logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmodować obudowę Big Tower i zamontować chłodzenie wodne?

jawor121 07 Kwi 2007 19:23 3236 18
  • #1 3763824
    jawor121
    Poziom 10  
    Siemka,

przymieżam się do zmodowania obudowy mojego Pc.Pomyślalem zeby kupić jaką dużą np.Big Towera bo mial bym spore pole manewru.Chce zmontować sobie chlodzenie wodne,kiedyś już o to pytalem ale później nie mialem kasy na zmontowanie go ponieważ musialem kompa zmodernizować.Mój sprzęt to:
    Mobo:Biostar Nf4 ultra A9A
    Cpu:Athon 64 Venice 3000+
    Gpu:Xpower Geforce 6600 256
    Ram:512mb 400mhz
    Zasilacz:Mode com
    Dysk i Dvd raczej nie wazne.
    Procka mam zamiar podkręcić,narazie jest chlodzony Freezerem.

Ile musial bym miec kasy na wc,nie jakieś super ale w miare.Podajcie jakieś propozycje co sie oplaca kupic.Chce chlodzić w ten sposób Cpu i Gpu.

Co do obudowy to mam ją zamiar pomalować na czarno,wyciąć okno dać z 2 wolno obrotowe wiatraki zeby zachować obieg powietrza.Co moge jeszcze zrobić aby fajnie wyglądala?

Dzięki za propozycje.
  • #2 3763863
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Oczywiście podświetlić od środka...
  • #3 3763868
    jawor121
    Poziom 10  
    A mogl byś mi coś powiedzieć na temat wc?Jak mam wyciąc dziure w obudowie pod wentyl żeby wydmuchiwal powietrze nim?Najgorzej że ma być okrągly
  • #4 3764813
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Powinieneś raczej zrobić nadmuch dużym i cichobieżnym wentylatorem (na procesor i okolce). Zasilacz i perforacja z tyłu dadzą sobie radę z odprowadzeniem ciepłego powietrza.
    A wycięcie okrągłego otwory nie jest wcale takie skomplikowane.
    Po narysowaniu koła powinieneś cienkim wiertłem nawiercić otwór przy otworze po wewnętrznej krawędzi koła. Pozostałe mostki należy wyciąć bocznymi i wyjąć koło.
    Pozostaje jedynie oszlifować krawędzie i gotowe.
  • #5 3765817
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Krawędzie szlifuj szlifierką a następnie trzymając blachę zaraz przy krawędzi (aby się nie wygięła) wyrównaj i wygładź ją pilnikiem.

Proponuję katody UV - bardzo ciekawie się w nich prezętują ciecze do chłodzenia oraz inne bajery moddingowe.

Zamieszczam ciekawe fotki (znalezione w sieci) ;)

Jak zmodować obudowę Big Tower i zamontować chłodzenie wodne?

Oraz

Jak zmodować obudowę Big Tower i zamontować chłodzenie wodne? Jak zmodować obudowę Big Tower i zamontować chłodzenie wodne?
  • #6 3767227
    jawor121
    Poziom 10  
    No no.. fotki fajne.Pomyślalem żeby kupic Bigtowera bo wszystko mi się ladnie zmieści.A jeśli chodzi o wc to jakie pompki polecacie do tego?
  • #7 3773150
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Jesli nie chcesz krecic, to zadnej kosmicznej pompki nie potrzebujesz. Wystarczy ci taka 400-600 litrow na godzine. Wazne jest to, zeby byla cicha.

Dobrze jest posiadac pompe liniowa - bo mozna ja dodatkowo wygluszyc.
  • #8 3773233
    jawor121
    Poziom 10  
    Napewno będe kręcić.Tego sprzętu szkoda nie kręcić.Pewnie potrzebna taka z 800 l/h?
  • #9 3773401
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3773454
    jawor121
    Poziom 10  
    Wentyle muszą być żeby zachować obieg powietrza
  • #11 3773662
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    michna3 - bardzo prosto to policzyc... V*A=W np. 12V*1-A = 120W

To ogniwo jest w stanie tyle mocy zaapsorbowac 267 W ze strony cieplej na strone zimna - pod warunkiem, ze ze strony zimnej bedziesz tez w stanie odprowadzic to cieplo za pomoca bloku wodnego.

Bardziej oplaca sie zakladac ogniwa na karty graficzne, na procku to troche bez sensu. Bo odprowadzisz tylko tyle ile zaapsorbuje blok, wiec... lepiej go zalozyc na procesor ;)

Z pasywem, to bym się zastanowił... możesz spróbować, wiatrak zawsze założyć możesz ;) Ewentualnie zrobic sterownik, który uruchomi wiatraki jak temp. zostanie przekroczona.

-> jawor121 - ile przewidujesz wody w układzie?
  • #12 3773780
    jawor121
    Poziom 10  
    No nie wiem ile tej wody,wiem że kupuje blok:frost 2 slim rev 2 nagrzewnice kadet i wlaśnie nie wiem jaką pompke.
  • #13 3794549
    SonicAL
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ja, jako zwolennik taniego sprzetu, chcialbym polecic obserwowanie allegro. Tam czesto znajdzie sie caly zestaw za male pieniadze nie od handlarza, tylko jak ktos sie pozbywa sprzetu.
    Ja tak kupilem caly prosty zestaw z 3 blokami za 130 zl. Same bloki osobno sa niezle drogie :/
  • #14 3802680
    greku69
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    jawor121 napisał:

Mobo:Biostar Nf4 ultra A9A
    Cpu:Athon 64 Venice 3000+
    Gpu:Xpower Geforce 6600 256
    Ram:512mb 400mhz
    Zasilacz:Mode com
    Dysk i Dvd raczej nie wazne.
    Procka mam zamiar podkręcić,narazie jest chlodzony Freezerem.

.

jezeli chcesz sie bawic w krecenie ....to zanim zaczniesz cokolwiek robic zmien zasilacz ....

pozdrawiam
  • #15 4199434
    its_me
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Ja sprawę załatwiłem w taki sposób
    Załączniki:
    • Jak zmodować obudowę Big Tower i zamontować chłodzenie wodne? 28.jpg (150.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 4199755
    halik_ltd
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Do "its_me"

Wszystko w porządku (czyli do dopieszczenia), ale ten twój zasilacz to na pewno do wymiany. (megabajt=0% oc)

I dysk należałoby "wyżej" zamontować - np.: w zatoce CD-ROM (5,25 cala) lub zamiast stacji dyskietek FDD.
  • #17 4202267
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    its_me napisał:
    Ja sprawę załatwiłem w taki sposób

piękne to nie jest, ale ważne że należycie spełnia zadanie,
    jaką masz pompkę, jeżeli in-line to lepiej zastosować trójnik,
    jak zatapialną to przerób na in-line i trójnik :D
    co pływa w tym układzie?
  • #18 4202309
    its_me
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Z uwagi na to że miało być to ciche dysk musiałem umieścić gdzieś w głębi. Efekt to przyniosło, jednak któregoś razu pompa (zanurzeniowa) zsunęła się z przewodu tłocznego (ponieważ wisi w wodzie na tym przewodzie aby nie przenosić drgań na obudowę) i 3 litry wody mi wypompowała. Efekt był taki że dysk pływał. Po restarcie już się nie podniósł, bo woda "kranówka" zrobiła swoje. Najgorzej że stało sie to w końcowym etapie pisania pracy mgr. Ale po wielu przebojach dane i dysk samodzielnie uratowałem :) Co 2 miesiące muszę zmieniać wodę bo mi się robi trochę "tłusta" od smaru który jest użyty do smarowania wirnika pompki natomiast co 2 tygodnie muszę dolać 1,5 litra wody bo szybko paruje gdyż jest to układ z otwartym zbiornikiem. W przyszłości zamierzam zrobić układ całkowicie szczelny, aby nie mieć strat przez parowanie, ale leń we mnie wstąpił bo kiedy to wszystko pracuje to jest to sprzęt ciszej pracujący niż laptopy mojego rodzeństwa ( w tym nówka laptop Acera). Jednym słowem cel został osiągnięty... :)Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy modyfikacji obudowy typu Big Tower pod kątem montażu chłodzenia wodnego (WC) dla procesora i karty graficznej. Zalecane jest użycie dużych, cichych wentylatorów do nadmuchu powietrza oraz wycięcie okrągłego otworu w obudowie metodą nawiercania i szlifowania krawędzi. Propozycje wizualne obejmują malowanie obudowy na czarno, wycinanie okna oraz zastosowanie podświetlenia UV, które efektownie eksponuje ciecz chłodzącą. W kwestii chłodzenia wodnego, do podkręcanego Athlona 64 Venice 3000+ i karty Geforce 6600 256MB rekomendowane są pompy o wydajności około 800 l/h, najlepiej liniowe dla redukcji hałasu. Warto rozważyć zakup zestawów chłodzenia wodnego na portalach aukcyjnych, gdzie można znaleźć kompletne układy w przystępnej cenie (około 100-150 zł). Dyskusja porusza także kwestie doboru zasilacza, który powinien być wymieniony przed podkręcaniem, oraz problematykę szczelności układu chłodzenia, aby ograniczyć parowanie wody. Dodatkowo wspomniano o możliwości chłodzenia innych komponentów, takich jak płyta główna, oraz o wykorzystaniu ogniw Peltiera i chłodnic samochodowych. Zaleca się zachowanie wentylacji obudowy dla prawidłowego obiegu powietrza, nawet przy chłodzeniu wodnym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA