logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przedstawić wykres -1,5+1,5sin5024t na oscyloskopie?

Test Driver Skoda 08 Kwi 2007 19:05 2647 8
REKLAMA
  • #1 3766876
    Test Driver Skoda
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam.
    Przed świętami dostałem w szkole pewne zadanie. Do zadania potrzebny był oscyloskop oraz generator przebiegów sinusoidalnych. Jak widac na zdjeciu wszystko jest (nie zwracajcie uwagi na figury Lissajous, teraz nie o to chodzi).
    Jak przedstawić wykres -1,5+1,5sin5024t na oscyloskopie?
    Do końca niestety z tym sobie nie poradziłem, dlatego proszę o małą pomoc.
    O co chodzi:
    Mamy pewien wzór: -1,5+1,5sin5024t
    Muszę przedstawic ten wykres na oscyloskopie.
    Na początku, ze wzoru na pulsację [ω=2Π•f] obliczam częstotliwośc. W tym przypadku wynosi ona f = 800Hz. Tę częstotliwośc ustawiam na generatorze.
    Dalej analizując wzór, wychodzi, że -1,5 jest to składowa stała. W oscyloskopie włączam tryb DC. Liczba 1,5 oznacza amplitudę, czyli 1,5V. Z tego co wiem, wartośc międzyszczytowa powinna w tym przypadku wynosic 3V.
    Jak powinien wyglądac prawidłowy wykres? Wiem, że powinien byc obnizony o jakąś wartośc. Czy pokrętło w generatorze OFFSET wprowadzajace składową stałą ma byc wyciagnięte czy też nie. Co muszę zrobic aby wykres wygladał poprawnie?
  • REKLAMA
  • #2 3766937
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Musisz dokonać pomiaru z uwzględnieniem składowej stałej. Przebieg to sinusoida obniżona o 1,5V (od osi 0) i owartości międzyszcytowej 3V.
  • #3 3767013
    Test Driver Skoda
    Poziom 13  
    Co to znaczy: "Musisz dokonać pomiaru z uwzględnieniem składowej stałej." Czy mam właczyc pokrętło OFFSET w generatorze? Więc sinusoida bęzie obnizona o wartośc 1,5V w dół od osi 0.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3767074
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Tak
  • REKLAMA
  • #5 3767084
    Test Driver Skoda
    Poziom 13  
    No dobra, włacze pokrętło OFFSET, ustawie wykres za pomocą pokręteł góra i dół tak, aby był o 1,5V pod osią 0. Czy to wszystko wystarczy, czy jeszcze coś trzeba będzie zrobic?
  • Pomocny post
    #6 3767148
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Możesz powiedzieć coś o ustawionej podstawie czasu którą masz dostosować do okresu przebiegu, i o dzielniku -dla znanej amplitudy.
  • Pomocny post
    #7 3767159
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Ogólnie musisz tak ustawić by na oscyloskopie była sinusoida zmieniająca się od -3V do 0V (czyli sinusoida o amplitudzie 1.5V przesunięta o 1.5 V w dół względem osi 0)
  • REKLAMA
  • #8 3767263
    Test Driver Skoda
    Poziom 13  
    Jeżeli chodzi o podstawe czasu, to nie jest ważne jaka ona będzie. Ważne aby wykres mieścił się. No dobra, wydaje mi się, że już teraz wiem, jak to dokończyc. Dzięki za odpowiedzi i zainteresowanie. Jakbym czegos jeszcze nie wiedział to się odezwe.
    Pozdrawiam
  • #9 3767408
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    W polu odczytu masz mieć jeden maksymalnie czytelny, pełny okres i w komentarzach umiej to uzasadnić. Niewłaściwie dobrana podstawa lub dzielnik drażni metrologów i podcina Ci ocenę proporcjonalnie do uchybu pomiaru.

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono sposób przedstawienia na oscyloskopie przebiegu opisanego wzorem -1,5 + 1,5sin(5024t). Obliczono częstotliwość sygnału jako 800 Hz, którą należy ustawić na generatorze przebiegów sinusoidalnych. Przebieg ma składową stałą -1,5 V, co oznacza, że sinusoida jest przesunięta w dół względem osi 0 o 1,5 V. W celu uzyskania prawidłowego wykresu należy włączyć tryb DC na oscyloskopie oraz ustawić offset na generatorze, aby przesunąć sygnał o -1,5 V. Amplituda sygnału wynosi 1,5 V, co daje wartość międzyszczytową 3 V. Na ekranie oscyloskopu sinusoida powinna oscylować od -3 V do 0 V. Dodatkowo ważne jest odpowiednie ustawienie podstawy czasu i dzielnika napięcia, tak aby na ekranie był widoczny jeden pełny okres sygnału w czytelnej formie. Niewłaściwe ustawienia mogą wpłynąć na dokładność pomiaru i ocenę metrologiczną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA