logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AvrProg - błąd przy prubie wgrania firmware do JTAGICE

marenc 05 Kwi 2007 14:20 1691 10
REKLAMA
  • #1 3755354
    marenc
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Witam, właśnie złożyłem(na płytce stykowej) pierwszy w życiu JTAG ICE. Wgrałem bootload'era moją starą repliką STK500 i układ reaguje. Do dalszego wgrania oprogramowania do JTAG'a muszę uruchomić program AvrProg, ale podczas jego uruchamiania ukazuje mi się okno:
    Cytat:
    ---------------------------
    AvrProg
    No supported board found!
    AVRprog version 1.40
    OK
    Pytanie ... co mam zrobić, aby uporać się z tym problemem? Ściągnąłem inną wersję AvrProg'a, ale komunikat jest ten sam z różnicą, że version 1.3x.

JTAGICE jest wykonany zgodnie z informacjami umieszczonymi na stornonie http://liku.sdfpau.org/artykuly.php?a=avrjtag Nie mam podpiętego innego układu docelowego poza tym ze schematu.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3755406
    kris_gor
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Ten typ tak ma ;-(. Najnowsze avrstudio tak się zachowuje. Trzeba by znaleźć stare wydanie bo z tego co kojarzę to nie było problemu.
  • REKLAMA
  • #3 3755471
    marenc
    Poziom 24  
    To może ktoś ma działający ten plik?
  • #4 3755556
    kris_gor
    Poziom 17  
    mariuszlorenc napisał:
    To może ktoś ma działający ten plik?

Może się nada.
    Załączniki:
    • AVR_JTAG.zip (14.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 3755611
    marenc
    Poziom 24  
    Nie działa, a co do tego linku to już jeden kolega skomentował, że dany wkład nie działa.
  • #7 3755686
    kris_gor
    Poziom 17  
    mariuszlorenc napisał:
    Nie działa, a co do tego linku to już jeden kolega skomentował, że dany wkład nie działa.

No cóż, odpowiem jak każdy informatyk ;-) U mnie działa...
  • #8 3755765
    marenc
    Poziom 24  
    Ale po wgraniu tego do ATmega16 możesz się podłączyć w AVR Studio jako JTAGICE?
  • #10 3756142
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Wydaje mi się, że kolega nie przełączył zworki w pozycję 1-2. Wtedy, faktycznie interfejs nie jest wykrywany.
  • #11 3756510
    marenc
    Poziom 24  
    Zwora jest dobrze przełączona, bo gdy łącze z terminalem to mi odpowiada.

_Matik_ - możesz zrobić zrzut do HEX pamięci Twojego JTAG'a, bo ten bootload'er mi nie chce działać z 4.13, a nie chce downgrade'ować programu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy błędu podczas próby wgrania firmware do samodzielnie zbudowanego interfejsu JTAGICE za pomocą programu AvrProg. Użytkownik zainstalował bootloader z repliki STK500 i układ reaguje, jednak AvrProg (również w wersji 1.3x) wyświetla komunikat błędu przy uruchomieniu. JTAGICE został wykonany zgodnie z dokumentacją z http://liku.sdfpau.org/artykuly.php?a=avrjtag, bez podłączonego innego układu docelowego. W dyskusji pojawiła się sugestia, że problem może wynikać z wersji AvrProg lub AVR Studio, które w nowszych wydaniach mogą nie obsługiwać poprawnie tego typu interfejsu. Zalecane jest użycie starszej wersji oprogramowania, np. AVR Studio do wersji 4.12 SP2, oraz upewnienie się, że układ jest podłączony do jednego z pierwszych portów COM, co ma znaczenie przy użyciu konwertera USB-COM. Sprawdzono również poprawność przełączenia zworek na interfejsie JTAGICE, które jest konieczne do jego wykrycia. Wskazano także na możliwość problemów z bootloaderem, który może nie działać z wersją 4.13 AVR Studio, co sugeruje potrzebę uzyskania dumpu pamięci HEX działającego JTAGICE lub downgrade oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA