logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do sterowania PC przez irdę i pilota polecacie?

rynek88 04 Sie 2007 14:02 10853 13
REKLAMA
  • #1 4145253
    rynek88
    Poziom 10  
    Potrzebuje programu który umożliwi mi sterowanie komputerem za pomocą pilota przez irde. Bo słyszałem ze jest coś takiego:) jak ktoś by wiedział coś o tym to bardzo proszę o linki do takich programów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4145311
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4145776
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Pilotem przez IrDE nie da sie sterowac. Nie wiem skad wy bierzecie te pomysły.
  • REKLAMA
  • #4 4147489
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4147509
    Powerbass
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    A przez irde na USB też będzie hulać?
  • #6 4147527
    Platon
    Poziom 42  
    Marcin230 - a jaki program konfigurujesz to tego sterowania za pomoca IrDA?
  • #7 4147682
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4149074
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Irda na plycie to raczej tylko do przesylania danych sluzy (zasieg do 1 m) i nie nadaje sie jako odbiornik pilota (tak mi mowil gosciu co pomagal mi w uruchomieniu tego wszystkiego). Tez mialem girdera i czujnik podczerwieni na com, dzialalo doskonale.
  • #9 4149904
    Platon
    Poziom 42  
    Marcin230 -ale ty pisales o IRDA, co jest kompletna bzdura, glupota, wprowadzaniem w blad, i powtarzaniem internetowych legend. Jezeli nie rozrozniasz IRDA od odbiornika IR, to lepiej nie zabieraj glosu w dyskusji, i nie propaguj glupot w internecie.
  • REKLAMA
  • #10 4149962
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4149972
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Kolego Marcin230, kolega z uporem maniaka upierał się, pomimo zwracanych uwag, że komputerem steruje się przy pomocy IrDA, za co już powinien kolega otrzymac ostrzeżenie, gdyż było to wprowadzanie w błąd. Teraz, gdy okazało się, że kolega nie ma racji, to zarzucił kolega bezpodstawnie chamstwo Platonowi. Za całkokształt działalności w tym temacie karzę kolegę ostrzeżeniem.
  • #12 4179719
    Weis
    Poziom 13  
    To jak jest z tą IRDą da się czy nie?

Cytat z Entera 06/2002 http://www.enter.pl/archiwum/tekst.asp?p=/archiwum/ent2002/06/klub_pecet.htm

Cytat:
    Ciekawym rozwiązaniem jest urządzenie, którego sercem jest układ TFDS4500 (schemat tego urządzenia na końcu artykułu). Pracuje ono jednocześnie jako odbiornik i nadajnik podczerwieni. Z komputerem komunikuje się za pośrednictwem portu IrDA wbudowanego w płytę główną i dzięki temu ma uniwersalny charakter - możemy wykorzystać je do wymiany danych między pecetami a telefonami komórkowymi lub odbioru sygnałów z pilota.

Marcin230 pisze, że ma "podpięte pod płytę" ??
  • #13 7387330
    luki-remi
    Poziom 10  
    dla niedowiarków i mądralińskich, dość długo szukałem rozwiązania tego problemu no i udało mi się. Mam starego lapka IBM T41 z wbudowanym w płyte głowna modułem podczerwieni, ktory sluzyl mi zawsze do przesyłu danych z telefonu na kompa, udało mi sie rowniez znalezc program ktory przez ten port obsługiwał by pilota, ten program to IR Remote Control Lite, jest to wersja darmowa, niestety działa tylko z WMP i to na odległosci do ok 50cm. Testowane na 10roznych pilotach i najlepiej spisywał sie na tych z RC6. Nie osiąga jakis super rezultatow ale mozliwosc jest!;]
  • #14 7387410
    obcyzkosmosu
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Oczywiście, że jest - dziwne, żeby coś co komunikuje się w dwie strony nie mogło komunikować się tylko w jedną. Osobiście korzystam z odbiornika Ir z karty TV i Girdera, jednak kolega z IrDA w lapku, której używał do przesyłu (kiedyś) danych między komputerem a telefonem, podjarany moim rozwiązaniem zaczął kombinować i też i w końcu wykombinował. Używa chyba pilota uniwersalnego do TV i działa mu na "normalne" odległości, ale nie powiem z jakim programem - nie pytałem nawet, bo spodziewałem się, że może Girder ma i taką funkcję.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programów umożliwiających sterowanie komputerem za pomocą pilota na podczerwień (IR) przez interfejs IrDA lub tradycyjny odbiornik IR. Wskazano, że standardowy port IrDA na płycie głównej służy głównie do przesyłu danych i ma ograniczony zasięg (~1 m), przez co nie jest optymalny do sterowania pilotem. Skuteczne rozwiązania opierają się na podłączeniu czujnika IR do portu COM lub karty TV z odbiornikiem IR. Najczęściej polecanym programem jest Girder (wersja 3.24 darmowa), który w połączeniu z wtyczką Igor umożliwia konfigurację funkcji takich jak sterowanie odtwarzaczami, regulacja głośności, nawigacja kursorem i wprowadzanie tekstu. Alternatywnie wymieniono program IR Remote Control Lite, działający z wbudowanym modułem IR w laptopie IBM T41, choć z ograniczonym zasięgiem i kompatybilnością głównie z Windows Media Player. Dyskusja podkreśla konieczność rozróżnienia między IrDA a odbiornikiem IR oraz wskazuje na dostępność licznych materiałów i wtyczek w sieci do konfiguracji takich systemów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA