logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak używać pilota z IrDA na ASUS A3800G bez portu COM?

miszko 07 Kwi 2007 13:01 3965 8
REKLAMA
  • #1 3762513
    miszko
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Witam,

Szukałem już co nie co na ten temat (przez google też), ale wszystkie porady jak sobie poradzić z podczerwienią prowadzą do modułów IrDA podłączanych do portu COM.

Mam notebooka (ASUS A3800G), w Menadżerze urządzeń mam "Wbudowane urządzenie podczerwieni", jednak przy wpisie z jakiego portu korzysta widnieje info: "Port wewnętrzny". Adres wejścia/wyjścia 2F8/2FF czyli adresy jak od portów COM.

Próbowalem odpalić różne programy, jednak albo nie widzą one pilota (IrDA Remote Controller odwołuje się bezpośrednio pod dany adres 2F8), albo zwracają błąd otwarcia portu COM.

Próbowałem coś zdziałąć Griderem, ale on też doczepia się, że nie może otworzyć portu COM. Można tam dodawać różne pluginy, może jakiś konkretny ściągnąć?

Thx za wszelkie porady.
  • REKLAMA
  • #2 3763030
    netserfer
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    I niestety tak jest że podczerwień w pilocie nie całkiem = irDA do przesyłania danych. Było wiele takich postów i jak sam napisałeś wszystko prowadzi do zrobienia odbiornika od podstaw na com lub usb a potem grider z odpowiednią wtyczką
  • #3 3763465
    miszko83
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Ale w notebooku mam nadajnik-odbiornik. Z komórkami czy innymi laptopami bez problemów mogę się komunikować.

Próbowałem też korzystać z Ir2COMM, jednak nadal bez efektów. Zaś program IrDA Remote Controller jak w helpie jego piszą, właśnie został przystosowany do takiego typu sytucji czyli wbudowanych portów IrDA lub takich które się podłącza bezpośrednio pod płytę w komputerach stacjonarnych

Mam wierzę i TV Sony, jednak obydwa piloty od tych urządzeń nie są widziane.
    Z jakich pilotów korzystacie, jeżeli już komuś to działa i ma irdę na COM?
  • REKLAMA
  • #4 3763564
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    miszko83 - najpier zacznij rozróżniac pojęcia podczerwien-IR od pojęcia IRDA. To, ze IRDA korzysta z podczerwieni nie oznacza, ze mozna uzyc tego jako odbiornik podczerwieni.

Próbowales karte wifi użyc jako radia FM? Przeciez i tu, i tu jest radio, nie?
  • #5 3763696
    miszko83
    Poziom 18  
    Wiem, że IrDA to system przesyłu danych za pomocą podczerwieni, ale dlaczego (w domyśle diód) nie można tego użyć jako odbiornika podczerwieni. Przecież operują na podobnym zakresie fal (IrDA 780-900nm, podczerwień do 780nm - 1mm).

Bardziej zastanawia mnie czy nie użyć innego pilota, możliwe, że te które mam nie współpracują z tymi programami które posiadam.

@Platon, tak więc poszukaj w internecie o pilota TV i IrDA, jest to do wykonania. Po to moje zapytanie, może ktoś ma konstruktywne porady.
  • REKLAMA
  • #6 3763732
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    miszko83 - a dlaczego nie mozna za pomoca wifi komunikowac sie z bluetooth? Przeciez to podobny zakres fal? 2.4GHz? Na takiej samej zasadzie ty chcesz pilota uzyc z IRDA. IRDA z odebranego sygnalu formuje ramki zgodne ze standardem, a do pilots trzeba cos analogicznego do cyfrowego analizatora sygnalow, ktory nie bedzie dodawal nic od siebie.
  • #7 3763787
    miszko83
    Poziom 18  
    Ale ja nie chcę się komunikować z pilotem poprzez standard IrDA tylko wykorzystać diody do odbioru sygnału z pilota. Możliwe, że te piloty które posiadam są złe, gdyż program z którego korzystam działa na zasadzie kodowania RC5 i stąd problem. Philips bodajże korzysta z tego kodowania, może ktoś ma pilot od philipsa i używa gridera lub tego wyżej wymienionego programu?
  • REKLAMA
  • #9 3768744
    netserfer
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Właśnie czemu moje wifi nie obsługuje bluetooth? ;p

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu wykorzystania wbudowanego modułu IrDA w notebooku ASUS A3800G do odbioru sygnału z pilota na podczerwień bez fizycznego portu COM. Wbudowane urządzenie podczerwieni jest widoczne jako "Port wewnętrzny" z adresem wejścia/wyjścia odpowiadającym portom COM (2F8/2FF), jednak standardowe programy do obsługi pilotów IrDA (np. IrDA Remote Controller, Ir2COMM, Grider) nie potrafią otworzyć tego portu lub rozpoznać sygnału pilota. Podkreślono różnicę między podczerwienią (IR) a standardem IrDA, który służy do transmisji danych i formatuje sygnał w ramki zgodne ze standardem, co nie odpowiada sygnałowi z typowego pilota na podczerwień. Próby użycia pilotów różnych marek (w tym Philips i Sony) nie przyniosły efektu, co może wynikać z różnic w kodowaniu sygnału (np. RC5). Wskazano, że do odbioru sygnału z pilota IR potrzebny jest dedykowany odbiornik i odpowiedni analizator sygnału, a nie standardowy port IrDA. Podano linki do artykułów i forów dotyczących tematu, sugerując konieczność stosowania zewnętrznych modułów IrDA podłączanych do portu COM lub USB oraz odpowiednich wtyczek do oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA