logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić nagrywarkę CD-RW RIOCH 8/8?

Snapper 05 Paź 2003 22:23 2634 15
REKLAMA
  • #1 350195
    Snapper
    Poziom 11  
    Czy wie ktoś jak to zrobic?

Ja mam CD-RW RIOCH 8/8 i chciałbym wyciągnąć trochę więcej!
  • REKLAMA
  • #2 350217
    SuperBodzio
    Poziom 12  
    Wejdz na stronę www.cdrinfo.pl są tam przeróbki nagrywarek, warunek jest taki aby móc przerobić musi istnieć nagrywarka szybsza od naszej nie różniąca się praktycznie niczym. Wtedy przeróbka polega na wgraniu biosu od wyższego modelu. Robiłem to na lg 4*4*32 i mam 8*4*32 działa bez zarzutu. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 350618
    pysiu
    Poziom 12  
    pamietaj ze mozesz skopać nagrywarke nie odwracalnie
  • #4 350903
    Snapper
    Poziom 11  
    Trudno ta nagrywarka jest już dosć wiekowa i jak się zwali to trudno
    a spróbować zawsze można :twisted:
  • #5 358538
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Wiecie Panowie, jak wyglada rzeczywista predkosc nagrywania plyt, prawda?..Malo kiedy jest szybciej niz 24 razy...Jesli chodzi o dzwiek, to nagrywanie plyty audio(16bit,44,1 kHz) wiaze sie z olbrzymia iloscia bledow - jakosc jest wyraznie slabsza...Prawda jest taka, ze na dobry magnetofon z tasma metalowa(TDK lub Sony) nagra sie material z plyty audio lepiej, niz zrobi to wiekszosc tanich nagrywarek( to sa wyniki potwierdzone przez AUDIO - nie moje teorie). Sprawdzalem to organoleptycznie - prawda....
    Bo ja z dzwiekowego forum jestem...:)8)
  • REKLAMA
  • #6 358561
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    tomaszo napisał:
    Wiecie Panowie, jak wyglada rzeczywista predkosc nagrywania plyt, prawda?..Malo kiedy jest szybciej niz 24 razy...Jesli chodzi o dzwiek, to nagrywanie plyty audio(16bit,44,1 kHz) wiaze sie z olbrzymia iloscia bledow - jakosc jest wyraznie slabsza...Prawda jest taka, ze na dobry magnetofon z tasma metalowa(TDK lub Sony) nagra sie material z plyty audio lepiej, niz zrobi to wiekszosc tanich nagrywarek( to sa wyniki potwierdzone przez AUDIO - nie moje teorie). Sprawdzalem to organoleptycznie - prawda....
    Bo ja z dzwiekowego forum jestem...:)8)

A jak wygląda sprawa bardzo drogich nagrywarek w porównaniu z bardzo tanimi magnetofonami w których taśmy nagrywane są z prędkością x10??
    Może więcej takich ciekawych rewelacji?
    Po drugie to płyty audio najlepiej nagrywać max 8, mozesz mieć super sprzęt a człowiek swoją chciwością rozwali efekt .

PS co to ma wspólnego z tematem??????????
  • #7 359865
    tomaszo
    To, ze uwazam podkrecani cd-rw za bezsens...Plyty nie pozwalaja na wieksze predkosci, niz juz dostepne cd-rw. A masz bardzo droga nagrywarke?
  • REKLAMA
  • #8 360126
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    tomaszo - ale podkrecic predkosc cdr mozna - co sie przyda i da wymierne "czasowe" korzysci. Np do nagrywania danuych lub nawet muzuki -bo nie kazdy jest audiofilem i ma odpowiedni sprzet zeby to uslyszec, lub mierzyc.
    A podkrecanie CD-RW tez ma sens zwlaszcza przy uzywaniu CDRW z Mtrainer (moze nie w tym konkretnym przypadku).
  • #9 360435
    landau
    Poziom 2  
    Przy niektorych nagrywarkach podkrecanie moze sprawiac pozniej klopot. Mialem CD-RW LG 4x4x32 , podkrecilem cudo przez zmiane "biosu" nagrywarki na 8x4x32 , troche na niej nagrywalem. Po ok 250-300 nagranych kopiach nagrywarka zaczela sprawiac bledy , oraz nagle podczas nagrywania sie wylaczala itp. Prawdopodobnie bylo to zuzycie lasera , wiec jesli chcesz podkrecac nagrywarke musisz pamietac , ze przynajmniej 4 razy szybciej zuzyjesz laser , i albo jakis serwis , albo kosz i nowa nagrywarka , zastanow sie , czy warto... :?
  • #10 361462
    tomaszo
    Macie racje w przypadku danych - Moze byc szybciej jesli plyta pozwoli...No ale Landau ma racje- szlag trafi nagrywarke. Dlatego uwazam, ze raczej jest to nieoplacalne...
  • #11 361467
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Ale jak na taka wiekowa nagrywarke to i tak juz nie dlugo pewnie przyjdzie czas zmienic, to mozna jeszcze wydusic z niej cos, czy nie ???
  • #12 374785
    Slimmy
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Moim zdaniem nie powinieneś się zastanawiać, tylko podkręcać, tak czy siak laser niedługo Ci juz pociągnie, tak stara nagrywarka że nic prawie nie tracisz, a nauczysz się czegoś nowego.
  • #13 1421754
    markov
    Poziom 11  
    Najlepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w nowy bois do nagrywarki. Można go rozpoznać za pomocą Nero Info Tool który można pobrać ze strony producenta: www.nero.com.
    Dodatkowo istnieją programy do edycji biosów dzięki którym można ustawić własne prędkości nagrywania dla każdego rodzaju płyty indywidualnie. Programy takie krążą po necie jak również można je znaleść na stronie www.cdrinfo.pl.
    Lecz pamiętaj że modyfikacja biosu w nagrywarce może doprowadzić do jej trwałego uszkodzenia.
    Powodzenia!!!!!
  • #14 1421780
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    markov napisał:
    Najlepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w nowy bois do nagrywarki. Można go rozpoznać za pomocą Nero Info Tool który można pobrać ze strony producenta: www.nero.com.
    Dodatkowo istnieją programy do edycji biosów dzięki którym można ustawić własne prędkości nagrywania dla każdego rodzaju płyty indywidualnie. Programy takie krążą po necie jak również można je znaleść na stronie www.cdrinfo.pl.
    Lecz pamiętaj że modyfikacja biosu w nagrywarce może doprowadzić do jej trwałego uszkodzenia.
    Powodzenia!!!!!

Zauważ, że odpowiedziałeś na post który ma dwa lata
  • #15 1434198
    Mosi
    Poziom 12  
    Nowy Bios to też nie zawsze dobry pomysł.
    Najlepszym rozwiązaniem jest zakup nowej szybkiej wypalarki. Naprawdę dobry sprzęt można kupić za mniej niż stówkę.
  • #16 1447453
    Dorre
    Poziom 13  
    Mosi, Ty ti się za bardzo to mi tu nie udzielaj wersjo BIOSU P1.9

Osobiście jestem za flashowaniem BIOS'ów, ale tylko orginalnymi BIN'arami.. Moją LG GCE i jakieś tam cyferki B, sflashowałem do wersji 1.04, wcześniej miała 1.02.. w rzeczy samej między innymi czas dostępu skrócił się.. ale mam tylko jedno zastrzerzenie, potem przypadkowo uruchomiłem program jeszcze raz [nie wiem jak, a pijany nie byłem] no i zaczeło flashować mi jeszcze raz firmware, ale patrze na oznaczenia: ST80011A, FAQ to mój dysk. I reset.. Wypalara spiepszona, już tak ze 4-5, a ja męczę się naCD-ROM'ie CREATIVE'a, zaporzyczonym od kumpla, trzeszczy to, a piszczy.. i większości płyt które RECO mi czytała bez problemu, CD-ROM wypluwa.. DUPA i zgroza jednocześnie.. moja rada taka:
    SFLASHU(U-Ó)J, a pliki z FirmWAre'em po aktualizacji odrazu skasuj najlepiej UnDeletem (taki programik, jak usuniesz nie odzyskasz..)

NARA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podkręcanie nagrywarki CD-RW RIOCH 8/8 polega na wgraniu BIOS-u z szybszego, praktycznie identycznego modelu, co może zwiększyć prędkość nagrywania. Proces ten wymaga ostrożności, ponieważ istnieje ryzyko trwałego uszkodzenia urządzenia, zwłaszcza w starszych napędach. Użytkownicy podkreślają, że podkręcanie może skrócić żywotność lasera nawet czterokrotnie. Dodatkowo, prędkość nagrywania płyt audio powinna być ograniczona do około 8x dla zachowania jakości dźwięku, a szybkie nagrywanie może powodować błędy. Do modyfikacji BIOS-u można używać narzędzi dostępnych na stronach takich jak www.cdrinfo.pl oraz Nero Info Tool, które pozwalają na dostosowanie prędkości nagrywania do rodzaju płyty. Jednak wielu uczestników dyskusji sugeruje, że lepszym rozwiązaniem jest zakup nowej, szybszej nagrywarki, gdyż modyfikacje BIOS-u nie zawsze przynoszą oczekiwane efekty i mogą prowadzić do awarii sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA