logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny do RT5/RR4 na 433MHz w małej obudowie 150x80x30mm

Seba85 08 Kwi 2007 09:24 1041 0
REKLAMA
  • #1 3765316
    Seba85
    Poziom 17  
    Witam,

Chciałbym utworzyć dwukierunkowy, radiowy tor transmisyjny pomiędzy dwoma urządzeniami zasilanymi 9V baterią. Mam nadajniki RT5 i odbiorniki RR4 na pasmo 433Mhz firmy telecontrolli. Każde z tych urządzeń ma się mieścić w obudowie 150x80x30, dlatego zależy mi na małych wymiarach anten. Znalazłem notą katalogową odbiornika podobnego do RR4 innej firmy, w której są opisane możliwe anteny:

http://www.abacom-tech.com/data_sheets/RRF1user.pdf.

Chciałbym się zapytać jaka antena Waszym zdaniem byłaby najlepsza? Czy "loop antenna" (nie znam polskiej nazwy) można zrobić po prostu jako ścieżkę na PCB? Jaki mogę osiągnąć zasięg? Zadowalające dla mnie byłoby nawet kilka-kilkanaście metrów.

Pozostaje jeszcze problem dwukierunkowości. W obu urządzeniach ma być zarówno nadajnik i odbiornik, domyślam się, że jeden może zakłocać drugi, dlatego wymyśliłem, że nadajnik mogę włączać do zasilania tylko wtedy, kiedy coś nadaję, a ewentualne kolizje rozwiązywać programowo. Czy to jest dobry pomysł?

Muszę zaznaczyć, że to ma być mój pierwszy układ, jaki będę lutował, więc nie mam żadnego doświadczenia w tych sprawach. W dodatku słabo się znam na elektronice analogowej, a już prawie wcale na radiotechnice, dlatego będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
REKLAMA