
    Ocena: 113
    Spokojnie, każecie już wymieniać tranzystory, a kolega który załoył temat, to nawet ich nie zmierzył.
    Nie działaj tak pochopnie!
    Sprawdź napięcie zasilania tranzystorów mocy.
  • #7 4818701
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Zmieniałeś źródło sygnału? Może to jego wina?
  • #8 4819547
    mateusz011
    Poziom 10  
    jasne, zmiana źródła to była jedna z pierwszych rzeczy jakie zrobiłem... A możecie mi wyjaśnić w jaki sposób sprawdzić zasilanie tranzystorów? Na wyjściu z transformatora? Powinno być 80V?

przyjrzałem się dokładniej płytkom sterującym, sa międz nimi spore różnice. A wzmacniacz gra równo na obydwu kanałach... Nie z pełną mocą ale gra. Ze schematu wynika że płytki powinny być identyczne.

Zamieszczam zdjęcia obu płytek. Mam problem ze znalezieniem na schemacie elementów C114, C142, C132, R174, R175. Te dwa pierwsze kondensatory są na jednej płytce, na drugiej w miejscu obok nich są diody D101 i D102, których brak na płytce z kondensatorami.... C132 jest na obydwu płytkach, to jeden z tych trzech. Czy ktoś dysponuje może jakims czytelniejszym schematem niż ten z elektrody? Na tamtym nijak nie widać oznaczeń
    Unitra WS-303 - cicho gra, brak wzmacniania po podłączeniu do potencjometru

Czy przycisk "Załaduj zdjęcie" jest niewidoczny? https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    Poprawiłem. [Mirek Z.]
  • #9 4822270
    mateusz011
    Poziom 10  
    Aha, tranzystory mocy i sterujące są z ws 503. Tzn, takie jakie są na schemacie 503.
  • #10 4822594
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Nie wydaje się by powodem usterki były tranzystory mocy czy sterujące. Podłączyłeś sygnał bezpośrednio na końcówkę i twierdzisz że gra cicho. Zależy co do kogo jest cicho? Wiadomo że nie będzie nigdy grać tak jak z przedwzmacniaczem! Może jednak problem jest z układem przedwzmacniacza? Zasilanie jego 24V jest? Zasilanie końcówki to symetryczne coś ok.+/- 30V- jest?
  • #11 4823413
    mateusz011
    Poziom 10  
    Zależy.. Dla mnie cicho po podpięciu do wzmacniacza to tak jak sygnał źródła. Różnego źródła.
    Zasilanie jest ok.
    A co z tymi płytkami? Jesli chciałbym doprowadzić je do stanu ze schematu, to elementy których na nim nie ma mam po prostu wylutować i zostawić puste miejsce? Chodzi o ten jeden kondensator i dwa rezystory... (kondensator jest na obu płytkach, rezystory na jednej tylko)
  • REKLAMA
  • #12 4823446
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    mateusz011 napisał:
    Zależy.. Dla mnie cicho po podpięciu do wzmacniacza to tak jak sygnał źródła. Różnego źródła.
    Co to znaczy?
    Cytat:

A co z tymi płytkami?
    Płytki to nie wiem dlaczego masz dwie różne.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej wzmacniacza Unitra WS-303 poruszono problem cichej pracy urządzenia oraz braku wzmacniania po podłączeniu sygnału bezpośrednio do potencjometru. Autor testował sygnał na potencjometrze, zauważając, że wzmacnianie jest słyszalne tylko na niskich poziomach skali, a dalej sygnał pozostaje stały i cichy, co sugeruje możliwe uszkodzenie końcówek mocy. Wskazano konieczność sprawdzenia schematu, pomiaru napięć zasilania, zwłaszcza symetrycznego zasilania końcówek (+/- 30V) oraz zasilania przedwzmacniacza (24V). Zalecano także kontrolę tranzystorów mocy (KD503) i sterujących (prawdopodobnie BD139 i BD140) oraz ich ewentualną wymianę po dokładnych pomiarach. Poruszono problem różnic w budowie płytek sterujących obu kanałów, gdzie na jednej z nich występują elementy (kondensatory, rezystory) nieobecne na drugiej, co budzi wątpliwości co do zgodności z oryginalnym schematem. Autor pytał o identyfikację tranzystorów sterujących na schemacie oraz o możliwość usunięcia elementów niezgodnych ze schematem. Podkreślono, że różnice w płytkach mogą być przyczyną problemów, a także zwrócono uwagę, że ciche granie po podłączeniu sygnału bezpośrednio do końcówek może wskazywać na uszkodzenie przedwzmacniacza lub końcówek mocy. Wskazano na potrzebę dokładnej diagnostyki napięć i sygnałów za pomocą oscyloskopu oraz pomiarów na różnicówce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA